Barcelona obre el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH

FCVS
Imatge de pastilles Font: Pixabay
Espanya lidera el rànquing europeu de nous contagis de VIH, amb 4.000 casos cada any.
Imatge de la presentació del centre especialitzat en la pastilla preventiva del VIH a Barcelona Font: Europa Press
Imatge de la presentació del centre especialitzat en la pastilla preventiva del VIH a Barcelona

Barcelona obre el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH

FCVS

Resum: 

La PrEP, que ha demostrat ser eficaç per reduir els nous contagis de VIH, està aprovada per l'Agència Europea del Medicament però encara no ha estat regularitzada a Espanya

Barcelona obre el primer centre europeu especialitzat en la pastilla de profilaxi prèvia a l'exposició (PrEP) per prevenir el VIH. La PrEP, que té una efectivitat de gairebé el 100%, és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix en l’administració d’antiretrovirals a persones de risc per reduir la possibilitat d’infecció.

La iniciativa del nou centre, BarcelonaPrEP Point, l’ha impulsat el mateix centre comunitari BCN Checkpoint, que diagnostica el 40% dels casos detectats a Catalunya. A banda d'oferir informació i assessorament, aquest nou equipament farà un control i seguiment de les persones que ja fan servir la PrEP, un fàrmac aprovat per l’Agència Europea del Medicament (EMA), però que encara no s’ha regularitzat a Espanya.

El centre també acollirà estudis sobre aquesta pastilla, com l’assaig clínic internacional Discover, que a Espanya impulsaran conjuntament el BCN Checkpoint, l’Hospital de Bellvitge i el Centro Sanitario Sandoval de Madrid, a més d’altres investigacions en fase d’aprovació pel departament de Salut de la Generalitat. A més, un cop estigui aprovada pel ministeri de Sanitat, també serà un punt de distribució de la pastilla.

El director de BCN Checkpoin, Ferran Pujol, va reconèixer que es tracta d’una iniciativa privada però que espera que tant el departament de Salut del Govern com l’Ajuntament de Barcelona s’hi impliquin per acabar amb l’epidèmia del VIH.

Pressió per aprovar la pastilla

Els responsables del projecte han culpat a l'Estat espanyol i al Govern de no permetre la seva dispensació, mentre des de molts països europeus, Austràlia i Estats Units, ja s'ha demostrat la seva efectivitat en la reducció de la transmissió de la infecció i que, una vegada administrada, l'efecte és immediat.

BCN Checkpoint alerta que cada dia que no s'implementa la PrEP, "es diagnostiquen dues persones a Catalunya i deu a Espanya", per la qual cosa confien que s'aprovi i s'implementi com més aviat millor perquè aquests casos serien majoritàriament evitables.

Afegeix un comentari nou