Contra el maltractament de la gent gran, trenquem el silenci!
Comparteix
El conseller Josep Lluís Cleries va presentar el passat dia 20 de juliol el Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans, document impulsat pel Departament de Benestar Social i Família.
El Departament de Benestar Social i Família ha impulsat un protocol d’actuació contra els maltractaments a la gent gran, del qual se n’editaran 2.000 llibrets amb la col·laboració de l’Obra Social de “la Caixa”.
A més, el Departament promourà també un pla de formació per a professionals dels serveis socials que en principi constaria de 15 formacions de 8 hores i 8 de 20 hores.
El Protocol adverteix que els maltractaments a la gent gran són una de les formes de violència més ocultes i que, tot sovint, té el seu origen més en la ignorància i el desconeixement que en la malevolència.
De fet, l’objectiu del document és servir d’eina als professionals dels serveis socials per tal que -en paraules del conseller Cleries- millorin el seu coneixement d’aquesta matèria, així com les seves competències i habilitats, a través de pautes concretes d’avaluació i d’actuació.
El silenci és còmplice dels maltractaments
A la presentació del document, el conseller també va lamentar la invisibilitat del problema i va advertir que el “silenci és còmplice dels maltractaments”, motiu pel qual cal parlar-ne i descriure i explicar què són els maltractaments a les persones grans i com es poden abordar les diferents situacions.
El protocol fa referència algunes eines concretes, com ara qüestionaris pensats per ajudar els professionals a detectar els casos de maltractament.
A més, estableix diferents tipologies de maltractament (físic, psicològic, negligència, etc.) i descriu factors que poden fer augmentar el risc de viure una situació de maltractament: l’aïllament social, la demència, el gènere, etc.
D’entre els factors de risc, el text fa esment de la imatge negativa que, en general, es té de la vellesa i que “deshumanitza les persones grans i les fa més susceptibles de ser maltractades o discriminades”.
Tracta’m bé!!
El Departament de Benestar col·labora també amb la campanya de Tracta’m bé, presentada el passat 19 de juliol i promoguda pel Consell Comarcal del Solsonès, l’Ajuntament de Solsona.
Tracta’m bé té per objectiu prevenir els maltractaments, sensibilitzar la població i promoure el respecte cap a la gent gran.
En el marc de la campanya, cada setmana es pot llegir un relat que aborda diferents tipus de maltractaments i que parteix de situacions reals amb què les persones grans poden identificar-se.
La campanya va néixer a partir del grup de treball sobre violència familiar del Consell Supramunicipal dels Serveis Socials del Solsonès, integrat per representants dels Serveis Socials, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, el Centre Sanitari, els Mossos d’Esquadra, la Policia Local, l’Associació de Dones del Solsonès i el Consell de la Gent Gran de Solsona.
Informació complementària:
Afegeix un nou comentari