ABD participa en un projecte europeu per prevenir les violències sexuals als espais d’oci nocturn

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Un cop es tinguin els resultats dels grups de discussió, es procedirà a fer una prova pilot d'intervenció a diversos espais d'oci nocturn. Font: iStock. Font: iStock
Un cop es tinguin els resultats dels grups de discussió, es procedirà a fer una prova pilot d'intervenció a diversos espais d'oci nocturn. Font: iStock.

ABD participa en un projecte europeu per prevenir les violències sexuals als espais d’oci nocturn

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

La primera fase del projecte Crisscross consisteix en una sèrie de grups de discussió per obtenir una diagnosi sobre els espais d’oci.

Prevenir, detectar i actuar contra les violències sexuals cap a les dones i les identitats no normatives als espais d'oci, aquest és l'objectiu del projecte Crisscross, una iniciativa europea coordinada per l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), en col·laboració amb altres organitzacions socials d'arreu d'Europa, entre les quals es troben les entitats italianes ACRA i Cooperativa Lotta Contro l'Emarginazione, l'associació Kosmicare de Portugal, 4MOTION de Luxemburg, el servei de salut irlandès Health Service Executive i la Universitat de Sevilla.

La primera fase del projecte, actualment en marxa, consisteix en la confecció i realització d'una sèrie de grups de discussió en els quals. segons explica la coordinadora de projectes europeus d'ABD, Lara Rot, "es vol conèixer millor quines vivències tenen les joves en els espais d'oci nocturn i poder copsar les violències que es pateixen segons el gènere".

Amb aquest objectiu, s'han posat en marxa tres grups de discussió amb tres perfils diferenciats: dones cis, persones trans i homes cis. "En el cas de les dones", coment a Rot, "vam arribar a tenir llista d'espera, el que ens diu que les noies tenen molt interès per parlar sobre aquesta temàtica". La coordinadora de projectes europeus d'ABD explica que, en el cas del grup de persones trans, la convocatòria també va funcionar molt bé, però en el d'homes cis "va costar molt poder omplir el grup".

A més, durant tot el procés s'ha comptat també amb la participació de professionals dels àmbits de la prevenció i la reducció de riscos que estan en contacte diari amb les joves per detectar quines són les seves percepcions.

Als grups de discussió, a més de les violències que es donen als espais d'oci nocturn, també s'ha tractat el consum de substàncies com a una de les variables de la violència. "Tot el que va associat al consum", explica Lara Rot, "actua, en l'imaginari popular, com a legitimador de les violències". És per aquest motiu que s'ha volgut tenir aquesta variable en compte per "saber quines són les creences o normes socials que van lligades al consum en la gent jove i com interactuen amb les actituds de violència".

La dinàmica dels grups ha estat possible gràcies a la tasca de diverses persones facilitadores que sempre eren del mateix gènere de les persones participants en el grup. "Quan es tracten temes així de sensibles", comenta Rot, "cal tenir la màxima representativitat i estar en diàleg amb persones que tenen les mateixes vivències que tu, ho fa més fàcil".

Les violències sexuals, cada vegada més comunes entre la gent jove

El projecte Crisscross es posa en marxa com a resposta a l'increment de casos de violència sexual entre les joves. Aquest tipus de violència té un impacte especialment greu en les dones joves i en la comunitat LGBTI. Les estadístiques de la Unió Europea revelen que el 9% de les dones entre 18 i 29 anys han patit violència sexual d'un agressor que no era la seva parella.

A Espanya, segons la macroenquesta sobre violència contra les dones de l'any 2019, les dones d'entre 18 i 24 anys són el grup poblacional que més pateix violència sexual per part d'un agressor que no és la seva parella. Del total de dones que van participar en l'enquesta, gairebé el 20% havia experimentat aquest tipus d'agressió en espais de vida nocturna, oci i socialització, com ara discoteques, bars o pubs.

A més, l'anàlisi de casos i sentències sobre discriminació, incloent-hi la LGTBI-fòbia i altres formes de discriminació, indica que les agressions físiques perpetrades per homes cis contra homes homosexuals sovint tenen lloc en espais públics a l'aire lliure o en establiments d'oci, en més de la meitat dels casos.

Afegeix un comentari nou