Àmbit de la notícia
Social

El Manifest ‘Infància i Pantalles’ es presenta a Barcelona

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Maria Bombardó Soro
  • manifest 2
    Cal posar els dispositius al servei de les persones.
  • manifest
    Portada del manifest.

A la nostra era, les pantalles són el dia a dia, també en els infants. El manifest reivindica la necessitat de reduir la sobreexposició a dispositius a la primera infància per tal de pal·liar-ne els efectes adversos. 

El Manifest ‘Infància i Pantalles’ serà presentat el dilluns 16 de maig a les 18:30 al Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica. L’acte comptarà amb la intervenció de la Dra. Rosa Casafont, llicenciada en medicina, màster en neurociència i membre fundador de la Càtedra de Neuroeducació de la Universitat de Barcelona.

El document ha estat redactat per un equip multidisciplinari d’onze professionals. Reivindica un ús moderat i saludable dels dispositius amb pantalles per part dels infants, i té l’objectiu de lluitar contra la sobreexposició a la qual aquest grup està sotmès. Ja són més de 50 institucions d’àmbits tan diversos com la salut, la pedagogia, la psicologia i l’educació les que s’han adherit al manifest, entre col·legis oficials de metges, pedagogs i psicòlegs; facultats de ciències de l’educació i psicologia; entitats del món social, la salut mental i la infància; i federacions d’associacions de famílies.

Context i objectius

Amb el temps, s’ha avançat molt en l’atenció a la petita infància en tots els nivells possibles, això és, social, familiar, econòmic, educatiu i pediàtric. Tanmateix, el cert és que la presència continuada i constantment canviant de pantalles obliga a tots els agents implicats a repensar aquesta atenció. Així, el manifest exposa la necessitat de preservar els infants de l’excés de pantalles, i fomentar-ne un ús saludable.

Conscients que l’etapa de la primera infància és clau per al desenvolupament cerebral, físic i emocional, l’equip redactor s’adreça amb aquest manifest a institucions i agents mínimament vinculats a aquesta fase del creixement, des de qualsevol direcció: salut, benestar, educació, comunicació, lleure, cultura, acció política... Sempre amb l’objectiu de desvincular la primera infància dels dispositius digitals, no eliminant del tot la relació, sinó posant els dispositius al servei de les persones.

Es tracta d’una demanda que es recull a l’Observació número 25 de la Convenció sobre els Drets de l'Infant, un apartat que en el seu moment va resultar d’una consulta a persones expertes i a més de 700 infants de 28 països. Aquestes entrevistes exposen clarament els impactes que l’entorn digital té sobre una desena de drets, com el de l’educació, la privacitat, l’accés a la informació i la llibertat d’expressió.  

És un context que es fa més punyent en unes circumstàncies econòmiques i de mercat com les actuals, que afavoreixen les empreses productores i distribuïdores de dispositius, en detriment de la protecció que la primera infància hauria de tenir garantida.

Efectes nocius de l’ús de pantalles en la infància

Actualment hi ha un enorme desconeixement dels efectes negatius de l’exposició continua de la infància a les pantalles. A aquesta manca de consciència social se suma la desigualtat en la societat, que implica que les polítiques pensades per millorar el benestar de les famílies no arriba a tothom.

El manifest identifica efectes nocius en l’ús de pantalles en els infants en tres àmbits: en el desenvolupament cerebral, en la salut i el desenvolupament físics i en la salut emocional.

Està comprovat que l’ús de dispositius disminueix experiències necessàries per al desenvolupament mental de les criatures. Estudis científics exposen que, a més, una exposició continuada a les pantalles duu a una reducció del grau d’aprenentatge, adquisició de llenguatge,  capacitat lectora i funció executiva, com el manteniment de l’atenció o el control dels impulsos.

De la mateixa manera, una sobreexposició a les pantalles en edats molt precoces afecta de manera negativa a la salut i al creixement físic dels infants, donat que no només afavoreix un estil de vida sedentari, sinó que també s’associa a mals com trastorns del son i visuals i cefalees.

Finalment, la salut emocional dels infants que utilitzen dispositius i pantalles de manera freqüent també es veu afectada, esdevenint més propensos a l’estrès, els problemes de conducta i de regulació emocional, el TDAH i l’aïllament social.

Demandes i possibles solucions

Per tal de reduir la sobreexposició a les pantalles en la primera infància, i els afectes adversos conseqüents, el Manifest proposa una actuació estructurada, que impliqui diversos agents i se centri sobretot en la prevenció.

Així, el document advoca primer per potenciar la recerca sobre aquest tema en àmbit estatal i internacional proper. Això proporcionarà més evidències sobre els efectes nocius, i la seva difusió permetrà conscienciar la població. Aquesta divulgació també haurà de passar per sensibilitzar la societat sobre les necessitats dels infants i la seva satisfacció de forma sana.

De la mateixa manera, també gràcies a aquestes investigacions, s’haurà de millorar la regulació de continguts audiovisuals accessibles des dels dispositius, perquè s’adeqüin als diferents estadis de creixement. I aquí també hi tenen un paper les famílies, d’aquí que el manifest promogui un acompanyament d’aquestes en una convivència digital saludable. En aquesta línia també es demana que des de l’administració es creïn polítiques de conciliació familiar i es faciliti l’accés a recursos educatius, de forma que es permeti una criança responsiva.

Finalment, l’última demanda del manifest es dirigeix a les empreses de tecnologies digitals, de les quals s’exigeix una regulació que limiti la recol·lecció d’informació personal dels infants amb objectius comercials.

Inscripció a l’acte

La presentació del Manifest ‘Infància i Pantalles’ és un acte gratuït, però l’aforament és limitat. Per això, cal fer inscripció prèvia al portal del Canòdrom - Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica. El termini per apuntar-s’hi finalitza el dia 15 de maig. En aquesta inscripció, les persones interessades també poden sol·licitar un servei de cangur.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari