Angie Rosales: “El riure és una de les medicines més curatives “

Suport Associatiu
Autor/a: 
Dani Gallart
Angie Rosales és la fundadora i presidenta de Pallapupas, el grup de pallassos d'hospital. Font: Tomando-conciencia.org. Font: Font: Tomando-conciencia.org.
Angie Rosales és la fundadora i la presidenta de Pallapupas, el grup de pallassos d'hospital. Font: Tomando-conciencia.org.
Pallapupas és una organització  que treballa perquè hi hagi un espai per al riure durant el procés de la malaltia. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Pallapupas és una organització que treballa perquè hi hagi un espai per al riure durant el procés de la malaltia. Font: Unsplash.

Angie Rosales: “El riure és una de les medicines més curatives “

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Associatiu

Resum: 

La fundadora de Pallapupas ens explica de primera mà en què consisteix l’organització i com aconsegueixen portar el riure als hospitals.

Què és Pallapupas?

Pallapupas és una organització que treballa perquè hi hagi un espai per al riure durant el procés de la malaltia, i així convertir els hospitals en espais més amables i plens de vida mitjançant actuacions artístiques, amb un mètode artístic propi. Tot i que també treballem per adults, l’organització està orientada als infants i gent gran, en estreta col·laboració amb el personal de l’hospital.

Quin és l’objectiu de l’organització?

L’objectiu de Pallapupas és millorar l’estat emocional dels pacients i els seus familiars a través de l’humor, per créixer en l’adversitat.

Com són aquestes actuacions?

Cada actuació es realitza de manera personalitzada, tenint en compte l’estat físic i psíquic del pacient, així com la seva situació familiar. L’equip sanitari ens proporciona aquesta informació en el pas previ a la intervenció artística, el que es coneix com a transmissió.

Com viuen els voluntaris aquesta tasca?

Jo em sento molt afortunada per poder dedicar-me a aquesta professió. M’aporta una alegria que no seria possible amb cap altre ofici. Aquesta professió és molt alegre, però sobretot és humana. Gràcies a Pallapupas sempre em puc anar a dormir amb un somriure a la cara pensant en alguna de les anècdotes al llarg del dia que m’ha fet riure.

A part de fer riure, què més fan els voluntaris?

L’objectiu principal de l’actuació és fer riure al pacient i a la seva família, però no només ens quedem en això. El voluntari transforma l’espai, crea un món diferent, uns moments especials, entranyables, agradables i únics. Veure passar dos pallassos pel passadís d’un hospital dona força a qualsevol. La gent canvia la seva cara seria o de tristor per un somriure i això pels pallapupas no té preu. És un cúmul de sentiments i emocions que omplen d’energia positiva a totes les persones que ho viuen.

Què fa falta per ser un pallapupas?

A part de ser un bon pallasso, cal ser una persona molt equilibrada. Dia rere dia, has de trampejar amb el patiment aliè i la frustració que dona saber que no està a les teves mans que aquell infant es curi. Agafes afecte als nens i a les seves famílies i vius situacions terribles que no sempre saps com gestionar. Has de ser conscient que la teva tasca és un oasis dins la tempesta que viuen les famílies, però que pots ajudar i molt, simplement fent-los riure.

Quins seria el futur ideal de l’organització?

Que hi haguessin Pallapupas en qualsevol hospital arreu del món. Que estiguéssim presents als serveis sanitaris, que fóssim part de l’equip sanitari, que ja ho som en part i sobretot que tothom fos una mica pallasso. De vegades va bé perdre la serietat i fer l’exercici de ser una mica més feliç.

Afegeix un comentari nou