Càritas Diocesana de Barcelona multiplica per quatre l'ajuda alimentària durant la crisi

FCVS
Autor/a: 
Alba Pueyo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Càritas Diocesana de Barcelona multiplica per quatre l'ajuda alimentària durant la crisi

Autor/a: 
Alba Pueyo
FCVS

Resum: 

L'entitat també impulsa mesures per assegurar el dret a l'alimentació i reclama a les administracions una renda garantida de ciutadania.

Els pobres cada vegada ho són més i han de recórrer a entitats que distribueixen productes de primera necessitat. Aquesta és una de les afirmacions que reflecteix l'informe "Fràgils. L'alimentació com a dret de ciutadania", presentat per Càritas Diocesana de Barcelona (CDB). La principal dada que destaca el document, ja que l'entitat ha multiplicat per quatre les ajudes destinades a l'alimentació durant la crisi. D'aquesta manera, ha passat de 500.000€, l'any 2007, a 2.000.000€, aquest 2016.

Dels diners invertits en alimentació aquest any, 700.000€ s'han destinat a famílies ateses per Càritas, entitats o ajuntaments per comprar aliments via targeta; 462.000€ s'han donat a les Càritas parroquials i arxiprestals perquè puguin donar aliments en espècie a les famílies i 923.000€ han estat per a tres menjadors socials, menjadors escolars i per cobrir l'alimentació a les famílies implicades en projectes i centres residencials de Càritas. En total, els beneficiaris d'aquestes ajudes han estat unes 11.783 persones.

Amb això, durant la presentació de l'informe, representants de Càritas, com l'Adjunta a l'Acció Social i responsable de presentar les dades de l'informe, Mercè Darnell, han assegurat que "tota persona ha de tenir dret a l'alimentació, i tots hem de tenir el dret per poder-nos alimentar de manera autònoma i digna". Al seu torn, el director de CDB, Salvador Busquets, ha reiterat que la solució "no són els ajuts fragmentats i constants per sobreviure", sinó la implantació de la renda garantida de ciutadania, que continua en fase de ponència al Parlament. De moment, la proposta de punt de partida són 664 euros mensuals.

Tot i així, mentre no s'aprovi aquesta resolució, l'entitat continuarà treballant pel dret a l'alimentació impulsant els mecanismes que fins ara ha utilitzat per tal de dignificar i garantir un millor accés als aliments. De fet, cal tenir en compte que tot i la crisi econòmica dels darrers anys, Càritas ha estat i continua sent una de les principals distribuïdores d'aliments en espècies a Barcelona i arreu del territori.

Aposta per les targetes de prepagament

L'entitat té una ferma aposta de cara a les targetes de prepagament que es destinen a les famílies per tal de comprar aliments. D'aquesta manera, des de Càritas s'entén que s'està fomentant l'autonomia del beneficiari, ja que el permet adquirir els productes que desitja a on vulgui, ja sigui supermercats, botigues de barri o mercats. Al mateix temps, també s'evita que vagi recurrentment als serveis que reparteixen lots de menjar.

El funcionament d'aquest mètode consisteix a carregar mensualment les targetes dels usuaris amb una quantitat determinada segons les seves necessitats.

Afegeix un comentari nou