6 iniciatives a tot Catalunya per conscienciar dels desplaçaments forçats al món
Comparteix
Al món hi ha més de cent milions de persones que han hagut de marxar per força de casa seva per diferents motius. Les entitats insisteixen, un any més, a reivindicar que la migració és un dret.
Tota aquesta setmana hi ha moltes activitats per fer visible la necessitat de donar una acollida digna a totes les persones que han de fugir del seu país per conflictes armats, persecució política o per raons de gènere, culturals o d'orientació sexual, o per motius econòmic o climàtics. Coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, les entitats socials reclamen que els moviments polítics d’acollida de les persones afectades per la guerra d’Ucraïna es generalitzin per a altres causes. Reclamen vies segures per a tota persona refugiada.
Els actes es poden trobar amb l'etiqueta #DiaMundialPersonesRefugiades a les xarxes socials. En destaquem alguns:
- Fons Català de Cooperació: L’acollida més enllà d’Ucraïna
Arreu del món hi ha espais “foscos i sense drets” on s’amunteguen persones en camps de persones refugiades. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament posa el focus aquest any en evidenciar que la realitat migratòria que s’ha donat amb la guerra a Ucraïna és una excepció.
#DiaMundialPersonesRefugiades. "Refugiat", "migrant" i "sol·licitant d'asil" són només etiquetes. No reflecteixen totes les identitats de les persones que han deixat casa seva per iniciar una nova vida.
— FonsCatalàCooperació (@FonsCatala) June 16, 2022
Aquest #20J #SiguemRefugi per a totes elles!
https://t.co/d1zzWh91fp pic.twitter.com/4bgckfxHED
“No podem estar criminalitzant constantment les migracions”, resumeix el director del Fons, David Minoves. L’entitat s’ha bolcat els últims mesos en la guerra d’Ucraïna, però sense oblidar, assenyala, que en molts altres llocs del món hi ha gent que ha de marxar: “La migració és un dret i l’acollida una obligació”.
Una trentena d’ajuntaments vinculats al Fons Català de Cooperació organitzen actes aquests dies amb l’etiqueta #siguemrefugi per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades i exigir “vies legals i segures”.
El claustre del Centre Cultural La Mercè, a Girona, acull fins al 27 de juny una exposició coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Aquesta és una de les activitats de l’agenda que Cooperació Girona ha programat. L’exposició explica, per exemple, que més de 24.000 persones viuen com a refugiades al camp de Shu’fat, als territoris ocupats de Palestina.
El dia 20 de juny a les 18h hi ha una taula rodona amb el títol ‘L’emergència humanitària global més enllà d’Ucraïna’. Hi participaran: Beatriz Felipe Pérez (URV), Oriol Puig Cepero (UAB) i Mostafà Shaimi (UdG), amb la moderació a càrrec de la periodista Maria Garcia.
- Sabadell: acte central el 20 de juny a la Plaça del Doctor Robert
A Sabadell ofereixen una programació tant presencial com en línia que ha estat treballada coordinadament entre l’Ajuntament i la Comissió d’Entitats del municipi. L'acte central és el dilluns 20 de juny, amb diverses propostes de 18 a 20h, com ara contes, pallassos i la lectura del manifest, a la Plaça Doctor Robert.
Entre les diverses entitats, Refugees Welcome Catalunya convidarà les persones que s’acostin a la seva carpa a fer un voluntariat d’acollida a persones refugiades i a jugar al seu joc didàctic.
- Cinema a Sant Boi de Llobregat
Cooperació Sant Boi ha programat per al dimarts 21 de juny la projecció del documental d’animació ‘Flee!’ Es tracta de la història de l’Amin, un refugiat afganès que explica el seu periple buscant un lloc segur on viure. Després de la projecció de la pel·lícula que ha tingut molt bones crítiques es farà un col·loqui.
L’acte es fa als Cinemes Can Castellet i és gratuït i obert a tothom. A més de l’Ajuntament del municipi, hi col·laboren la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).
Us presentem la programació d'activitats que es celebraran a #SantBoi pel #DiaMundialPersonesRefugiades durant aquestes setmanes en el marc de la campanya #SiguemRefugi.
— Cooperació Sant Boi (@CooperacioSB) June 13, 2022
Totes les activitats són gratuïtes. Informació a https://t.co/ael6k5jvOe#SantBoiCompromesa #MónSenseCamps pic.twitter.com/7dN7pkaZI8
- Sant Cugat del Vallès obre el focus al paper de la dona en la defensa dels drets humans
Per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades, la Coordinadora Catalana d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS), formada per ens locals i entitats municipalistes solidàries amb el Sàhara Occidental, organitza a Sant Cugat del Vallès un acte sobre el paper de la dona en la defensa dels drets humans.
Serà el 21 de juny a les 18.30 a la Casa de Cultura de Sant Cugat i comptarà amb la participació de dones activistes del Sàhara Occidental, Palestina, Líban, Colòmbia i Mèxic.
Per a commemorar el #DiaMundialPersonesRefugiades, el 21 de juny s'ha organitzat una xerrada que tractarà sobre el paper de la dona en la defensa dels drets humans i que comptarà amb la participació amb dones activistes del Sàhara Occidental, Palestina, Líban, Colòmbia i Mèxic. pic.twitter.com/cCDmlAtYwE
— CCASPS (@ccasps) June 17, 2022
- ‘Contextualitzem els processos de refugi a Catalunya’, organitzada per la Federació Catalana de Voluntariat Social
La ponència ‘Els processos de refugi a Catalunya’, a càrrec de Júlia Garcia, tècnica de voluntariat de la Comissio Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), i el testimoni de diferents persones refugiades vinculades a la CCAR seran els eixos centrals de l’acte de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) per al Dia Mundial de les Persones Refugiades. Serà el dimarts 28 de juny a les 18h a l’Ateneu L’Harmonia, a Barcelona.
‘Contextualitzem els processos de refugi a Catalunya’ convida tothom a aturar-se i davant de l’impacte de les imatges que arriben d’Ucraïna, de guerra i desesperació, anar més enllà i reflexionar de com imatges així, tot i que no ens arribin, passen a molts altres llocs del món.
Aquest procés de refugi, molt evident als mitjans de comunicació els últims quatre mesos, se suma als que s’estan produint en països com Etiòpia, Síria, Burkina Faso, Nigèria o Afganistan. A l’acte es contextualitzaran els processos de refugi dels últims anys a Catalunya i es parlarà sobre la diferència entre asil i refugi.
A més, es reflexionarà sobre els procediments pels quals han de passar les persones demandants de protecció internacional i l’impacte del suport voluntari en la millora de les condicions de vida de les persones refugiades. L’acte és gratuït però cal fer la inscripció a través del formulari.
Ep! Encara no us hi heu inscrit?
— voluntaris.cat (@voluntaris_cat) June 18, 2022
La #FCVS celebra l'acte ‘Contextualitzem els processos de refugi a Catalunya’ en el marc del #DiaMundialPersonesRefugiades
28 de juny a les 18 h a l’Ateneu L’Harmonia de Barcelona. #20J
https://t.co/wMC1NVAUfh pic.twitter.com/tFw7SD0Vzg
Afegeix un nou comentari