Àmbit de la notícia
Social

El 20% de les persones adultes ateses per entitats socials no pot accedir a un ordinador o a Internet

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • L'estudi posa en evidència la bretxa digital que pateixen les persones ateses per les entitats socials.
  • Portada de l'informe.
    Portada de l'informe.

Així ho mostra un estudi impulsat pel projecte m4Social, de la Taula del Tercer Sector Social, en el qual es reclama un bo digital per pal·liar aquest biaix.

Una de cada cinc persones adultes ateses per entitats socials no poden accedir a Internet o a un ordinador quan vol. Aquesta és una de les xifres que dona l’informe ‘La bretxa digital en les persones ateses a les entitats socials’, un estudi impulsat pel projecte m4social de la Taula del Tercer Sector Social on afirmen que el 20% d’aquestes persones beneficiàries té manca d’accés a aquests recursos tecnològics. En el cas dels infants i adolescents, la xifra se situaria en un 12% segons l’informe.

Una de les conclusions de l’informe, a més, és que en el cas de les llars que es troben en situació de pobresa la xifra de persones que no poden accedir a la connexió a Internet se situa en un 30%. Aquesta xifra s’incrementa lleugerament en el cas de les persones de nacionalitat estrangera, situant-se en un 40%. L’estudi, a més, revela que més del 80% de les persones amb nacionalitat estrangera té accés a un ordinador, en detriment de les persones amb nacionalitat estrangera, quan és del 60%.

L’estudi realitzat per m4social s’ha dut a terme a través del projecte d’innovació digital en l’àmbit social de la Taula del Tercer Sector i ha estat elaborat per la Fundació Ferrer i Guàrdia. La metodologia que s’ha fet servir ha sigut la dels grups de discussió amb persones ateses per entitats socials i professionals del sector, amb una mostra de 366 persones acompanyada de tres enquestes. Els resultats finals han empès a la Taula a reclamar un bo digital per pal·liar aquesta situació.

Els resultats de l’informe mostren que les dificultats per accedir a un ordinador limiten certs aspectes de la vida diària com la cerca de feina, la realització de tràmits o la gestió amb administracions públiques. En el cas del jovent, aquestes problemàtiques es tradueixen en la realització de tasques escolars, i per aquest motiu, han de buscar alternatives com l’ús del mòbil o desplaçar-se fora del domicili habitual.

Els infants i les persones amb discapacitat, dos dels col·lectius més vulnerables

En el cas dels infants i adolescents, un 30% accedeix a Internet des de casa. Més d’un 20% ho fa a l’escola, un altre 20% a les entitats socials i un 16% en equipaments públics. Pel que fa a les persones amb discapacitat, la bretxa digital se situa més aviat en l’accessibilitat i en la usabilitat i no tant en l’accés.

Més d’un 15% de les persones enquestades amb alguna discapacitat assegura que les TIC que fan servir no s’adapten a les seves necessitats. En aquest sentit, gairebé el 40% afirma que hi ha funcions de l’ordinador o del mòbil a les quals no pot accedir.

Així doncs, l’estudi afirma que la bretxa d’accés com la d’ús fa que les persones tinguin menys oportunitats en àmbits com el laboral, l’educatiu, el relacional o l’institucional.

Els usos de les noves tecnologies

Pel que fa als usos, la majoria dels enquestats fan servir els canals de missatgeria instantània (18,2%), la recerca d’informació (18%), el seguiment de l’actualitat (15%) i l’entreteniment (13%). En aquest sentit, segons l’estudi un 45% de les persones enquestades han trobat feina per Internet i entre els quals no ho han aconseguit per aquest canal, un 40% assegura que és a causa de les limitacions d’accés o la manca de coneixement necessari.

Més del 70% de les persones treballadores del sector social, en aquest sentit, confirmen que la seva entitat ofereix dispositius amb accés a Internet, malgrat que en molts casos presenten característiques poc adequades o no adaptades a tothom. En aquestes entitats, les formacions amb més demanda són en alfabetització digital bàsica i introducció a les principals eines ofimàtiques de navegació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari