Àmbit de la notícia
Social

Democratitzar l’accés a la salut mental a través del cooperativisme

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • La cooperativa Enment aposta per la teràpia en línia per fer més assequibles els costos d'accés a l'assistència psicològica. Font: iStock.
    La cooperativa Enment aposta per la teràpia en línia per fer més assequibles els costos d'accés a l'assistència psicològica. Font: iStock. Font: iStock

La cooperativa Enment ha posat en marxa un servei de psicoteràpia en col·laboració amb la Federació de Cooperatives de Catalunya.

"Amb aquesta cooperativa volem intentar donar resposta a tota aquella gent que, amb el sistema que hi ha avui en dia, queda fora de l'assistència psicològica", explica l'Oriol Barat, psicòleg i president de la cooperativa de psicologia Enment. Juntament amb la seva sòcia i gestora de projectes de l'entitat, l'Uxue Uriarte, han fundat la cooperativa, que té com a principal missió "trencar amb tres barreres pel que fa a l'accés a la salut mental: barreres econòmiques, de conciliació i d'accessibilitat geogràfica", explica l'Uxue.

Uriarte i Barat expliquen que la llavor del projecte d'Enment va sorgir fa diversos anys, quan es van adonar que "hi havia perfils de persones que quedaven excloses dels àmbits públic i privat de la salut mental". "Es tractava de persones", continua Barat, "que no tenien quelcom molt greu i, per tant, a l'hospital no les atenien, i tampoc tenien diners per poder-se pagar una consulta privada".

Amb aquesta necessitat detectada, la pandèmia de la Covid-19 va donar el temps a l'Uxue i l'Oriol per articular el projecte i engegar-lo, fins a la seva constitució oficial com a cooperativa el juliol del 2022.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Enment (@enmentcoop)

Teràpia en línia i a preus assequibles

"Des de la cooperativa", explica Oriol Barat, "volem reivindicar la teràpia en línia". Uriarte i Barat destaquen les facilitats d'abast geogràfic i de conciliació que suposa fer les consultes a través d'internet, però també recorden que "sí que es pot crear un vincle terapèutic a través de la teràpia telemàtica, la continuïtat hi és i sabem per experiència que les intervencions tenen èxit".

En aquest sentit, les sòcies d'Enment expliquen que, a més, la teràpia en línia encaixa molt bé amb la tipologia d'usuàries a les quals s'adrecen els seus serveis. "Nosaltres treballem amb persones que no tenen cap trastorn molt incapacitant o molt greu, però que poden estar passant per un període de la seva vida o per una situació més complexa en la que necessitin suport". Aquest tipus de persones, expliquen des de la cooperativa, "sovint no es mouen, perquè als hospitals no les atenen i fer teràpia privada sovint és molt car, i és llavors quan els problemes poden esdevenir persistents".

Una altra de les barreres que vol trencar la cooperativa és l'econòmica. És per aquest motiu que totes les sessions estan disponibles a imports assequibles. Segons les dades del portal de psicologia mundopsicologos.com, el preu mitjà d'una consulta psicològica a Catalunya se situa als 54 euros. Els serveis d'Enment, en canvi, oscil·len entre els 25 i els 35 euros.

Un de les poques cooperatives de psicologia del país

Una de les principals particularitats del projecte d’Enment és la seva forma jurídica de cooperativa. La gestora de projectes d’Enment, Uxue Uriarte, explica que les sòcies de l'entitat "som defensores d’un sistema de salut que sigui per a tothom, és a dir, que estigui vinculat a certs valors, com ara que sigui universal, accessible i que no prevalguin els diners". "Llavors, quan vam articular la nostra proposta", continua Uriarte, "vam voler que la nostra forma jurídica se semblés al màxim a aquests valors, per això vam decidir constituir-nos com a cooperativa".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Enment (@enmentcoop)

El compromís d'Enment amb el cooperativisme és tal que, des d'aquest setembre, l'entitat ha posat en marxa un servei de psicoteràpia i acompanyament individual, en col·laboració amb la Federació de Cooperatives de Catalunya, per a totes les persones que formin part de les cooperatives federades. Respecte a aquesta iniciativa, la Uriarte comenta que "aquesta proposta sorgeix de la idea d'anar teixint aliances i que el nostre servei no fos un portal que es llença en la immensitat d'internet i queda flotant, sinó que tingués recorregut i sentit".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari