El TDAH no és un trastorn del comportament sinó cerebral

  • El TDAH és la patologia mental més diagnosticada a Catalunya i afecta el 5% de nens i adolescents (Font: cubbycollege.com.au)

    El TDAH és la patologia mental més diagnosticada a Catalunya i afecta el 5% de nens i adolescents (Font: cubbycollege.com.au)

  • El cervell de les persones amb TDAH és més petit, té l'estructura alterada i madura menys que el de les persones que no pateixen aquesta patologia (Font: ccma.cat)

    El cervell de les persones amb TDAH és més petit, té l'estructura alterada i madura menys que el de les persones que no pateixen aquesta patologia (Font: ccma.cat)

  • El Vall d'Hebron, a través del seu Programa de TDAH, ha estat l'únic centre espanyol que ha aportat pacients a aquesta investigació. (Font: vhebron.net)

    El Vall d'Hebron, a través del seu Programa de TDAH, ha estat l'únic centre espanyol que ha aportat pacients a aquesta investigació. (Font: vhebron.net)

Així conclou l'estudi més gran fet fins ara sobre el dèficit d'atenció i hiperactivitat, en el qual ha participat l'Hospital Vall d'Hebron i que ha publicat la revista "The Lancet".

El cervell de les persones amb Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) és més petit, té l'estructura alterada i madura menys que el de les persones que no pateixen aquesta patologia, segons una investigació amb neuroimatges en la qual ha participat l'Hospital Vall d'Hebron. Els resultats, publicats per la revista 'The Lancet', confirmen que el TDAH és un trastorn cerebral fruit de la falta de maduració de l'òrgan, i no un problema de comportament. Es tracta, doncs, d’un trastorn del cervell, com ho són altres malalties psiquiàtriques com la depressió o el trastorn bipolar entre elles.

L’estudi, el més gran realitzat fins ara en el camp de la neuroimatge vinculada a aquest trastorn, ha analitzat imatges del cervell obtingudes per ressonància magnètica de 1.713 pacients amb TDAH i 1.529 persones sense aquest trastorn, amb edats entre els 4 i els 63 anys.

El Vall d'Hebron Barcelona Campus Hospitalari, a través del seu Programa de TDAH del Servei de Psiquiatria, ha estat l'únic centre espanyol que ha aportat pacients a aquesta investigació, 198 en total, encara que també han col·laborat investigadors de la Fundació IMIM de l'Hospital del Mar i de la UAB en l'adquisició i l'anàlisi de les dades. En total hi han participat investigadors d’11 països.

Segons ha explicat el cap del Servei de Psiquiatria de Vall d'Hebron i investigador del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), Josep Antoni Ramos-Quiroga, l'estudi ha trobat diferències en cinc estructures: en el accumbens, caudat, amígdala, hipocamp i putamen. Un dels aspectes més destacats que s'ha observat és que la diferència en la mida de determinades parts profundes del cervell tendeix a desaparèixer en els pacients adults.

Ramos-Quiroga ha subratllat la rellevància de l'estudi, ja que "permet entendre millor el TDAH, un trastorn en el qual existeixen alteracions en l'estructura del cervell i, a la vegada, un retard en la seva maduració. A més demostra que es pot produir des de la infantesa fins a l'edat adulta". L'estudi servirà per poder tractar millor les persones diagnosticades i, sobretot, per “reduir l'estigma que existeix entorn dels trastorns mentals, com el TDAH, on encara es poden trobar persones que qüestionen de forma interessada la seva existència", ha dit Quiroga. "Sovint se les considera persones mal educades i se les responsabilitza personalment de la malaltia", ha afegit.

El TDAH afecta el 5% de nens i adolescents a Catalunya

El TDAH és actualment la patologia mental més diagnosticada a Catalunya que afecta el 5% de nens i adolescents i es manté en més de la meitat dels pacients durant l'edat adulta. Els símptomes més habituals són la falta d'atenció, desorganització, falta de control dels impulsos, inestabilitat emocional i hiperactivitat.

Afegeix un comentari nou