3 maneres de captar voluntariat

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

3 maneres de captar voluntariat

Resum: 

Us apropem tres eines que poden ajudar a les entitats en la cerca de voluntaris.

Les persones voluntàries són una figura molt important en el desenvolupament de les activitats de les entitats socials. Sovint, però, no és fàcil trobar- les. No obstant, existeixen mecanismes que poden ajudar a les entitats a fer més efectives les crides de voluntariat.

Borsa de voluntariat

Si una entitat està cercant voluntaris, cal visibilitzar-ho al màxim. Per això, la borsa de voluntariat és una eina molt eficaç. Així, l’entitat pot penjar la seva demanda, la qual estarà agrupada en un espai web on d’altres entitats també posaran de manifest la seva cerca de voluntariat. D’aquesta manera, la persona que vol fer un voluntariat pot trobar un espai actualitzat amb la demanda real del tipus de voluntari que es necessita en aquella entitat.

Algunes borses que existeixen són la Borsa de Voluntariat de Voluntaris.cat, la Borsa de voluntariat per una Barcelona Inclusiva o la d’Hacesfalta.org. A més, aquests webs possibiliten que el voluntari faci una cerca acurada, ja sigui per territori, entitat, àmbit d’actuació, entre d’altres. D’aquesta manera, és més senzill connectar el possible voluntari amb la demanda de voluntariat. A més, moltes d’aquestes borses ofereixen voluntariat tant per a persones adultes com per a joves d’entre 16 a 18 anys.

Sessions de sensibilització

L’experiència del qui viu en primera mà el voluntariat és un element clau per ajudar a captar nous voluntaris. En aquest sentit, el seu testimoni pot ser molt eficaç per informar i engrescar a aquelles persones que tenen en ment la possibilitat de fer-se voluntàries. Per això, existeixen dues eines de sensibilització molt útils: les taules de testimonis i les exposicions itinerants.

Les taules de testimonis compten amb la participació de voluntaris que expliquen la seva experiència i, per tant, són un reflex de la realitat que viuen en la seva entitat. És, doncs, un bon clam per a captar nous voluntaris. Aquestes taules de testimonis es poden portar a terme a diferents espais, segons a la ciutadania a la que es vulgui arribar. Per exemple, pels més joves es poden fer a equipaments educatius i socioculturals com escoles, centres cívics o biblioteques. Així mateix, també es poden realitzar davant de col·lectius professionals o empreses.

I si una imatge val més que mil paraules, les exposicions itinerants també són una bona eina de sensibilització. Poden exhibir-se a llocs molt diversos com equipaments educatius i socioculturals, hospitals o centres sociosanitaris.A més, per a les entitats és una bona fórmula per apropar imatges del què fan, la seva missió, dels voluntaris...

Projectes d’Aprenentatge i Servei

A partir dels 16 anys, els joves ja poden fer un voluntariat social i, per això, és important donar-los a conèixer aquesta possibilitat just en l’època de vida en què ja poden implicar-se com a voluntaris i voluntàries. Una bona manera de fer-ho possible és mitjançant els projectes d’aprenentatge i servei. Aquests són una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i servei a la comunitat en un sol projecte, en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

Un bon exemple de projecte d’aprenentatge i servei és el “Mirades. Veure i viure el voluntariat”. Aquesta iniciativa de la FCVS va adreçada als alumnes d’instituts, d’entre 15 i 18 anys, els quals realitzen reportatges audiovisuals sobre entitats de voluntariat. D’aquesta manera, els alumnes adquireixen uns coneixements, concretament, de llenguatge audiovisual i voluntariat social. A la vegada, els joves fan un servei a la societat, en aquest cas, a les entitats socials, dotant-les de reportatges audiovisuals en què s’explica la seva tasca.

Afegeix un comentari nou