Ferran Morell: “Les persones amb Intel·ligencia Límit es troben en terra de ningú”

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Luci Vega
president de l'Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà- AcidH Font: AcidH
Ferran Morell, president de l'Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà- AcidH.
Joves residents en un dels pisos d'acollida d'Acidh. Font: Acidh
Joves residents en un dels pisos d'acollida d'Acidh. Font: Acidh
Sessió formativa d'usuaris i usuàries d'AcidH. Font: AcidH
Sessió formativa d'usuaris i usuàries d'AcidH. Font: AcidH

Ferran Morell: “Les persones amb Intel·ligencia Límit es troben en terra de ningú”

Autor/a: 
Luci Vega
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

El president de l'Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà- AcidH, Ferran Morell, ens acosta la tasca d'aquesta entitat que treballa per visibilitzar les persones amb Intel·ligència Límit i discapacitat intel·lectual lleugera.

Donar a conèixer aquesta discapacitat “ignorada”, integrar social i laboralment les persones que la pateixen i ajudar-los a desenvolupar els seus potencials. Amb aquests objectius va nèixer fa 24 anys a Barcelona l'Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà- acidH.

Què caracteritza les persones amb Intel·ligència Límit?

Són aquelles que tenen un coeficient intel.lectual entre 70 i 80, és a dir, per sota del que està considerat "normal". Presenten moltes dificultats en àmbits com la resolució de conflictes, l'aprenenatge, la comunicacio, l'afectivitat o el raonament abstracte i els hi costa sortir-se'n de situacions que per a persones amb un coeficient normal són banals i fàcils de resoldre. Pateixen perquè s'adonen de les seves limitacions i això els genera altres problemàtiques i patologies com depressió, per exemple. Al voltant d'1,2% de la població catalana pateix Intel·ligència Límit i necessita suport.

Què les diferencia d'altres discapacitats?

Es tracta de persones que no tenen cap característica fisica que permeti identificar-les, el seu aspecte és completament normal, i per això moltes vegades es diagnostiquen tard. Els afectats amb Intel·ligència Límit es troben en terra de ningú i estan invisibilitzats.
En molts casos, es tracta de joves que estan al carrer, no estudien ni treballen i poden caure en problemes i patir abusos.

Quan es pot detectar la Intel·ligència Límit?

Sempre defensem que s'hauria de fer un diagnòstic el més primerenc possible, però és difícil identificar-la abans dels 12 anys. És per això que a l'Acidh admetem les persones a partir d'aquesta edat. De fet, si no es fa abans és perquè hi ha una certa inseguretat diagnòstica.

En relació a aquest tema, estem posant en marxa un departament de recerca des del qual analitzar quines són les causes de la IL i així prevenir-les i estudiar-les. Volem esdevenir el centre de referència a Catalunya en el diagnòstic d'aquesta discapacitat.

L'escola i la sanitat poden jugar un paper crucial per millorar-ne la detecció?

Sí, cal sensibilitzar sobre la IL els professionals dels centres sanitaris i el professorat i informar-los de l'existència d'institucions com la nostra a les quals adreçar-se. En aquesta línia, la nostra idea és formar sobre la intel·ligència límit a professionals de l'educació i la sanitat per detectar l'abans possible les persones afectades i reconduir-les als recursos creats per a elles.

Quins serveis impulseu des de l'AcidH?

Comptem amb prop de 600 usuaris i usuàries als quals atenem en diversos àmbits com l'educatiu, laboral, habitatge, atenció psicosocial i lleure. Un dels serveis fonamentals de l'associació és l'Escola Vida Montserrat on s'ofereix una ESO adaptada. Aquesta s'estudia en 6 anys en lloc de 4 i permet que moltes de les persones que hi assisteixin finalitzin amb el seu títol. També tenim Programes de Formació i Inserció especialitzats en els sectorsd'auxiliar administratiu i d'hosteleria. Alhora, disposem també d'un departament des del qual ajudem a inserir les persones usuàries en el món laboral. Comptem, a més, amb llars residència i pisos on aquestes persones poden fer una vida el mes normalitzada possible, sempre sota supervisió en funció de les seves capacitats.

Treballeu també amb gent gran amb IL?

Sí, recentment hem posat en marxa un programa d'envelliment actiu per evitar que les persones en edat avançada no hagin de viure a residències amb altra gent sense aquesta discapacitat. La idea és que puguin estar-se en pisos tutelats en règim de "llar residència". Aquesta iniciativa s'acompanya d'un pla d'activitats perquè aquestes persones no perdin habilitats i puguin sentir-se realitzades.

Informacions relacionades:

Documental 'Viue al límit''.
Aquest revelador documental recull l'experiència de vida de 8 persones afectades per Intel·ligència Límit.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou