Albert Algarrada: "Hem de reformular aquesta situació en generar recursos personals com l'organització o l'autocontrol"
Comparteix
Hem parlat amb l'Albert Algarrada, Psicòleg de l'Associació de familiars de malalts mentals de Catalunya sobre com gestiona l'entitat el seu dia durant el període d'alarma sanitària per coronavirus.
Com us ha afectat el coronavirus? Heu aturat la vostra activitat?
Ens ha afectat com a la majoria de les entitats, hem hagut que reinventar-nos i treballar des de casa amb totes les complicacions que això comporta. Hem hagut de tancar l'associació i fer tot el que es pugui des de casa per mantenir la seguretat de tots i totes així de les persones que assisteixen a l'associació. No hem tancat totes les activitats, ja que seguim actius i posar el nostre granet de sorra.
Com està repercutint en les persones en situació de vulnerabilitat?
A les persones amb vulnerabilitat els hi està afectant de manera directa, vull deixar clar que l'afectació és de manera idiosincràtica segons la seva vivència personal, la seva situació familiar i laboral.
Generalitzant, no poden tenir l'assistència de tots els recursos de la xarxa de salut mental i el confinament genera en nosaltres, com a éssers socials, una angoixa i neguit molt gran fent possible una reactivació de la simptomatologia de les seves patologies prèvies.
També afecta en la mesura que les persones que han d'anar a comprar menjar o anar a la farmàcia tinguin por a sortir i que després que pasi tot això puguin tenir por a que encara puguin ser afectats pel virus.
De quina manera seguiu donant resposta a aquestes persones?
Des de l'associació hem donat un telèfon per poder trucar quan la persona es senti psicològicament afectada per tota aquesta situació i poder parlar amb un psicòleg per intentar minimitzar l'impacte del confinament i de la por a patir el virus. A més, intentem tenir continuïtat amb els grups en primera persona pel mateix motiu que he dit anteriorment.
El nostre objectiu donant aquests serveis és minimitzar els danys ocasionats per tota la situació actual i intentar donar uns horaris, una organització i atenció a aquelles persones que puguin estar patint aquesta situació.
Com creieu que us ajuden les noves tecnologies en aquesta situació de confinament?
Les noves tecnologies han sigut clau per poder assistir a les persones que acudeixen a l'associació. El fet de poder comunicar-nos fa que les persones que es sentin malament puguin contactar amb nosaltres i veure'ns per poder pal·liar amb la situació actual.
Amb les tecnologies, al cap i a la fi, les persones saben que hi ha algú amb qui parlar en cas que l'angoixa, el nerviosisme o la preocupació puguin fer viure una mala passada.
Creieu que en aquestes circumstàncies poden extreure un aprenentatge positiu?
Des del meu punt de vista, les persones tenim una gran capacitat d'adaptació a moltes dificultats de la vida.
Malauradament ens ha tocat viure una situació sanitària, social i històrica que pot generar moltes conseqüències negatives, però sent positius, aquestes experiències enforteixen i fan aflorar recursos personals i estratègies d'afrontament que la persona en el futur pot utilitzar per afrontar altres situacions difícils a la vida.
Com a professionals hem d'intentar reformular aquesta situació en generar recursos personals com l'organització o l'autocontrol, entre altres.
Afegeix un nou comentari