Àmbit de la notícia
Social

10 maneres de contribuir a combatre les desigualtats

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Viure al carrer (Font: flickr.com)
  • Voluntària d'Arrels Fundació a un menjador social (Font: flickr.com)
  • Acte de la campanya "Ningú dormint al carrer", d'Arrels Fundació
  • Taller de fabricació de roba (Font: flickr.com)
  • Acció de Setem dins la campanya "Roba Neta"
  • Acció d'Aministia Internacional a Barcelona per demanar el tancament de Guantánamo

La pobresa, el risc d'exclusió i la desigualtat han crescut a escala global i local en els darrers anys. Petits canvis en l'estil de vida, però, poden ajudar a corregir-ho i a avançar cap a un món més igualitari.

El percentatge de persones que el 2011 eren a Catalunya bé en risc de pobresa, bé en situació de privació material severa o bé en llars amb poc treball era del 26,7%, segons la taxa AROPE publicada per l'IDESCAT. És a dir, que 1 de cada 5 catalans era en risc de caure en la pobresa. El mateix any, el percentatge de llars ja considerades pobres a casa nostra tenint en compte el cost de vida era del 33%. A escala internacional, la OMS assegura que 1.100 milions de persones no tenen accés a l'aigua i 2.400 milions no gaudeixen d'instal·lacions sanitàries bàsiques.

La ciutadania, a petita i mitjana escala, pot contribuir al canvi, ja sigui amb la implicació directa o amb les eleccions que fem en el nostre dia a dia. A xarxanet, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, proposem 10 actuacions per avançar cap a un món menys injust.

1. Dóna el 0,7% a fins socials

Pots fer-ho tant a la teva declaració de la renda com en fer una matrícula universitària: El millor de la declaració de la rendaComença la campanya del 07 a les universitats catalanes.

2. Consumeix el que necessites, no més 

L'abastiment del consumisme frenètic del primer món està directament lligat a l'explotació del medi ambient i dels treballadors i treballadores, especialment a països subdesenvolupats. Reutilitza, recicla.

3. Tria bé d'on consumeixis

Marques del tot interioritzades en el nostre dia a dia  són les que perpetuen tals explotacions. Opta per alternatives justes, socials i solidàries."Guia per vestir sense treball esclau", de Setem. Pam a pam, mapa de punts de venda i consum responsable de Barcelona. Membres de la Xarxa d’Economia Solidària, diferents opcions de productes de comerç just i responsable. Xarxa de Consum Solidari. Cooperatives: les més conegudes són les agràries , de ben segur n’hi haurà una prop de casa teva. Banca Ètica: Triodos, Fiare

4. Respecta el que tens: No llencis menjar

Cada català malgasta anualment 35 kg d'aliments que encara es podrien aprofitar. No malgastis energia.

5. Col·labora amb entitats socials o de lluita per causes justes

N'hi ha centenars, tant a escala local com internacional. Informa't de quina és la que s'adequa a les teves conviccions. Metges Sense Fronteres, Amnistia Internacional, Arrels Fundació.

6. Fes voluntariat

A Catalunya hi ha més de 6.800 entitats que atenen més de 2 milions de persones i que compten amb més de 300.000 persones voluntàries. Troba l'àmbit on vols actuar: amb infants, persones en risc d'exclusió, amb persones nouvingudes, gent gran, persones sense sostre, menjadors socials, centres penitenciaris, persones amb discapacitats, centres hospitalaris, etc.

Webs com xarxanet.org, voluntariat.orghaces falta, voluntariat UB i UPF Solidària aglutinen crides de diversos voluntariats.

7. Impulsa campanyes i participa-hi

Recollides d'aliments, recaptacions econòmiques solidàries, donació de sang, entre d'altres. En aquests moments hi ha en marxa El Gran Recapte, del Banc d'Aliments i la donació de sang entre el jovent!

8. Si pots, ofereix feina a qui ho necessita

Si tens una botiga, un negoci, una empresa... planteja't la contractació de persones en risc d'exclusió social i de joves que busquen la seva primera feina. A Catalunya 132.000 joves ni estudien ni treballen, i 267.000 famílies tenen tots els seus membres a l’atur.

9. Si tens un pis buit, lloga'l!

A Catalunya hi ha milers de famílies que han perdut el seu habitatge perquè no podien fer front a la hipoteca. Paradoxalment, prop d'un milió d'habitatges són buits.

10. Mobilitza’t pels teus drets i pels dels altres.

Sovint les persones que menys protegits tenen els seus drets, són els que menys poden mobilitzar-se. Solidaritza't. 

Comparteix i difon

Comentaris

eva2222

(Usuari no registrat)

Hi afegiria: 

Vota partits polítics que tinguin propostes programàtiques que proposin solucions a les desigualtats, que tinguin programes socials, que proposin sistemes fiscals justos.

Participa a la vida política, implica't en els barris, els moviments socials, milita en un partit... 

Joan Cortés

(Usuari no registrat)

Segons la campanya "Banca Armada", Caixa d'Enginyers pertany al llistat de Banca Armada. En canvi, al punt 3 d'aquest article, consta com a Banca Ètica. Caldria rectificar-ho!

Fundació Autònoma Solidària

(Usuari registrat)

Comentari en resposta al comentari: Segons la campanya "Banca

Hem incorporat la correcció sobre Caixa d'Enginyers. Demanem disculpes, perquè certament la qüestió comentada és susceptible de polèmica, i agraïm l'aportació.  

 

Afegeix un nou comentari