20 persones es presenten per col·laborar en el programa Cercles

Autor/a: 
Irene Martinez / Voluntaris.cat
 Font:
Font:

20 persones es presenten per col·laborar en el programa Cercles

Autor/a: 
Irene Martinez / Voluntaris.cat

Resum: 

Les persones seleccionades faran un seguiment dels penats per delictes sexuals en règim obert o llibertat condicional per evitar la reincidència.

Fa un any, la Subdirecció General de Programes de Rehabilitació i Sanitat del Departament de Justícia va posar en marxa el programa Cercles per donar suport als presos que han comès delictes sexuals i que es troben en règim obert o en llibertat condicional. La iniciativa ha tractat set casos "amb resultats satisfactoris, pel que fa al funcionament i els objectius del programa en aquesta primera fase", segons apunten des de la Subdirecció General.

El projecte consisteix en un model de transició de la presó a la llibertat definitiva, mitjançant el suport de voluntaris i professionals, amb l’objectiu d’evitar que hi hagi més víctimes i amb la supervisió intensiva de l'activitat del penat a l’exterior.

Després de la campanya de difusió per cercar voluntaris, el Departament de Justícia ha rebut 20 sol·licituds de participació; les persones voluntàries seran entrevistades i se seleccionarà les que presentin el perfil adequat per tal de fer un curs de formació abans de finals de juny. 

"És fonamental disposar d’una borsa de voluntaris que ens permeti, inicialment, com en qualsevol altre projecte que compti amb la participació altruista dels ciutadans, tenir-ne un nombre suficient per poder posar en funcionament els nous Cercles", apunten des de la Subdirecció General de Programes de Rehabilitació i Sanitat. 

Els voluntaris, sota la supervisió d’un professional, ofereixen suport al delinqüent sexual i controlen, alhora, la seva adaptació a la vida en llibertat, amb la finalitat que es mantingui allunyat de les situacions de risc de reincidència.

El grup de voluntaris i el penat es troben regularment per valorar els progressos i les dificultats en la intervenció social d’aquest. Totes les activitats i acords són supervisats per un coordinador, que resol qualsevol incidència que es pugui produir i comparteix la informació amb les autoritats encarregades del tractament i control del penat. Segons el coordinador d’aquest projecte “aquest model ajuda a superar la situació d’aïllament social que pateix l’intern mitjançant la potenciació de la seva xarxa de suport social”.



En total hi ha 600 interns condemnats per delictes sexuals a Catalunya. El 14% es troben en semillibertat. Cada any finalitzen la condemna una mitjana de 90 interns.

Més del 80% no torna a delinquir, una xifra millorable si es combina el tractament a presó amb la supervisió i suport en règims de semillibertat. 

Aquest programa va començar l'any 1995 a Canadà i, més endavant, vistos els resultats, va despertar un gran interès a diferents països com Estats Units, Regne Unit, Holanda i Bèlgica. L'any 2009 es va dur al Canadà una completa avaluació, comparant dos grups equivalents de delinqüents sexuals després de sortir en llibertat. Es va concloure que el programa reduïa entre un 70 i un 80% la probabilitat de reincidència.

Catalunya disposa de 71.399 euros, concedits per la UE, per desenvolupar aquest programa pilot durant dos anys. França, Irlanda i Hongria hi participaran com a observadors per tal d'aprendre de l'experiència en els territoris on ja s'està aplicant.

Aquí trobareu més informació. També podeu consultar el següent document.

Afegeix un comentari nou