Àmbit de la notícia
Social

Diego Aguilar: “Quan els joves coneixen les causes que generen desigualtat, mai queden indiferents”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Dani Gallart
  • Diego Aguilar Aguirre és l'encarregat de redactar els projectes que és realitzen dins l'entitat en l'àmbit català. Font: Diego Aguilar.
    Diego Aguilar Aguirre és l'encarregat de redactar els projectes que és realitzen dins l'entitat en l'àmbit català. Font: Diego Aguilar.
  • En molts espais educatius ja hi ha una tradició en l'execució de projectes d'ApS. Font: SED Catalunya.
    En molts espais educatius ja hi ha una tradició en l'execució de projectes d'ApS. Font: SED Catalunya.
  • La proposta està dissenyada per adaptar-se a tot el territori català amb un possible pla pilot a Navarra. Font: SED Catalunya.
    La proposta està dissenyada per adaptar-se a tot el territori català amb un possible pla pilot a Navarra. Font: SED Catalunya.

A través del projecte Pangea, el tècnic de projectes de SED Catalunya treballa perquè el jovent sigui més responsable, respectuós i compromès amb la transformació social.

Pangea és un projecte de SED Catalunya que promou experiències educatives basades en la metodologia d’Aprenentatge per Servei (ApS) en els àmbits de l’educació per a la justícia global

L’ApS és una proposta que integra el servei a la comunitat i l’aprenentatge acadèmic en un sol projecte que permet als i les estudiants formar-se tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo.

Diego Aguilar, tècnic de projectes de SED Catalunya, fa un repàs de les claus del projecte i els objectius per a la transformació social.

 

Com va néixer la iniciativa?

Va sorgir el curs escolar 2016-2017 quan es va crear un ApS que vinculés als joves maristes del centre de Sants-Les Corts amb l’ONG SED desenvolupant un projecte en el qual aquells joves van prendre consciència sobre la vulneració dels drets dels infants, en particular, pel que fa a l'educació tant a Catalunya com a Tanzània. Gràcies als resultats d’aquella experiència, SED Catalunya va decidir desenvolupar un altre projecte d’ApS a l’Escola Maristes Anna Ravell amb un abast més ampli. L’ampliació del projecte es va titular ‘Pangea, transformant el món’.

 

Quines línies d’actuació té el projecte?

Per un costat, vol apoderar als encarregats de coordinar l’execució dels projectes d’ApS dels diferents espais educatius de manera que estiguin capacitats per poder incloure una proposta específica d’ApS en clau de justícia global a la vegada que obtenen recursos i elements per generar els seus propis projectes d’ApS en el futur. D’altra banda, que els infants i joves coneguin i analitzin de manera crítica la realitat local i global amb la finalitat de promoure una consciència crítica envers les causes que generen desigualtats i conflictes.

 

Quines són les etapes que segueix cada procés Pangea?

Tota proposta de Pangea es desenvolupa en 4 etapes comunes: inici, recerca, servei i difusió. A l’inici es formen els grups de treball i s’escull un tema: drets humans, medi ambient, gènere, cultura de pau, interculturalitat o sostenibilitat econòmica i social. A la recerca es treballa el context, la introducció, el problema i les possibles solucions d’aquest tema. Al servei s’escull si serà per al propi centre, pel barri o de forma integral i en la difusió es donen a conèixer els continguts a l’espai educatiu, al barri o amb SED.

 

En quina fase del projecte us trobeu?

L’any passat, l’escola Maristes Anna Ravell va integrar la metodologia de Pangea perquè tots els alumnes de 4t d’ESO poguessin dur a terme els seus projectes d’ApS. Aquest any, s’hi ha sumat Maristes Sants-Les Corts, Maristes Rubí i Maristes Montserrat, on s’han format diversos grups per treballar propostes d’ApS sota la metodologia de Pangea. Pel que fa la línia formativa del projecte, el 23 de gener es comença amb un procés formatiu obert a entitats, escoles, centres oberts i interessats en general que vulguin participar.

 

Quines entitats col·laboren amb el projecte?

Des de l'any passat, vam comptar amb l'assessoria del Centre Promotor d'ApS de Catalunya a través de la persona de Laura Rubio. També hem tingut l’oportunitat de presentar el projecte a Martí Boneta, del Centre Promotor de Recursos de les Corts qui ens ha convidat a presentar la proposta a diverses escoles i entitats del barri de Les Corts. A més, des de l'any passat, es va començar a col·laborar amb l’ONG Vols, qui ens han ajudat en la redacció d'algunes de les propostes d'ApS Pangea i participarà amb nosaltres en el procés formatiu.

 

Drets humans, medi ambient, gènere, cultura de pau, interculturalitat i sostenibilitat econòmica i social. Perquè aquestes categories i no unes altres?

El projecte Pangea basa el treball que es pot desenvolupar en les propostes d’ApS en aquestes sis categories que van estar proposades per Edualter en el seu programa de competències i EpD. Creiem que, com a metodologia que promou la reflexió, aprenentatges i el servei i compromís amb la comunitat, coincideix completament amb els objectius de l’educació per la justícia global.

 

En quin territori ho voleu portar a terme? Teniu intenció d’expandir la proposta?

De moment la proposta està dissenyada per poder-se adaptar a tot el territori català. No obstant això, SED es una entitat amb presència a tot el territori de l’Estat espanyol, el que permetria poder replicar la metodologia i els processos dissenyats per Pangea en altres zones. De moment s’està treballant en la possibilitat de realitzar una possible prova pilot a la comunitat de Navarra.

 

Pangea és una proposta metodològica molt participativa. Com funciona ‘Fes la teva proposta’?

En molts espais educatius ja hi ha una tradició en l'execució de projectes d'ApS sota temàtiques més diverses que les desenvolupades. No obstant, aquests processos no tenen la presència de certs elements indispensables per al bon desenvolupament d'un projecte d'ApS. Això ens va portar a pensar que podíem oferir un espai en el qual foren els propis joves qui, guiats per la persona que coordini l’ApS, triïn la temàtica que vulguin i executin tots els passos necessaris per obtenir els aprenentatges desitjats i dur a terme el servei.

 

Com viu aquest aprenentatge el jovent?

L’Aprenentatge per Servei ja implica una transformació social. Fer un servei a la comunitat enriqueix molt la joventut per tal de voler incidir més en els barris, fer sentir la seva veu i reclamar una justícia i la fi de les desigualtats. Quan els joves coneixen les causes que generen desigualtat, mai queden indiferents, es senten remoguts per dins i amb ganes d’incidir en la societat d’una manera més directa.

 

Quin és el següent pas?

Volem apropar-nos més als espais d’educació no formal, en els quals, es creu que realitzar projectes d'ApS és complicat o fins i tot una contradicció. Aquest any ja hem fet una primera sessió formativa a monitores i monitors d'esplai marista on tenim la il·lusió que es puguin posar en marxa propostes d'ApS sota la metodologia de Pangea. També volem començar a recavar experiències per incloure-les en la nostra web i així tenir un centre de recursos d'experiències que pugui donar idees més clares de com executar un projecte d’ApS.

 

Pangea com a metodologia de futur?

Ens agradaria que el projecte ajudés en el procés educatiu del infants i la joventut del segle XXI de manera que pugin participar de forma més activa en el seu propi desenvolupament com a persones ciutadanes d’un món global a la vegada que els coneixements que s’adquireixen es posin al servei de la ciutat, el seu àmbit més local.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari