Àmbit de la notícia
Social

Espai Làbora: treballant l'ocupació a Barcelona

Autor/a
Montse Mateo
  • Entrada del Mercat del Born. Font: Suport Associatiu
  • Empreses participants del Programa Làbora. Font: Fundesplai
  • Entrevistes a l'Espai Làbora. Font: Suport Associatiu

Avui, dilluns 8 de juny, el Mercat del Born acull l’Espai Làbora, una jornada de networking que posa en contacte empreses amb processos de selecció oberts i persones amb dificultats d’accés al mercat laboral i participants del programa Làbora.

Programa Làbora: atenció integral i treball en xarxa

L’acte ha començat a les 9:30 amb una taula de presentació del Programa Làbora formada per:

  • Josep Quitet, president de Creu Roja.

  • Teresa Crespo, presidenta d’ECAS

  • Albert Alberich, secretari General de Feicat.

  • Eladi Torres, director de Serveis de IMSS de l’Ajuntament de Barcelona.

  • Jordi Gusi, gerent d’ECAS.

Els ponents han destacat el caire integral de l’atenció que ofereix el Programa Làbora als usuaris i han coincidit en la importància de la col·laboració entre empreses, entitats socials i Ajuntament. En aquest sentit, Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, ha recordat que és fonamental el diàleg entre entitats i empreses, a fi de conèixer-se i trobar noves formes de col·laboració.

Jordi Gusi, gerent d’ECAS, ha precisat que les ciutats són ara fonamentals per resoldre les dues qüestions cabdals per a les persones en situacions de vulnerabilitat: habitatge i ocupació.

Per tancar la presentació, s’ha fet l’acte de lliurament del Segell Làbora a les empreses que han participat en el projecte.

Espai de Networking

Més de 40 empreses i 300 usuaris i usuàries del programa Làbora s’han citat al Mercat del Born per fer entrevistes individuals i grupals prèviament organitzades segons el perfil buscat per les empreses.

 

Consells per millorar l'ocupabilitat

L’Espai Làbora inclou, a més, una sèrie de xerrades orientats a la millora de l’ocupabilitat de les persones assistents:

  • Anàlisi de perfils oferts per les empreses, Neus Margalló. Infojobs.
  • Principals errors en la recerca de feina, Jordi Román, Fundesplai.
  • La marca personal i les eines 2.0., José Alonso i Marta Fusté, Fundació Èxit.
  • El coneixement personal previ a l’entrevista de treball, Ferran Cortina, expert en Coaching.

La representant d’Infojobs ha assenyalat l’àmbit de la informàtica i les telecomunicacions com a principal àmbit de futur. En la mateixa línia, ha indicat que un perfil emergent és el de programador d’aplicacions mòbils: un perfil demandat, sense competència i que no existia fa uns anys.

Per la seva banda, Jordi Román de Fundesplai, ha alertat sobre les principals errades que cometem a l’hora de cercar feina, elaborar el nostre currículum i fer les entrevistes de treball. Com a primer pas, Jordi Román ha aconsellat fer un exercici d’”introspecció laboral” per conèixer exactament què podem oferir a les empreses.

Pel que fa al currículum, un dels principals errors per Jordi Roman és ometre informació tan rellevant com ara:

  • Els èxits o reptes assolits que hem obtingut en feines anteriors
  • Les col·laboracions que s’han fet, tant si són remunerades com si són de voluntariat.

A l'Espai Làbora també hi ha hagut lloc per a treballar la identitat digital dels candidats, amb la intervenció de José Alonso i Marta Fusté de la Fundació Èxit.

El 80% de les ofertes laborals no s’arriben a publicar perquè es cobreixen mitjançant la xarxa de contactes de l’organització. 
​Fundació Èxit

Els ponents han definit la identitat digital com la nostra marca, que resulta de la suma de tots els continguts publicats a la xarxa. En aquest sentit, han coincidit amb els ponents anteriors en la importància de vigilar què publiquem a les xarxes perquè el 94% dels departaments de recursos humans usa les xarxes socials en el moment de reclutar candidats.

Per marcar la diferència en processos de selecció de personal, la Fundació Èxit ha recomanat el vídeocurrículum i ha ofert exemples i claus per a la seva elaboració. 

Finalment, Ferran Cortina, expert en coaching, ha recomanat l'equilibri entre la determinació, la compassió i l'humor per poder encara els reptes. Igualment, ha descrit com a aptituds més valorades per les empreses tenir una actitud positiva i no victimista, la capacitat de comunicació i relació així com la d'adaptar-se a diferents llocs i situacions.

Paral·lelament, s'han organitzat diversos tallers. En ells, Marta Zaragoza de Cresàlida ha parlat de com la trajectòria vital de cadascú dóna les competències necessàries per a la feina: cal explorar la pròpia vida per trobar, per exemple, situacions en què haguem gestionat correctament l'estrès, etc. 

Per la seva banda, Francisca Cano de Fundesplai ha exposat els principals elements que cal tenir en compte a l'hora de signar un contracte de treball i evitar, així, posteriors malentesos.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari