Àmbit de la notícia
Social

17 entitats presentaran 34 noves iniciatives al 3er Mercat de Projectes Socials de la URV

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidaria
Autor/a
Elena Albouy
  • Mercat de Projectes Socials de la URV, on alumnat i professorat poden informar-se de propostes socials per als TFG i TFM (Font. Àrea d'ApS de la URV)
  • 17 entitats presentaran 34 noves propostes en aquesta 3a edició del mercat (Font. Àrea d'ApS de la URV)
  • El mercat compta enguany amb el Catàleg de propostes digital, que inclou més de 100 propostes (Font. Àrea d'ApS de la URV)
  • Cartell de la tercera edició del Mercat de projectes socials  (Font. Àrea d'ApS de la URV)

L'alumnat i el professorat de la URV podrà informar-se, el pròxim 21 d'abril, de propostes de projectes de fi de grau i màster de temàtiques social, cultural i ambiental vinculades a les entitats del territori.

L'Aprenentatge Servei (ApS) és una metodologia educativa que combina el procés d'aprenentatge amb el de servei a la comunitat en un sol projecte. Parteix de treballar sobre les necessitats de l'entorn per millorar-lo i afavorir, alhora, la formació de l'estudiantat, no només com a bons i bones professionals, sinó també com a un conjunt ciutadà que faci avançar la societat cap a una realitat més justa, solidària i sostenible.

La Universitat Rovira i Virgili (URV) és una de les universitats pioneres a l'Estat en aprovar un Programa d'ApS l'any 2012 per aplicar i expandir la metodologia a tots els centres i titulacions de la universitat. El Programa es concreta en un Pla d'Actuació que s'actualitza cada tres anys pel Consell de Govern i que inclou més de 40 actuacions destinades a la institucionalització i desplegament de l'APS a la URV, que pot desenvolupar-se en qualsevol de les assignatures de la universitat, incloent Treballs de Final de Grau  de Màster, Pràctiques Externes i Programes de Doctorat, segons explica la Tècnica responsable d'ApS de la URV, Avril Lombardi.

Des del 2012, les persones implicades en projectes d'ApS a la URV no ha parat de créixer, fins arribar, el curs passat, a 769 estudiants, 93 professors i professores i 101 entitats socials. Aquí pot consultar-s'hi una relació d'experiències d'ApS a la URV.

Avril Lombardi, explica els beneficis de la metodologia ApS enfront de metodologies tradicionals i que queden recollits al Document Marc aprovat pel Consell de Govern de la URV, que recull, que l'aprenentatge servei aporta beneficis per a l'alumnat, per al professorat i per a les persones destinatàries de les entitats o serveis.

D'una banda, diu, "l'ApS promou el compromís de la universitat amb l'entorn i permet desenvolupar els currículums de la URV, especialment la responsabilitat social, així com també competències transversals i específiques de cada titulació". Alhora, continua, "millora la sensibilitat per la diversitat, incrementa la motivació per l'aprenentatge i estreny la relació amb el professorat".

A l'altre costat, explica Lombardi, al professorat li permet col·laborar amb organitzacions i desenvolupar la seva docència connectant-la amb altres missions de la universitat (com la recerca i la Tercera Missió), alhora que pot afegir noves dimensions a la seva recerca. A més, afirma, "l'ApS fomenta els equips docents interdisciplinaris i millora la motivació de l'alumnat".

Finalment, l'ApS pot millorar l'entorn a través de programes innovadors, fomenta el treball col·laboratiu entre l'alumnat, la comunitat i el professorat i ofereix l'oportunitat formar una generació de ciutadans i ciutadanes amb  un fort compromís social.

El 3er Mercat de Projectes Socials

El grup d'ApS impulsa, des de fa dos cursos, el Mercat de Projectes Socials de la URV, una activitat que vol facilitar la col·laboració entre entitats socials i la URV. Enguany, se celebra la tercera edició, que tindrà lloc el pròxim dijous 21 d'abril, de 16.00 h a 18.30 h a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura, al Campus Belissnes, de Reus. Tant professorat com alumnat de la URV podrà assistir al Mercat, on hi participaran 17 entitats que presentaran 34 noves propostes de projectes socials. El programa complet pot consultar-se en aquest enllaç.

Més de 45 membres del professorat i 76 estudiants han desenvolupat projectes sorgits de les dues edicions anteriors. De la primera edició, en van sortir 23 projectes que van concretar-se en 25 Treballs de Fi de Grau i Màster de 19 titulacions diferents. El curs passat, de 22 projectes van sorgir-ne 23 treballs de 15 titulacions.

De la Facultat d'Economia i Empresa, per exemple, s'han elaborat fins a 19 propostes d'ApS a través de Treballs de Final de Grau que han treballat en temàtiques diverses, com l'elaboració d'estratègies de comunicació per a entitats, un estudi sobre la relació amb les empreses col·laboradores, propostes de millora de comunicació interna de les organitzacions, estudis sobre productes financers des de la perspectiva de protecció al consumidor, entre d'altres.

El projecte "Una mirada social a la salut mental: percepcions actuals sobre l'estigma" és un altre exemple de TFG sorgit del I Mercat de Projectes Socials que va tenir per objectiu analitzar l'estigma entorn els trastorns de salut mental i promoure estratègies i intervencions per combatre'l.

Lombardi explica que enguany l'objectiu és promocionar l'oferta de projectes entre estudiantat i professorat a través del nou Catàleg de Projectes digital, que compta amb més de 100 propostes de projectes de temàtiques social, cultural i ambiental vinculades a les entitats del territori i que poden ser desenvolupades per l'alumnat de la universitat com a Treballs de Fi de Grau i Fi de Màster durant el pròxim curs.

Contingut relacionat

L'aprenentatge servei, una eina al servei de les universitats

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari