Albert Quiles: "Impulsar el bon tracte cap a les persones grans és essencial per esdevenir una societat madura i inclusiva"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
 Font: Jordi Garcia
Font: Jordi Garcia
 Font: Amics de la Gent Gran
Font: Amics de la Gent Gran
 Font: Laura Abad
Font: Laura Abad
 Font: Luis San Germán
Font: Luis San Germán

Albert Quiles: "Impulsar el bon tracte cap a les persones grans és essencial per esdevenir una societat madura i inclusiva"

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Parlem amb Albert Quiles i Martínez, director gerent d'Amics de la Gent Gran, sobre la lluita contra la soledat i la marginació social i el compromís voluntari per fer-hi front amb una especial mirada a les vacances de Nadal.

Quina és la missió d’Amics de la Gent Gran? I quina és la situació actual en general de la gent gran?

La missió d’Amics de la Gent Gran és la de lluitar contra la soledat i la marginació social de les persones grans a través de l’acció voluntària i la sensibilització de la societat. Aquesta missió està més vigent que mai, doncs el nombre de persones grans que pateixen els efectes negatius de la soledat, conseqüència d’una situació no escollida o unes relacions familiars inexistents o bé no satisfactòries, està creixent fins al punt que s’ha duplicat en els últims anys.

Estem davant d’una situació històrica, doncs la generació de persones grans actuals, concretament les persones de 85 anys o més, és la primera que ha viscut molts més anys que la generació anterior, per tant, la dels seus pares. Viure més anys, en si mateix, és una notícia molt positiva, per tant, hem de reflexionar com a societat sobre el benestar i la qualitat amb què vivim aquests anys.

Existeix una visió estereotipada de les persones grans que menysprea la vellesa en la nostra societat actual?

Sí, des de l’entitat lluitem contra l’edatisme, que és la discriminació per raó d’edat. En general, hi ha una visió homogènia i estereotipada de les persones grans, sovint amb idees negatives i aquesta visió és la que volem canviar amb les campanyes de comunicació que dissenyem. Costa associar a la vellesa paraules com saviesa, maduresa, experiència i perspectiva. Tots i totes volem ser eternament joves quan el que és vital és que complim anys, això vol dir que estem vius i vives!

Sovint, aquesta visió negativa de la vellesa pot provocar que les persones grans no rebin un bon tracte. Des de l’entitat, estem compromesos a impulsar el bon tracte cap a les persones grans, ens sembla essencial fer-ho per tal d’esdevenir una societat madura i inclusiva amb tothom.

Una de les vostres principals línies d’acció és la sensibilització de la societat sobre la realitat en què viuen les persones grans. Creieu que està més sensibilitzada la gent adulta que el jovent?

En la nostra pràctica diària, veiem que hi ha moltes persones joves que estan sensibilitzades, més de les que puguem pensar. És normal que les persones adultes, concretament aquelles que estan en la franja entre els 60 i 70 anys, estiguin molt sensibilitzades, doncs tenen els seus pares grans i saben que elles mateixes en 10-15 anys es trobaran amb una edat avançada.

Tanmateix, el nombre de persones menors de 30 anys que s’acosta a l’entitat per a fer voluntariat va en augment, fins i tot nois i noies que quan compleixen la majoria d’edat, s’adrecen a l’entitat perquè de més joves van assistir a una de les sessions informatives que realitzem als centres educatius al llarg de l’any. És molt important sensibilitzar als ciutadans que seran adults d’aquí a uns quants anys. Cal tenir mirada llarga.

Això es tradueix amb el perfil de voluntaris que té la vostra fundació? Quin és aquest perfil i amb quin volum de persones voluntàries compteu als Amics de la Gent Gran?

Amics de la Gent Gran som una entitat de Voluntariat, i, per tant, això vol dir que la mobilització i organització de la societat civil és la manera com lluitem contra la soledat i marginació de les persones grans. Actualment, comptem amb 1.800 persones voluntàries exercint el seu voluntariat social a 32 municipis de 10 comarques de Catalunya. Aquest any, 30è aniversari de l’entitat, hem iniciat l’acció social a Lleida, Tarragona i Girona, i estem molt contents de donar escalf i companyia a les persones grans de tots aquests municipis.

Tot i que al voltant del 70% de les persones voluntàries són dones, el nombre d’homes voluntaris va creixent. La mitjana d’edat seria de 45 anys i amb estudis superiors. Tanmateix, la diversitat de professions, estils de vida i motivacions és molt gran. Des de l’entitat acollim aquesta diversitat i és un dels valors de la mateixa.

Finalment, feu alguna campanya especial de cara a les vacances de Nadal?

Les festes de Nadal són un període molt especial per Amics de la Gent Gran. Estem preparant per aquests dies 15 dinars de Nadal a 11 municipis de Catalunya. Aquests dinars esdevenen una oportunitat ben especial per les persones grans i les persones voluntàries de compartir la seva amistat.

Durant tot el període de Nadal estem desenvolupant la campanya #Dóna1Raó, que es pot trobar al web i xarxes socials d’Amics de la Gent Gran, i es tracta d’una campanya de sensibilització per a captar fons pels projectes i activitats que desenvolupem, especialment per aquest Nadal. Des de la campanya, a través d’un vídeo, expliquem que, quan a una persona gran no li sona el telèfon, es pot fins i tot arribar a oblidar de despenjar-lo per la falta de costum. És una metàfora per explicar que volem donar raons a les persones grans per despenjar el telèfon i, per tant, per compartir vivències i moments. Necessitem el suport de persones que vulguin fer el seu donatiu a la causa i persones que es vulguin fer sòcies de l’entitat.

Al llarg de totes aquestes setmanes, entreguem a cada persona gran al seu domicili o residència on viu, un lot de Nadal que esdevé una magnífica oportunitat de compartir una bona estona de companyia.

Afegeix un comentari nou