Creu Roja obté el premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional

  • El jurat ha destacat la seva tasca en prevenir i alleugerir el patiment humà

    El jurat ha destacat la seva tasca en prevenir i alleugerir el patiment humà

  • L’embrió de la Creu Roja va gestar-se el 24 de juny de 1859

    L’embrió de la Creu Roja va gestar-se el 24 de juny de 1859

L’entitat internacional Creu Roja i Mitja Lluna ha obtingut el premi Príncep d’Astúries de Cooperació d’aquest any 2012; a aquest premi hi optaven trenta-tres candidatures procedents de 27 països; ja s’han anunciat 5 guardonats més (Martha Nussbaum en l’apartat de Ciències Socials; Rafael Moneo en Arts; Shingeru Miyamoto en Comunicació i Humanitats; Greg Winter i Richard Lemer en Investigació científica i tècnica, i Philip Roth en Lletres; queden pendents els premis de Concòrdia i d’Esports.

 

En atorgar el premi a Creu Roja, el jurat ha destacat la seva tasca en prevenir i alleugerir el patiment humà. Protegir la vida i la salut i fer respectar la dignitat de les persones, especialment en temps de conflicte armar i en situacions de crisis.  La Creu Roja i la Mitja Lluna Roja es troben en 187 països i compta amb la col·laboració de més de cent milions de voluntaris. Des de la seva creació el 1863, els seus principis fonamentals d’humanitat, imparcialitat, neutralitat, independència, voluntariat, unitat i universalitat han estat la guia de totes les seves actuacions arreu del món.

L’embrió de la futura Creu Roja va gestar-se el 24 de juny de 1859 quan l’home de negocis i filantrop suís,  Henry Dunant ,va ser testimoni directe dels desastres de la batalla de Solferino, a la Llombardia italiana, entre l’exèrcit austríac i l’aliança per a la unitat d’Itàlia; durant tres dies i tres nits, Dunant, amb l’ajuda de les dones de la localitat va atendre ferits i moribunds, en unes condicions molt precàries. Aquest esdeveniment el va marcar profundament, fins al punt de demanar la creació d’un cos de voluntaris per socórrer els ferits de guerra, que va culminar amb la constitució de la Creu Roja l’any 1863; així mateix els seus postulats humanitaristes van ser recollits l’any 1864 en la Convenció de Ginebra. Henry Dunat va rebre el premi Nobel de la Pau l’any 1901.

Segons informa la pròpia Creu Roja, a la batalla de Solferino uns 40.000 soldats van resultar ferits o morts, mentre que tan sols un civil en va resultar mort; actualment s’ha produït un canvi radica en els conflictes bèl·lics, essent els civils molt més afectats per les confrontacions armades, que els propis soldats i excercit.

En l’atorgament del Premi Princep d’Astúries a la cooperació internacional a Creu Roja, el jurat ha valorat especialment la seva actuació en conflictes armats com Síria, Líbia i Somàlia, i en desastres naturals com els que es van patir a Haití, Indonèsia i Japó. 

Els Premis van ser instituïts l’any 1981 i l’acte de lliurament té lloc el més d’octubre amb un acte solemne al Teatre Campoamor d’Oviedo, sota la presidència dels Prínceps d’Astúries i de la Reina. Estan dotats amb un premi de 50.000 euros en cada categoria, i una estatueta de Joan Miró al·legòrica al premi. Estan considerats els segons en importància mundial, després dels Nobel.

 

Afegeix un comentari nou