Avismón-Catalunya, voluntariat al servei de la gent gran

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Avismón-Catalunya, voluntariat al servei de la gent gran

Resum: 

L'entitat catalana treballa per pal·liar la solitud de les persones grans a través de l'acompanyament i fomentant l'envelliment actiu.

El pitjor de fer-se gran és envellir sol. Per desgràcia, a Catalunya són molts els avis i àvies que viuen la vellesa en solitud ja sigui perquè no disposen d'una xarxa relacional o perquè les seves limitacions físiques els impedeixen moure's de casa.

Amb l'objectiu de tenir cura d'aquest col·lectiu vulnerable, l'any 1996 va néixer a Barcelona la Fundació Privada Avismón-Catalunya, una entitat sense ànim de lucre que treballa dia a dia per fer front a la solitud de les persones majors de 65 anys que viuen soles al seu domicili i en precarietat econòmica. Avismón-Catalunya és un punt de referència en la complexa realitat de la vellesa a la capital catalana, amb un àmbit d'actuació que inclou tots els barris i districtes de la ciutat.

Objectius de l'entitat

La raó de ser d'Avismón-Catalunya no és altra que la d'acompanyar les persones grans que es troben en situacions d'aïllament i evitar la seva exclusió social per raons d'edat, de limitacions físiques o de manca de recursos. D'altra banda, aposten per potenciar l'envelliment actiu i estimular la socialització dels qui viuen sols per incrementar així la seva xarxa relacional.

De portes cap a fora, l'entitat també treballa amb l'objectiu de sensibilitzar la població en general i fomentar la solidaritat vers aquest col·lectiu.

El voluntariat, el motor d'Avismón

Les nombroses activitats i acompanyaments que Avismón realitza durant tot l'any no serien possibles sense el paper dels seus voluntaris i voluntàries. Es tracta de l'equip de treball més nombrós de l'entitat i el seu motor.

Durant el 2014, 362 voluntaris i voluntàries van col·laborar amb l'entitat. Esther Pasqual, treballadora social i coordinadora de voluntariat d'Avismón, explica que "la gran majoria de persones voluntàries tenen edats superiors al 60 anys però també hi ha joves que, fent acompanyament a gent gran, descobreixen experiències vitals diferents a les seves i s'enriqueixen com a persones".

Fent acompanyament a gent gran, els joves voluntaris descobreixen experiències vitals diferents a les seves i s'enriqueixen com a persones.

La metodologia que s'utilitza durant les activitats programades al llarg de l'any està planificada i organitzada al detall i gira entorn a la figura del voluntari/a.

Prèviament a qualsevol activitat programada, es fan trucades als voluntaris per conèixer la seva disponibilitat per fer l'acompanyament i també es truca a les persones grans que atenen i se'ls convida a assistir a l'activitat. Quan tenen confirmada l'assistència d'uns i altres, s'elabora una llista amb els noms i les adreces de les persones grans a les que es recollirà a casa seva i s'assignarà a una o dues persones voluntàries per acompanyar-los i participar amb elles a l'acte. El dia de l'activitat, el voluntari/a es desplaça a casa de l'avi/a on s'envien taxis per recollir-los.

D'altra banda, un equip de voluntariat ajuda en la preparació, muntatge i desmuntatge de les activitats, mentre que la resta acompanyen i atenen les necessitats dels usuaris. Un cop finalitza l'acte, el voluntari/a acompanya als avis a casa.

En el següent vídeo, elaborat per alumnes de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat en el marc del projecte de sensibilització i aprenentatge i servei de la FCVS "Mirades", avis i voluntaris expliquen com funcionen i què els aporten els acompanyaments organitzats per Avismón.

El col·lectiu que atén Avismón-Catalunya està format per persones grans majors de 65 anys, el 90% de les quals són dones, que degut a les malalties que pateixen o per la seva avançada edat, tenen problemes de mobilitat i necessiten ajuda per desplaçar-se. Durant l'any 2014, van rebre atenció 416 persones.

Activitats i programes

L'entitat catalana compta amb dos tipus de projectes, els acompanyaments i les activitats grupals d'integració i participació social.

Els acompanyaments assistencials és el projecte més important d'Avismón-Catalunya. El voluntariat visita setmanalment la persona gran i esdevé un referent i suport en el seu procés d'envelliment i pèrdua d'autonomia progressives. D'altra banda, també existeixen els acompanyaments puntuals, on el voluntari/a acompanya la persona gran a visites o proves mèdiques, ingrés o sortida hospitalària o per realitzar qualsevol tipus de gestió.

Independentment dels acompanyaments presencials, l'entitat ofereix suport emocional a través de trucades telefòniques setmanals a totes les persones ateses. Aquest espai els permet explicar com es troben, demanar si necessiten algun acompanyament per part del voluntariat o qualsevol altre servei domiciliari.

A banda d'aquest suport personalitzat, Avismón-Catalunya organitza activitats grupals enfocades a fer més agradable i digna aquesta fase vital, millorar la seva qualitat de vida, evitar l'exclusió social i promoure l'envelliment actiu i participatiu.

Entre les diverses activitats que desenvolupen destaquen:

  • Sant Jordi
  • Sortida de Primavera
  • Sopar solidari
  • Firentitats
  • Convenció del voluntariat d'Avismón
  • Festa Major Sants
  • Mostra d'Associacions de la Mercè
  • Celebració del Dia Internacional de la Gent Gran amb un concert
  • La Castanyada
  • Recollida d'aliments amb la Guàrdia Urbana, per Nadal
  • Dinar de Nadal

Serveis

El voluntariat d'Avismón-Catalunya s'encarrega de realitzar l'acompanyament, col·laborar perquè les activitats grupals siguin exitoses i també dels serveis que l'entitat ofereix a la Gent Gran. Quan parlem de serveis, els podem classificar en tres blocs:

  1. Servei de petits Arranjaments. Un equip especialitzat de voluntaris realitza petites tasques de reparació als domicilis de persones grans amb recursos econòmics insuficients. Parlem de reparacions de lampisteria, electricitat, pintura, fusteria, etc..
  2. Lot bàsic d'aliments i lots de Nadal. Un cop al més, es fa lliurament a casa de les persones grans que ho necessiten, un lot amb aliments bàsics, provinents de donacions del Banc d'Aliments o campanyes pròpies de recollida. D'altra banda, al mes de desembre es reparteixen lots de nadal amb aliments bàsics i dolços. L'equip de voluntaris s'encarrega d'emmagatzemar adequadament els aliments, ordenant-los per productes i dates de caducitat.
  3. Servei de menús socials. Es porta al domicili menjar preparat a les persones grans que, per raons de salut, no poden fer-se el menjar i no tenen prou recursos econòmics.

Reptes de futur

Com ens explicava l'Esther Pasqual, Avismón-Catalunya es marca com a objectius de futur "mantenir el servei que estan donant actualment i fer-se forts en aquest àmbit per seguir cuidant i satisfent les necessitats de la Gent Gran". Una tasca imprescindible que no seria possible sense la feina diària de les persones voluntàries.

Si esteu interessats en ajudar i aportar el vostre gra de sorra, ho podeu fer posant-vos en contacte amb Avismón-Catalunya, ja sigui per via telefònica o presencial. Fareu una entrevista i posteriorment un curs inicial de voluntariat, com a passos previs per a formar part de l'equip de voluntariat de l'entitat.

Per a més informació podeu trucar al telèfon 93 332 58 58 o consultar el web de l'entitat.

Afegeix un comentari nou