Els càterings solidaris: de la cuina a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Cuinera de 'Càtering Ésbo' elabora un menú per a la gent gran d'El Prat de Llobregat. Font: Fundació Rubricatus
Cuinera de 'Càtering Ésbo' elabora un menú per a la gent gran d'El Prat de Llobregat. Font: Fundació Rubricatus
Els càterings solidaris elaboren menús amb productes de proximitat. Font: Fundació Rubricatus
Els càterings solidaris elaboren menús amb productes de proximitat. Font: Fundació Rubricatus
La contractació de serveis d'àpats solidaris dona oportunitats a persones en risc d'exclusió social. Font: Fundació Rubricatus
La contractació de serveis d'àpats solidaris dona oportunitats a persones en risc d'exclusió social. Font: Fundació Rubricatus

Els càterings solidaris: de la cuina a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

La contractació de serveis d’àpats elaborats per entitats de l’economia social aposta per donar oportunitats als col·lectius més vulnerables.

Magdalenes de xocolata, assortits de fruita variada o mini entrepans de pa de llavors amb embotit i formatge. Aquest seria un dels típics esmorzars del ‘Càtering ÉsBo’, la iniciativa culinària de la Fundació Rubricatus que a través del seu Centre Especial de Treball compta amb una àmplia oferta d’aliments de qualitat al servei dels seus clients. Els càterings solidaris, que aposten per donar oportunitats a persones en risc d’exclusió, són una proposta gastronòmica amb un valor afegit: afavorir la inserció laboral dels col·lectius més vulnerables i apostar per un consum més responsable.

En aquest sentit, empreses com IKEA, Mattel, ESADE o La Caixa ja han contractat opcions de càtering solidari amb el servei d’àpats de ‘Salta Catering’, l’obrador de la Fundació Ared amb un equip de persones que, amb les seves mans, elaboren artesanalment propostes culinàries creatives, sanes i equilibrades amb productes de proximitat. En el sector de l’aviació comercial, també hi ha empreses que han contractat productes per emportar de ‘Cuina Justa’ pels seus vols de llarga distància. Vueling, com a exemple del sector aeri, és una de les clientes del càtering de la Fundació Rubricatus.

Reunions de feina, actes d’empresa, convencions, jornades... El servei de càtering que ofereixen diversos projectes de l’economia solidària pretén donar resposta a un espai en la producció d’un esdeveniment, el de la pausa i el treball en xarxa, amb un impacte social traduït en xifres. Els números avalen aquestes iniciatives de gastronomia solidària. Com a mostra, ja són 350 les persones treballadores que han trobat el seu lloc amb la Fundació Cassià Just a través del càtering ‘Cuina Justa’, el 70% de les quals amb fragilitat.

Des de l’any 1994 i amb tan sols 43 treballadors a principis de segle, el creixement ha sigut exponencial amb sandvitxos, amanides i plats preparats amb camps propis com l’hort Cal Tudela, la finca on cultiven productes ecològics, fins a arribar a multiplicar gairebé per vuit les persones contractades en els dos darrers lustres.

En la mateixa línia d’inserció, ‘Càtering Ésbo’ va posar en marxa el mes de juliol un nou obrador de 500 metres quadrats que suposarà la contractació de nou personal amb discapacitat intel·lectual, passant de les 16 actuals a un total de 23 persones treballadores. Amb tot, la bona salut del projecte va deixar un volum de facturació el 2018 de 450.000€, gairebé un 70% més que l’any anterior. "Ens donen un servei excel·lent i adaptat a les nostres necessitats, amb professionalitat en l'atenció i flexibilitat del servei en general", ha afirmat Neus Rubio, dels serveis corporatius i responsable d'esdeveniments de Nike Iberia. A més, aquests serveis també es poden contractar a través d'altres plataformes que promouen l'economia solidària com la botiga en línia d'El Mercat Social.

Àpats socials per a la gent gran

Les propostes dels càterings solidaris no només són obertes a empreses, sinó que també s’aposta per arribar amb línies d’esmorzar i menús a administracions públiques, entitats i particulars. Un cas d’estudi el podem trobar a El Prat de Llobregat, on la Fundació Rubricatus col·labora amb els Serveis Socials de l’Ajuntament del Prat de Llobregat amb el projecte ‘Àpats Socials per a Persones Majors al Prat’.

Un àpat diari i en calent tots els dies de l’any a persones majors de 65 anys amb problemes de mobilitat per desplaçar-se als menjadors socials del municipi. Aquesta és la idea darrere del projecte premiat l’any 2017 amb el Premi de la Fundación ONCE, que actualment dona servei a 54 persones gràcies a la feina de l’equip de persones amb discapacitat del càtering solidari i amb un volum de 19.000 menús anuals repartits.

Tots els menús, un cop produïts diàriament, es preparen en caixes isotèrmiques per garantir que el menjar arribarà en condicions òptimes per al seu consum, i es reparteixen a través del municipi amb 12 treballadors que, depenent de la zona de la ciutat, van a peu o en vehicle elèctric. El repartidor, en el seu servei, també té temps per fer una mica de companyia a la persona beneficiària i detectar si hi ha cap anomalia.

Afegeix un comentari nou