Àmbit de la notícia
Social

El Fòrum Salut Mental i Addiccions celebra 30 anys d'atenció comunitària centrada en les persones

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià Català
  • 30 anys Fòrum Salut Mental i Addiccions
    El Fòrum Salut Mental i Addiccions ha vertebrat una xarxa formada per 23 entitats d’atenció en la salut mental. Font: Augusto Magaña

L’entitat reivindica la necessitat d’aplicar polítiques transversals que vagin més enllà de les competències en l’àmbit de la salut a una jornada de celebració. 

Entre un 35% i un 50% de les persones amb trastorns mentals no reben cap tractament o reben una atenció insuficient, segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat. Això se suma al fet que cada cop hi ha més casos, especialment entre els joves, un col·lectiu on un de cada quatre experimentarà algun trastorn al llarg de la seva vida. La manca de recursos es tradueix en manca d’atenció centrada en els casos i en els seus projectes de vida i en l’augment del risc de medicalització dels problemes socials.

Són algunes de les conclusions a les quals es va arribar el passat divendres 29 durant la celebració del 30è aniversari de l’associació Fòrum Salut Mental i Addiccions (SMiA) al Palau Macaya. En l’acte commemoratiu, presentat per la periodista Cristina Riba, hi van haver dues taules de debat en les quals es van analitzar els imaginaris socials sobre la salut mental i abordar els reptes de futur.

“La salut mental ja no és un tema invisible a la societat, però encara queda molt camí per garantir els drets de les persones amb trastorns i avançar cap a una inclusió plena”, destacava Enric Arqués, president del Fòrum SMiA. “L’augment de demandes d’atenció fa imprescindible incrementar recursos i pressupostos, així com establir polítiques transversals que situïn les persones al centre i se les atengui amb una mirada global, integradora, amb un acompanyament proper, centrat en les necessitats de la persona i en la recuperació de projectes de vida”, va reclamar.  

Arqués va subratllar també la necessitat de treballar de manera eficient i oferir polítiques transversals des de tots els departaments i les entitats de l’economia social i solidària. “La salut mental no és un tema que afecta exclusivament a la salut, sinó a la vida de les persones i la relació amb el seu entorn, com en l’àmbit laboral, l’educació, l’habitatge, la cultura, el transport o la vida urbana”, va afegir.  

En la inauguració de l’acte, es va comptar amb la gerent del Consorci Sanitari de Barcelona, Mònica Albiñana, i la comissionada del Pla Estratègic de Salut Mental de la Diputació, Pilar Solanas, qui va destacar que, gràcies a entitats com Fòrum SMiA, cada cop està més integrat el model de desinstitucionalització de l’atenció de la salut mental. Un model que, va defensar, cal estendre a tots els municipis i arribar als més petits.  

La primera taula rodona de l’acte, titulada ‘La salut mental i les addiccions en l’imaginari social’, va comptar amb experts i activistes que van reflexionar sobre com els imaginaris socials influeixen en les actituds i percepcions de la salut mental i les addiccions. En el debat també es van explorar estratègies per construir una societat més inclusiva i sense estigmes.  

Membres d’Obertament van participar en la taula i van manifestar la necessitat d’escolta activa i la dedicació de temps per l’acompanyament. D’altra banda, van aprofitar per defensar que és molt important la visió comunitària, de vincle amb l’entorn i del treball de l’autoconeixement per “saber conviure amb la dolència. No solucionar-la. I per això es necessiten recursos públics d’atenció integrada que ara només es troben a la privada”, van ressaltar.  

‘Reptes de futur en salut mental i addiccions’ va ser el títol de la segona taula redona, en la qual es van analitzar les prioritats de futur, com el reforç dels recursos públics, la innovació en el suport comunitari i la garantia de drets. Els ponents van coincidir en la importància d’una resposta integral que connecti àmbits com l’habitatge, l’educació o el treball. També van destacar el Pacte Nacional per la Salut Mental, el qual consideren important, però que consideren que cal "baixar al terreny i actuar”.

També van posar sobre la taula que un dels grans reptes actuals és l’aposta per una intervenció integral de les persones i incloure serveis sanitaris, socials i comunitaris a la xarxa pública que ara no estan inclosos, i que es troben a la privada. “Aquest accés a serveis no està a l’abast de totes butxaques i crea greuges i desigualtats, especialment sobre col·lectius vulnerables i precaritzats”, van denunciar.

30 anys d’atenció comunitària a la salut mental

Format per 23 entitats pioneres en salut mental i addiccions, el Fòrum SMiA ha liderat durant tres dècades projectes innovadors que han contribuït una atenció comunitària centrada en la persona i a trencar l’estigma. Ha vertebrat una xarxa enfocada a les persones i les seves capacitats i projectes i amb visió integral, la qual ha servit de model d’atenció per a la xarxa pública.

El Fòrum treballa per la prestació de serveis d’assessorament i recursos a les entitats que en formen part, fent difusió de l’actualitat i les activitats d’aquestes, a més d’en la cerca de solucions col·lectives a dificultats comunes i generant posicionaments unitaris. També es fa incidència política, representant i defensant els interessos de les entitats davant l’administració pública, i s’ofereixen sessions formatives i programes d’inserció laboral, a més d’activitats inclusives.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari