Àmbit de la notícia
Projectes

Reclamen mesures urgents per millorar les situacions de vulnerabilitat

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Persona asseguda al terra en una vorera amagant el cap
    Font: Antonio Marín
  • Façana edifici de bloc de pisos
    El document reivindica mesures per garantir el dret a l’habitatge, com l’establiment d’un protocol municipal en situacions d’emergència. Foto: Fundació La Vinya Font: Fundació La Vinya

Aprofitant les eleccions municipals, entitats de Jesuïtes fan un conjunt de propostes sobre dret a l’habitatge, serveis socials i equipaments públics.

Sota el títol ‘El que vivim no és normal. El que demanem no és extraordinari’, la Companyia de Jesús de Catalunya ha presentat un document en el qual es reclamen mesures urgents per a la millorar de la situació de les persones més vulnerables. Aprofitant la celebració de les properes eleccions municipals el dia 26 de maig, les entitats dels Jesuïtes fan un conjunt de propostes urgents agrupades en tres eixos: l’habitatge, els serveis socials i urbanisme i equipaments públics.

El document reivindica mesures per garantir el dret a l’habitatge, com l’establiment d’un protocol municipal en situacions d’emergència que eviti la presència de cap menor d’edat sense llar. També reclama la implantació d’un cribratge en la primera acollida, per tal de reduir el temps d’espera en serveis socials bàsics. Pel que fa a temes urbanístics proposa, entre altres accions, substituir els elements de l’arquitectura urbanística de caràcter discriminatori per d’altres inclusius.

Per a les entitats de la Companyia de Jesús resulta especialment preocupant la dinàmica de normalització de la pobresa sorgida arran de les conseqüències de la sortida de la crisi econòmica i financera. Indiquen que “la polarització social cada vegada més gran està configurant una societat on la pobresa es fa cada vegada més extensa i més profunda”. Així mateix, conclouen que “la precarietat i la desprotecció de moltes famílies i persones està esdevenint un element inacceptable de la nostra quotidianitat”.

Tasca diària en barris i municipis

El document “no exposa propostes extraordinàries ni que suposin despeses inassolibles, però que sí que contribuirien a millorar la vida de les persones, sobretot de les més vulnerables”, afirmen les entitats impulsores. La iniciativa és fruit de la tasca diària d’acompanyament, atenció i defensa dels drets de moltes persones dels barris i ciutats en què actua la Companyia de Jesús. En total, són 13.500 les persones ateses mitjançant 45 projectes en què hi participen fins a 850 persones voluntàries i un total de més de 100 professionals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari