Les malalties mentals, protagonistes de la Marató 2020

Fundació Pere Tarrés - Transversal
En la darrera edició es van recaptar 9.404.256 euros destinats a la recerca de malalties minoritàries. Font: La Marató de TV3
En la darrera edició es van recaptar 9.404.256 euros destinats a la recerca de malalties minoritàries. Font: La Marató de TV3
Es calcula que per sobre d’un milió de persones van participar en activitats esportives, musicals o gastronòmiques durant l'edició de 2019.  Font: Ajuntament de Tàrrega
Es calcula que per sobre d’un milió de persones van participar en activitats esportives, musicals o gastronòmiques durant l'edició de 2019. Font: Ajuntament de Tàrrega

Les malalties mentals, protagonistes de la Marató 2020

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

L’edició d’enguany tindrà lloc el diumenge 20 de desembre i estarà dedicada a alteracions i trastorns que afecten una de cada quatre persones en algun moment de la seva vida.

La 29è edició de la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ja escalfa motors. Enguany, les malalties mentals seran les protagonistes del programa solidari que se celebrarà el diumenge 20 de desembre.

Les malalties mentals es caracteritzen per un seguit d’alteracions del pensament, la percepció, les emocions, la conducta i les relacions amb els altres que provoquen un elevat impacte social, sanitari i de la qualitat de vida de les persones que la pateixen i el seu entorn.

Trastorns molt comuns

Es calcula que una de cada quatre persones majors de 18 anys tindrà una malaltia mental al llarg de la seva vida. Entre menors, les dades d’afectació també se situen al voltant del 25%. A Catalunya, s’estima que existeixen 15.500 pacients per cada 100.000 habitants i cada any es diagnostiquen al voltant de 4.800 casos nous per cada 100.000 persones.

Existeix una gran varietat de problemes mentals que es manifesten de maneres molt diverses. Entre els més comuns trobem la depressió, l’ansietat, el trastorn bipolar, l’esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius, trastorns de la personalitat, de conducta alimentària o addicions. Tanmateix, es consideren alteracions mentals els trastorns del neurodesenvolupament com ara el trastorn de l’espectre autista, el TDAH o els trastorns de l’aprenentatge.

Sobre les causes d’aquestes alteracions mentals, les persones expertes apunten la implicació de múltiples factors genètics que poden interactuar amb un entorn desfavorable o estressant, tot i que en la majoria dels casos, les causes no estan del tot definides.

Tercera vegada que la Marató es dedica a les malalties mentals

La d’enguany serà la tercera edició d’aquest programa solidari que es destina a les malalties mentals. Els fons recaptats es destinaran a la recerca i, especialment, a identificar els factors que generen aquest tipus de disfuncions des de la infància a la vellesa. Així mateix, també s'utilitzaran per aconseguir noves eines de prevenció, de detecció precoç i de precisió diagnòstica.

197 milions d’euros recaptats i 872 projectes de recerca finançats

Des del naixement de la iniciativa l’any 1992, la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat més de 197 milions d’euros que han permès finançar 872 projectes de recerca, fet que converteix el programa solidari en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya.

Afegeix un comentari nou