El ‘Mulla't per l’esclerosi múltiple’ donarà visibilitat als símptomes ocults de la malaltia

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
El salt conjunt a l'aigua, a les 12 del migdia, és un dels trets característics de totes les piscines. Font: Ajuntament d'Esplugues de Llobregat, Flickr
El salt conjunt a l'aigua, a les 12 del migdia, és un dels trets característics de totes les piscines. Font: Ajuntament d'Esplugues de Llobregat, Flickr
L’il·lustrador català Ignasi Blanch és l’autor del nou disseny del ‘Mulla’t'. Font: Ignasi Blanch
L’il·lustrador català Ignasi Blanch és l’autor del nou disseny del ‘Mulla’t'. Font: Ignasi Blanch

El ‘Mulla't per l’esclerosi múltiple’ donarà visibilitat als símptomes ocults de la malaltia

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

El 14 de juliol, més de 600 piscines obriran les seves portes per celebrar el 26è aniversari i acollir més de 100.000 persones participants.

La Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) organitza el diumenge 14 de juliol a més de 600 piscines de Catalunya la vint-i-sisena edició del ‘Mulla’t per l’esclerosi múltiple’, la festa solidària del mes de juliol. Enguany el tema central de la campanya seran els símptomes invisibles de la malaltia. L’esclerosi múltiple sovint es manifesta de formes variables i molts cops són ocultes, per això enguany l’organització del ‘Mulla’t’ ha posat el focus en aquesta realitat.

Els problemes en l’equilibri, la parla o la mobilitat són generalment els símptomes més visibles de l’esclerosi múltiple. No obstant això, altres símptomes com el dolor, la fatiga crònica, la depressió o les afectacions sexuals romanen invisibles però també afecten el dia a dia de les persones que conviuen amb la malaltia.

Piscines i clubs nàutics de tot Catalunya tornaran a obrir les seves portes per aconseguir fons que permetin aturar l’impacte de la malaltia. En aquest sentit, totes les activitats lúdiques i festives tenen un aspecte en comú: el salt conjunt a l’aigua que es fa a totes les piscines. Aquest any 2019 esperen mantenir i superar les 100.000 persones participants del 25è aniversari, amb la col·laboració d’entitats, escoles, voluntariat i empreses que també donen suport a la campanya.

Una de les novetats de l’edició d’enguany és l’acord de col·laboració que ha fet la FEM amb el Gremi d’Empresaris de Catalunya per promocionar el ‘Mulla’t’. Setze cinemes catalans projectaran l’anunci de l’esdeveniment a les pantalles de forma solidària, un vídeo que mostra una nedadora submergida sota l’aigua que de manera progressiva perd capacitats per caminar i conviu amb la incertesa. “Potser em fallaran les cames, la vista, la parla...o potser no”, reafirma la veu en off de la peça.

Nova imatge del ‘Mulla’t’

L’il·lustrador català Ignasi Blanch és l’autor del nou disseny del ‘Mulla’t', que com cada any renova la seva imatge. L’autor ha creat tot un seguit de personatges com nedadors, nens, nois i noies que donaran vida a l’edició del 2019 i que representen la societat que es mulla per l’esclerosi múltiple.

En el cartell hi predominen els blaus i roses. A més, els flamencs i nedadors són els protagonistes del material gràfic. Blanch coordina des de l’any 2005 el projecte 'Humanitzem hospitals', on aplica en directe dibuixos de gran format als espais de pediatria de diversos hospitals.

Es necessiten persones voluntàries

La FEM ha fet una crida per trobar persones voluntàries que vulguin col·laborar unes hores en les més de 600 piscines on se celebra. Un cop acabada la tasca, el voluntariat podrà quedar-se gaudint de la piscina. Col·laborar és molt fàcil, es pot fer amb una inscripció a la web del ‘Mulla’t’ dient la piscina de preferència o bé enviar un correu a jlazaro@fem.es. Les tasques que es necessiten cobrir són: donar informació general, recaptar fons amb els articles solidaris, animar a les persones a mullar-se i portar el control de la recaptació econòmica.

Les xifres de l’esclerosi múltiple

A Catalunya més de 9.000 persones hi estan afectades. 3 de cada 4 són dones, i sovint es diagnostica entre els 20 i els 40 anys. L’esclerosi múltiple és una malaltia neurològica crònica que afecta la mielina, encarregada de la transmissió dels impulsos nerviosos. És la segona causa de discapacitat en persones joves. Avui dia, encara no té cura i tampoc no es coneixen les causes.

Afegeix un comentari nou