Ideen una caixa forta digital on persones sense llar podran guardar documentació vital

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Perdre la documentació oficial és una de les preocupacions de les persones que viuen al carrer o en habitatges insegurs. Font: Unsplash
Perdre la documentació oficial és una de les preocupacions de les persones que viuen al carrer o en habitatges insegurs. Font: Unsplash
Es calcula que a Catalunya hi ha més de 53.000 persones en situació de sensellarisme. Font: Sònia Pau
Es calcula que a Catalunya hi ha més de 53.000 persones en situació de sensellarisme. Font: Sònia Pau

Ideen una caixa forta digital on persones sense llar podran guardar documentació vital

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

El projecte ‘NIDUS’ permetrà penjar-hi documents, però també fotografies i contactar amb professionals de l’àmbit social per xat a través d'un mòbil o d'un ordinador.

Quedar-se sense documentació per pèrdua o per ser víctima d’un robatori és una situació que viuen sovint les persones sense llar. La Fundació iSocial va recollir ja fa mesos aquesta realitat per intentar donar-hi una resposta i d’aquí sorgeix el projecte ‘NIDUS’: una plataforma digital on persones en situació de vulnerabilitat puguin guardar documents i que alhora serveixi per fer tràmits administratius i per al seguiment per part dels equips d'atenció social.

“Fa pocs dies vam acompanyar una persona usuària del nostre centre a presentar una denúncia perquè li van robar la bossa i hi duia tota la documentació. Suposa una preocupació més per a ella. No és només un maldecap, significa tornar a comença molts tràmits”. Ho explica la directora tècnica de la residència per a persones sense llar Cal Muns, a Barcelona, Maite Mena. Assegura que la preocupació pels documents és un patiment per a les persones que atenen.

Cal Muns és un Centre Residencial d’Inserció (CRI) de l’Ajuntament de Barcelona que gestiona la Fundació Sant Pere Claver. Des de l’equip professional participen en la fase de disseny del ‘NIDUS’ i hi aporten les necessitats que aquesta eina digital hauria de cobrir segons la seva experiència en el dia a dia.

"Tenir la documentació i altres elements com les fotografies o un llistat de telèfons sota custòdia significarà treure’s de sobre un maldecap per a moltes persones que viuen en un habitatges insegurs o que canvien molt de lloc on viuen”, subratlla Mena. I insisteix en la qüestió dels documents oficials, però també d’altres, com fotografies, que evidentment són molt importants per a les persones.

Sistema de xat i mapa de recursos

La directora de Cal Muns i el director general de la Fundació iSocial, Toni Codina, subratllen tant la importància de la plataforma per guardar documents en el núvol, com que permeti serveis de comunicació entre les persones sense llar i els i les professionals de serveis socials i de les entitats que fan l’acompanyament. Hi haurà un sistema de xat. També es treballa perquè l’eina digital pugui donar accés a un mapa de recursos perquè la persona, segons es troba, sàpiga on pot acudir per cobrir les necessitats bàsiques.

A més de la Fundació Sant Pere Claver, participen en el procés de disseny de la plataforma ABD, Grup ATRA i Support-Girona.També els ajuntaments de Barcelona, Girona i el Prat de Llobregat s’han implicat en l’impuls de l’eina a la qual es podrà accedir des d’un mòbil o un ordinador.

Codina explica que ‘NIDUS’, que tindrà versió App i webApp de descàrrega gratuïta, sorgeix d’una inquietud de les entitats que atenen persones sense llar: la preocupació per poder perdre la documentació els provoca ansietat i també significa una sobrecàrrega burocràtica, ja que molts tràmits es queden a mitges i altres s’han de tornar a començar quan la persona es queda indocumentada.

El director general d’ISocial assegura que s’ha demostrat que les actuals eines gratuïtes d’emmagatzematge al núvol no resulten adients per a les persones vulnerables i explica que a França sí que tenen una eina pensada per a aquestes persones que fa anys que funciona i es diu ‘Recconect’. ‘NIDUS’ serà d’accés fàcil i intuïtiu amb l’ajuda d’icones, i no anirà associat a cap número de telèfon ni a cap compte de correu electrònic.

Llicència anual renovable

Una altra qüestió que subratlla l'equip impulsor és que serà molt segura i confidencial i que només la persona propietària dels documents hi podrà accedir. Sempre que l’usuari o la usuària ho autoritzi, permetrà la compartició de documents entre serveis professionals. La intenció és que els usuaris i usuàries de la caixa forta digital disposin d’una llicència anual, renovable, atorgada pe una entitat social o pels serveis socials.

Pel que fa al calendari, un cop dissenyada, quaranta-vuit persones sense llar o en situació d’alta vulnerabilitat la provaran durant uns mesos a Barcelona, Girona i El Prat de Llobregat, amb l’acompanyament de professionals socials. Després se’n farà una avaluació i la idea és que a finals del 2022 l’aplicació ja estigui en ús.

Afegeix un comentari nou