El projecte ‘Alba’ treballa la prevenció del suïcidi entre els i les joves dels esplais
Comparteix
El programa fa servir les arts escèniques per promoure la salut emocional i oferir recursos per poder demanar ajuda en cas de necessitat.
Des de fa uns anys, el suïcidi ha esdevingut un tema cabdal, sobretot arran de la consciència de la importància de la salut mental. En aquesta línia, segons l’Informe sobre l’estat dels drets de la infància i adolescència a Catalunya publicat el 2023 per la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT), “el suïcidi entre les persones adolescents i joves de quinze a trenta-cinc anys ja és la primera causa de mort en aquesta franja d’edat a Catalunya i, segons l’OMS, el problema més gran de salut pública d’Europa”. Aquest informe també assenyala que “les temptatives de suïcidi en nenes han augmentat el 195% arran de la pandèmia i el 10% en nens”.
Aquestes dades van en la línia de l’informe publicat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya: ‘Encarem el suïcidi juvenil’: “El 25% dels adolescents reconeix haver tingut ideació suïcida i el 7% haver-ho intentat”. A més, “els intents de suïcidi a l’adolescència són més freqüents a l’edat de catorze a quinze anys”, tal com reflecteix l'informe.
Marc Alcaraz: "Parlar del suïcidi i ocupar-se’n ha de ser una prioritat també per al sector educatiu".
Davant aquestes dades és necessari que la societat actuï i sobretot aquells agents que treballen directament amb infants i joves. Per això, la Federació Catalana de l’Esplai i Fundesplai han posat en marxa el projecte ‘Alba’: “Parlar del suïcidi i ocupar-se’n ha de ser una prioritat també per al sector educatiu. Creiem fermament que aquest és un projecte necessari i urgent a la societat en la qual vivim”, reflexiona Marc Alcaraz, cap d'estudis del Centre de Formació de Fundesplai.
Es tracta d’un programa que promou la salut emocional i la prevenció del suïcidi a joves d'esplais. Ho fa a través de les arts escèniques, gràcies a la participació de l’Associació Lumo d’arts escèniques de Nou Barris i amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”. Marc Alcaraz afegeix: “D’aquesta manera superem un tabú com el suïcidi i, el més important, oferim al jovent diferents recursos i dispositius per tenir cura de la seva salut mental i on poder recórrer en cas de necessitat o urgència”.
Arts escèniques amb enfocament sensibilitzador
En la primera part de la sessió els i les participants assisteixen a l’obra de teatre ‘Tras la luz de Alba’. Alberto González, director de Lumo, explica que el format poc convencional de l’obra, amb un recorregut guiat per diferents espais i amb un ambient silenciós i poc il·luminat, “genera una atmosfera íntima i intensa que afavoreix l'atenció i la introspecció”.
“El públic es troba molt a prop dels actors i actrius, gaudint d'una interpretació molt intimista i carregada de veritat, que afavoreix que l'espectador es vegi completament atrapat per l'argument”, conclou Alberto González. A través d’aquesta representació, que juga des del principi amb el factor sorpresa, es treballa la prevenció del suïcidi, la validació dels sentiments i es reflexiona sobre el benestar emocional.
A partir d’aquí, les i els participants duen a terme una xerrada conduïda per una psicòloga experta en adolescència i joventut, per aprofundir en tot el que s’ha desencadenat a partir de l’obra de teatre: emocions, pensaments, estratègies per afrontar la depressió, recursos de suport psicològic, dubtes...
Mireia Garcia: "L’espai amb la psicòloga els ajuda a exposar les emocions i els pensaments que han tingut durant l’espectacle".
Al projecte ‘Alba’ participaran en total 175 joves de nou esplais de la Federació. De moment, ja ho han fet els i les joves de dos grups: “Les valoracions de les joves i les monitores són molt bones, l’obra els hi trastoca i l’espai amb la psicòloga els ajuda a exposar les emocions i els pensaments que han tingut durant l’espectacle, identificant quins són els factors de risc que patia la protagonista i quins els factors de protecció que podria haver tingut”, comenta Mireia Garcia, cap departament de lleure de Fundesplai.
A través del projecte també es proporcionen recursos pedagògics per treballar la salut emocional amb els equips educatius. A més, es duen a terme xerrades amb les famílies dels i les participants per donar eines per saber com actuar davant de certes situacions i per resoldre preguntes. Mireia Garcia destaca que “a les famílies els interessa molt el tema i suggereixen que seria molt interessant que elles també poguessin veure l’obra”.
Afegeix un nou comentari