L’accés a l’educació superior, eina per combatre l’exclusió

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L’accés a l’educació superior, eina per combatre l’exclusió

Resum: 

El PSAU de la UB i UniX i Ítaca de la UAB són tres programes socioeducatius universitaris que treballen per motivar nois i noies de secundària a continuar la seva formació un cop acabin l'etapa obligatòria.

A mode d'exemple, els districtes de Barcelona on consten més joves amb estudis universitaris o de grau superior finalitzats, en comparació amb la resta de nivells, coincideixen amb els districtes amb una renda més elevada, segons l'Anuari estadístic de la ciutat de Barcelona del 2014. La llista l'encapçala l'Eixample, que va seguit de Sarrià-SantGervasi, Gràcia i Les Corts.

La situació de pobresa o vulnerabilitat condiciona el contacte que els infants i joves tenen amb la realitat universitària i, en conseqüència, la projecció d'ells o elles mateixes com a estudiants universitaris o de grau superior. Per aquest motiu, l'acostament de joves universitaris a joves de secundària és un element que en nombroses casos pot resultar fonamental perquè els nois i noies accedeixin finalment a estudis superiors.

Amb l'objectiu d'aconseguir una universitat accessible per a tota la diversitat d'orígens socials i culturals, la UAB a través del Campus ítaca i el programa UniX i la UB a través del programa PSAU treballen per acostar l'educació superior a joves que, d'altra manera, difícilment hi tindrien contacte.

Programa Política Social i Accés a la Universitat (PSAU)

Fa cinc anys, l'aleshores Facultat de Formació del Professorat i actual Facultat d'Educació va engegar un programa perquè joves que haguessin crescut en entorns culturals minoritaris i vulnerables arribessin a les aules de la facultat d'educació per enriquir-les de diversitat i perquè arribessin a ser mestres, incidint així en els respectius col·lectius d'origen.

El PSAU, segons explica el responsable del programa i vicedegà de la Facultat, Pep Alzina, "treballa perquè la composició de les aules universitàries sigui ajustada a la realitat del carrer i la societat". El programa, explicava en una entrevista, "vol eixamplar el ventall de perfils, condicions i cultures dels estudiants universitaris".

Alhora, la facultat disposa d'un equip de professorat que, juntament amb el coordinador del programa, posen en contacte els estudiants de la UB que s'ofereixen per ser mentors amb joves de secundària proposats per tres instituts amb què s'ha treballat. La participació dels estudiants universitaris és voluntària i des que existeix, hi ha participat una trentena de mentors i mentores.

Campus ítaca

Un total de 324 nois i noies de 15 anys que tot just acaben 3r d'ESO participen, cada any, en el Campus ítaca de la UAB. Els joves vénen de 54 instituts de 28 municipis diferents i, repartits en dos torns de dues setmanes cadascun, participen en més de 30 activitats proposades per diferents instituts i facultats que promouen el treball cooperatiu, el diàleg i la reflexió.

Durant 15 dies, els joves es relacionen amb altres nois i noies de contextos socials i culturals diferents al seu, entren en contacte amb el campus de la UAB, amb els seus laboratoris, aules de música o sales de vistes i fan equip amb el seu monitor o monitora de referència, estudiant universitari.

Tot plegat, un context que pot facilitar que joves que podrien arribar a una educació superior no deixin d'estudiar per provenir d'un context que no ho propicia. De fet, el programa fins i tot compta amb beques per a aquells joves que hi hagin participat i arribin a cursar el grau.

Programa Unix

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) ha estrenat aquest curs un nou programa socioeducatiu: UniX, sustentat en la participació voluntària d'estudiants universitaris que acompanyen joves de secundària de Rubí per millorar les seves competències matemàtiques.

El nom del programa, triat pels propis joves que en formen part, vol aglutinar el concepte d'estudiant universitari "uni", la incògnita pròpia de les matemàtiques, la "X", i la paraula que expressa autenticitat i especialitat "Únics", que és la mateixa que quan es pronuncia "Únics".

La participació dels estudiants de la UAB suposa, com en els casos anteriors i tot projecte de mentoria, que joves provinents de situacions de risc d'exclusió tinguin un referent diferent al del seu dia a dia que pot fer que es plantegin la universitat i l'educació superior com a possible futur.

Afegeix un comentari nou