Altres formes de voluntariat: la mentoria al Tresca Jove. T’hi apuntes?

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Altres formes de voluntariat: la mentoria al Tresca Jove. T’hi apuntes?

Resum: 

En el marc del projecte Tresca Jove, les persones mentores acompanyen joves en risc d’exclusió social en les seves primeres passes en el món laboral, compartint amb ells la seva experiència professional i vital.

Què és el Tresca Jove?

El Tresca Jove és un programa de l’Àrea Social de Fundesplai (Fundació Catalana de l’Esplai) iniciat l’any 2010.

El seu objectiu és el d’afavorir el desenvolupament personal, i la integració social i laboral de les persones joves a través de l’acompanyament, la formació i una primera experiència laboral en el món del lleure, a fi de prevenir situacions de vulnerabilitat o risc d'exclusió.

El projecte s’adreça a joves de 18 i 25 anys que:

  • Es trobin en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social, que no estan escolaritzats o estan al límit de la deserció del sistema escolar.
  • Estiguin fora del circuit laboral, sigui perquè encara no han tingut la seva primera experiència laboral o perquè estan a l’atur, o que treballen esporàdicament o en condicions de precarietat.
  • Visquin situacions familiars delicades que condicionin el seu futur i/o joves de famílies en risc d’exclusió.
  • Siguin usuaris de centres, serveis i recursos juvenils (de gestió pública o privada) que treballen amb joves en situació de vulnerabilitat.

El projecte proposa als i les joves participants un procés d’aprenentatge vivencial i transformador, cap a la seva inclusió.

I en què consisteix la mentoria?

La mentoria és una de les components del projecte Tresca Jove. Consisteix en un espai d’interrelació i un procés d’acompanyament individualitzat o en petit grup de joves amb una persona mentora voluntària.

La mentoria s’articula a partir de la dedicació voluntària de les persones mentores, disposades a transferir als i les joves els seus coneixements professionals i experiència laboral.

Les persones mentores esdevenen un referent durant el procés de relació, que dura aproximadament 6 mesos: joves i persones mentores programen trobades quinzenals de 2 hores de durada.

En la mentoria es concreta un pla de treball de mutu acord, i centrat en els interessos i objectius personals dels joves, amb l’acompanyament tècnic de personal de la Fundesplai.

Els tres components fonamentals de la mentoria són:

  • Informar sobre els diferents recursos que existeixen a l’abast dels joves.
  • Orientar tant a nivell laboral com formatiu, depenent de les preferències del/de la jove.
  • Assessorar sobre temes i inquietuds que poden sorgir al/la jove en el seu procés vital.

Els i les joves que participen en la mentoria estan predisposats i hi participen voluntàriament atès que no és cap requisit per participar al projecte Tresca Jove.

T’hi apuntes?

Fundesplai busca persones voluntàries que vulguin participar en aquests processos de mentoria, compartint la seva experiència per ajudar els i les joves a madurar a nivell personal, relacional, professional i en el desenvolupament de valors de forma crítica.

Les persones interessades en participar-hi o rebre més informació poden trucar al 93 551 15 24 o escriure a trescajove@fundesplai.org.

Per saber-ne més, podeu consultar l'entrevista amb Manel i Sergi, un mentor voluntari i un jove participant en el programa Tresca 2013.

Afegeix un comentari nou