Jordi Preñanosa: “Em veig capaç d’arribar molt més lluny en el món de la fotografia”
Comparteix
AMPANS va acompanyar durant l'any passat 2.125 persones. El servei d’inserció i formació laboral en va atendre 839, aconseguint que 167 trobessin feina.
En Jordi és un amant de la fotografia. Amb 27 anys, treballa al departament de comunicació d’AMPANS i també ho fa per Manresa Diari. La seva discapacitat intel·lectual va fer que es vinculés a AMPANS l’any 2005 com a alumne de l’Escola Jeroni de Moragas. A partir d’aquest moment, en Jordi va sentir-se acompanyat i l’any 2013 va començar a treballar com a operari de càmera de vídeo a TLB. El bagenc ha fet diverses exposicions on ha combinat les seves tres passions: la fotografia, la meteorologia i Manresa.
A més, Preñanosa ha guanyat diversos premis i concursos de fotografia a Instagram, de la Festa Major de Manresa o el Premi Especial Regió7 (2013) amb una fotografia del corre aigua. El cas d’en Jordi, és un exemple que il·lustra les 167 persones que a través del servei d’inserció i formació laboral d’AMPANS, van aconseguir feina l’any passat, 115 de les quals a diverses empreses del Bages i la Catalunya central. La Fundació AMPANS, doncs, treballa per a la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat intel·lectual i amb necessitats de suport.
La meitat dels contractes laborals van ser de persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental. La resta, corresponen a joves sense feina, persones migrades o aturades de llarga durada. En total, l’entitat va acompanyar durant el 2018 a 2.125 persones.
Com vas conèixer a AMPANS?
Vaig conèixer a AMPANS a través del meu tiet. Primer vaig venir a l’Escola Jeroni de Moragas i després vaig anar al Centre Ocupacional on em van preparar per treballar. El 2013 vaig trobar una feina de càmera a la tele, tot i que al principi no m’agradava gaire fer vídeos. Ara faig fotografies pel rotatiu Manresa Diari, gravo vídeos per comunicació a AMPANS, etc.
Com et vas començar a interessar per la fotografia?
A través dels cursos de fotografia de Foto Art Manresa. També vaig fer diversos cursos de Photoshop. Estic molt content perquè tot això m’ha obert les portes a conèixer noves amistats en el món de la fotografia.
Què és el que fas a l’entitat?
Aquí gravem un informatiu per a l’AMPANS News presentat per nanos amb discapacitat. Per aquest informatiu faig vídeo, els grabo, els edito, etc. Tenim un canal de Youtube on difonem informacions, reportatges, etc.
A més també has fet exposicions.
Sí, he fet diverses exposicions de fotografia a Manresa, dues d’elles acompanyat per altres fotògrafs i dues en solitari. Sobretot m’he anat dedicant a fotografiar paisatges, meteorologia i les festes de Manresa i de la comarca. Les fotografies de paisatges també les envio a l’Espai Temps de TV3.
Explica’ns què fas al diari.
Al Manresa Diari treballo, no col·laboro. El diari té una galeria d’imatges on pujo les fotografies. Faig fotos per a totes les seccions, quan hi ha alguna notícia o alguna roda de premsa m’envien a agafar imatges. Un contacte que es deia Sergi em va oferir la feina i vaig dir que sí. Ara, a més, ja fa un any que vaig començar a AMPANS.
On et veus d’aquí a un temps?
M’agradaria seguir treballant com a fotògraf i provant noves coses. Segur que arribaré molt lluny. Em veig capaç d’arribar molt més lluny encara.
Què t’ha donat Manresa i la seva comarca, i que li dones tu?
Manresa m’ha donat molt a conèixer els monuments que té, com la Basílica de la Seu de Manresa. També m’agrada molt la muntanya de Montserrat. Per fer les fotografies tinc llocs seleccionats. Tinc tres passions: Manresa, la fotografia i la meteorologia.
D’on et ve la passió per la metereologia?
Tinc una estació meteorològica a casa. Tot això em ve perquè vaig conèixer un blog de metereologia per TV3 i xerràvem sobre la temperatura a Manresa i diverses dades. Ara seguim xerrant sobre temes meteorològics a través d’un grup de Whatsapp. També fem trobades de meteoròlegs i el més important per a mi és que m’han publicat les fotos per la tele. M’agrada quan hi ha moviment, per exemple fotografiar la pluja.
Quines dificultats tenies en l’aprenentatge a l’escola?
Primer vaig anar a l’Escola Pare Algué, em costava molt relacionar-me amb els amics i aprendre. Després vaig anar a l’Escola La Flama i quan van veure la meva evolució em van dir que havia d’anar a AMPANS, concretament a l’Escola Jeroni de Moragas de l’entitat.
Com va ser aquest canvi?
Va anar bé. Vaig començar a relacionar-me amb els amics, em preparaven per fer fotografia perquè van veure que m’agradava molt. Quan tenia 21 anys vaig acabar la meva formació. A les escoles ordinàries havia de seguir un ritme que no podia seguir. En canvi amb AMPANS amb l’equip d’educació especial el que vam fer va ser veure les seves capacitats, i el van encaminar una mica cap a la fotografia, potenciant els meus talents.
Com d’útil ha sigut el servei d’inserció sociolaboral d’AMPANS?
M’ha anat molt bé. Actualment la relació amb Ampans és molt bona, vinc a treballar els dimecres, un cop a la setmana, al departament de comunicació. Puntualment dono suport fent fotografies.
Afegeix un nou comentari