Àmbit de la notícia
Social

Emília Bosch: "Facilitem envellir a casa des de l'essència de la cooperació"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • L'Emilia Bosch Marcet és la impulsora de la Cooperativa +65 del municipi de Taradell.
  • La Cooperativa +65 ofereix serveis a casa sota demanda a persones jubilades.
    La Cooperativa +65 ofereix serveis a casa sota demanda a persones jubilades.

L'Emilia Bosch Marcet, impulsora, sòcia fundadora i presidenta del Consell Rector de la Cooperativa +65 de Taradell ens explica l'essència i la missió d'aquesta iniciativa. 

Com va néixer la idea de la Cooperativa +65?

La idea de la Cooperativa +65 va sortir de la meva situació personal. Els meus pares tenien la il·lusió de poder viure, envellir i morir a casa seva, però no va poder ser perquè la casa no estava adaptada per a persones grans. Van haver d’anar a viure de lloguer, primer, tot i tenint casa pròpia i després a una residència. 

Així, uns anys després d’acabar la meva activitat professional com a psicòloga i jubilar-me, vaig pensar com voldria envellir jo. Amb aquesta idea em vaig adreçar a l’alcaldessa del poble (Taradell) que em va derivar a la Comunitat de Municipis on hi ha un equip de suport a persones emprenedores que em va estar assessorant durant 19 mesos. També vaig gaudir del suport dels Ateneus Cooperatius i de la Mancomunitat.

A què es dedica concretament la cooperativa? 

Ofereix serveis a casa, sota demanda, per a persones jubilades actives. Vam començar amb quatre serveis, però ara ja n’oferim més de 25.  Els hem incrementat a mesura que la gent n’ha demanat més. 

Actualment oferim serveis al voltant d’aquests grans blocs: manteniment de la llar (bricolatge, paleta, petites reparacions, escura-xemeneies, neteja de la llar, fusteria, etc.), atenció a la persona (acompanyaments -per voluntaris i són gratuïts-, fisioteràpia, infermeria, suport psicològic -també gratuït-, gestoria, etc.), jardineria (cura i salut dels arbres, cura del jardí, tala d’arbres, venda de llenya, etc.), alimentació (assessorament en alimentació, menjar a domicili, etc.) i servei de taxi.

Abans de començar l’activitat, quan estàvem dissenyant el projecte vam fer una enquesta anònima i dos ‘focus groups’ per tal que la gent gran del poble pogués donar l’opinió sobre el projecte, els serveis i els preus d’aquests.

Com s’accedeix als seus serveis?

La gent truca al número de telèfon de la cooperativa i demana el servei que necessita. El compromís amb els professionals amb qui treballem a la cooperativa és que si no poden assumir el servei en aquell moment, ho comuniquen, i nosaltres contactem amb el següent de la llista de cada especialitat. D’aquesta manera assegurem cobrir les necessitats de les persones usuàries el més aviat possible.

Un cop dut a terme el servei, demanem sempre una valoració de com ha anat. La gent està molt contenta dels serveis rebuts pels professionals i per la gestió de la cooperativa.

Quina acollida va tenir el projecte en el moment de crear-se? Vau trobar socis i sòcies fàcilment?

Vam fer córrer la veu pel poble. Buscar socis fundadors va ser molt fàcil perquè sense saber-ho vaig tenir encert de buscar i animar les persones adequades. En vam trobar 12 de manera molt ràpida i es va poder constituir la Cooperativa (el mínim són 10).

Em vaig pensar que buscar la resta de socis seria igual de fàcil, però no va ser així. Perquè és difícil per a les persones admetre que necessitem ajuda i que ens fem grans. Aquesta és la raó que hem detectat per la qual la gent li costa madurar la idea de ser soci sense necessitar-ne els serveis. Tot i això amb les activitats de donar-nos a conèixer i el boca a boca, actualment tenim 70 socis i sòcies.

Ara estem fent les presentacions del projecte a les altres poblacions de la Mancomunitat (Folgueroles, Tona, Malla, Aiguafreda, Sant Martí de Centelles, etc.) per ampliar la base. 

I quant a l’organització interna, com ho feu?

Al Consell rector tenim gent especialitzada professionalment en diferents àmbits, i ho hem aprofitat per repartir-nos les tasques organitzatives de la cooperativa. Tenim comptables, gestors de dades de socis, especialistes en contacte i cura de les persones...

Per què vau escollir el model de cooperativa?

Perquè la paraula cooperar la tenim molt integrada en el sentit del que volíem fer: posar en pràctica allò que una persona pot ajudar una altra i crear així una cadena de cooperació. Tenim molts socis que són alhora socis i voluntaris de la cooperativa que ofereixen serveis gratuïts. La nostra essència és la cooperació.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari