Albert Torra: “Catalunya realitza 3,7 trasplantaments al dia, té la taxa més alta del món”
Comparteix
La Federació Catalana de Donants de Sang té com a principal finalitat fomentar i difondre la importància de la donació de sang i plasma a Catalunya.
Albert Torra Cabello és el vicepresident de la Federació Catalana de Donants de Sang. Aquesta organització té com a missió fomentar i promoure la donació de sang i plasma a tot el territori. Actualment, té una xarxa de més de 900 delegades i delegats arreu de Catalunya, pertanyents a les 35 associacions de donants de sang que conformen la federació. Segons l’entitat, tenir presència a cada comarca és molt important a l’hora d’establir vincles amb institucions, empreses, organitzacions i població.
L’organització fomenta les tasques pedagògiques i formatives al voltant de la donació. Fa més de deu anys va crear el programa anomenat ‘Anem a l’Escola’. Mitjançant xerrades, contes infantils i altres materials, l’entitat fomenta els valors i el deure cívic de millorar la salut de les persones, a escoles, centres formatius o casals, entre d’altres.-
Per què és crucial la donació de sang?
Hem de partir de la base que donar sang és un privilegi. Avui podem donar sang, però demà potser som nosaltres qui la necessitarem -no només per una intervenció quirúrgica, sinó per poder viure.
Cal saber que, tot i els molts avenços tecnològics, la sang i els productes que se’n deriven encara no poden fabricar-se. Per tant, si no tinguéssim sang als hospitals, no es podrien realitzar intervencions quirúrgiques, els accidentats que patissin hemorràgies no sobreviurien o molts malalts crònics no podrien millorar o mantenir la salut, entre d’altres.
Demà divendres ens trobaràs a: #SantFeliudeLlobregat, #SantaBàrbara, #Teià, #Vidreres ... https://t.co/GwNnyNMSRm pic.twitter.com/6g27nVYqGt
— Banc de Sang (@donarsang) June 8, 2023
"Durant l’any passat es van dur a terme 1.346 trasplantaments".
I la d’òrgans?
A més de la promoció de la donació de sang i de plasma, el foment de la donació d’òrgans també és un dels nostres propòsits. Les persones sanes, com per exemple les i els donants de sang, són candidats idonis per adquirir la responsabilitat de transmetre la necessitat vital de donar els òrgans.
Durant l’any passat es van dur a terme 1.346 trasplantaments (renals, hepàtics, pulmonars, cardíacs o pancreàtics, entre d’altres). Per tant, podem estar orgullosos de la societat generosa i responsable que tenim. Dit d’una altra manera, el volum d’activitat dels centres catalans ha permès la realització de 3,7 trasplantaments al dia, aconseguint així la taxa de trasplantaments més alta del món amb 173 trasplantaments per milió de persones.
De quina manera una persona es pot fer donant d’òrgans?
Per ser donant, la persona pot fer-se el carnet de donant, indicar-ho a La Meva Salut o bé deixant constància al document de voluntats anticipades, però el més important -a banda dels registres que hi puguin haver- és comunicar-ho a la família i al cercle d’amistats més proper (que serà qui transmetrà la voluntat i el consentiment del donant).
"La donació és un gest de consciència cívica".
Quins són els principals reptes que té la donació de sang i d’òrgans?
La Dra. Roser Vallès, directora del programa per l'autosuficiència en plasma del Banc de Sang i Teixits, va explicar en l’Assemblea General de la Federació 'Repte d’Or' (2023 - 2025), la nova campanya relacionada amb la necessitat de plasma i el deure cívic que tenim, per tal de fomentar l’hàbit de donació i l’assoliment de valors (sobretot la responsabilitat i el compromís) per mitjà de l’educació i l’aprenentatge.
En aquest sentit, durant la seva intervenció, ens va deixar molt clars dos conceptes que val la pena reproduir. Per una banda, “si no hi ha plasma, no hi ha tractaments”, i per l’altre, “si no hi ha algú que doni plasma, no es poden elaborar aquests tractaments”. La donació no és només una qüestió de confiança o de reconeixement, sinó que és un gest de consciència cívica, un procés que ens permet entendre per què és necessària la formació i la transmissió d'informació als donants i futurs donants de plasma.
"L'objectiu és assolir 50.000 donacions de plasma".
Quina és la situació actual?
Ens proposem l'objectiu d'assolir 50.000 donacions de plasma, tot i que realment en necessitem 64.000 (per cobrir tots els tractaments, fins i tot els que no tenen alternativa terapèutica). I és necessari remarcar que l'any 2022 vàrem obtenir-ne 21.600 (ni la meitat de les previstes).
Pel que fa a les donacions de sang, l’equilibri entre necessitat i donacions es manté estable, tot i que sempre -durant l’estiu i les vacances de Nadal- tenim una forta disminució d’aproximadament el 20% de les donacions i les reserves se’n ressenten.
Cada quant es pot donar?
Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l'any i els homes, un màxim de quatre. És important saber que entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos. Tant per la seguretat del donant com del receptor. Abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d'hemoglobina.
Però en el cas del plasma (plasmafèresi) és diferent: la donació dura uns 45 minuts (és més llarga perquè intervé un procés d’extracció i de retorn, mitjançant un separador cel·lular). Com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Es pot donar plasma cada quinze dies.
On es pot fer?
A Catalunya tenim una extensa xarxa de punts fixos i mòbils per estar ben a prop de totes les persones que vulguin donar sang i plasma. Les persones interessades poden entrar al lloc web per veure els punts de donació més propers, i així, tenir l’ocasió d’informar-se més detalladament. En la mateixa pàgina web, també es troba la informació sobre el ‘Repte d’Or’ que comentava en relació amb la donació de plasma.
Afegeix un nou comentari