Àmbit de la notícia
Social

La ciència i les TIC són coses de dones

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Sara Borrella
  • Les dones han estat al llarg de la història subjectes socials i polítics en el desenvolupament democràtic de la nostra societat, i el camp tecnològic no ho és menys
    Font: Pexels

La ciència i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) també són cosa de dones. En aquest reportatge, fem una anàlisi de la situació de les dones al sector i el seu treball per visibilitzar-se.

Ada Lovelace, Grace Hopper, Hedy Lamarr. La història de la ciència, la informàtica i les tecnologies de la informació, està plena de dones molt importants, però la seva trajectòria ha estat silenciada.

No va ser fins el 1997 que aquestes dones van ser incloses en el 'Women in Technology International Hall of Fame' del Women in Technology International (WITI), un directori que va ser creat el 1996 per homenatjar les dones que contribueixen als camps de la ciència i la tecnologia.

Les dones han estat al llarg de la història subjectes socials i polítics en el desenvolupament democràtic de la nostra societat, i el camp tecnològic no ho és menys. No obstant, el seu paper, encara avui, es manté invisibilitzat. 

En aquest reportatge volem conèixer les diferents especificitats i realitats de les dones en el seu treball en diferents àmbits de les tecnologies de la informació i comunicació per visibilitzar el seu paper a la història.

 

Situació actual

Un any més, el baròmetre del Centre Tecnològic de Catalunya (CTecno) corrobora la gran manca de dones en les empreses TIC a Catalunya, on només representen el 8% de les posicions tècniques i especialitzades o en alts càrrecs dins les companyies tecnològiques.

A nivell acadèmic les coses no estan millor: Al batxillerat, en l’itinerari de ciències i tecnologia, un 53,8% de nois trien aquests estudis davant del 46,2% de noies, segons un estudi del diari Ara.cat sobre l’absència de dones a la tecnologia durant el curs 2017-2018.

Això, es reflexa en el nombre de dones titulades universitàries en les carreres STEAM (que agrupen les ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) ha disminuït en 2 punts percentuals en els darrers sis anys, segons fonts de la secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya

El nombre de dones matriculades en aquests estudis no arriba al 20%. Es tracta d’una dada preocupant si es té en compte és un sector amb grans possibilitats de futur ja que al 2020 hi haurà 900.000 llocs de treball sense cobrir, segons dades de la Comissió Europea. 

 

Els estereotips de gènere en les TIC

A Catalunya, en l’àmbit de les TIC la branca d’activitat és del 30% de dones front a 70% d’homes segons un informe de l’Observatori de la Igualtat de Gènere.

L’Associació Young It Girls treballa amb l'objectiu que les dones coneguin les seves oportunitats en l'àmbit de les TIC, animar-les a emprendre un camí en la tecnologia i trencar amb la bretxa digital de gènere.

Des de Young It Girls saben que la tecnologia no és neutra, que els estereotips de gènere són molts i aquests també arriben, per exemple, a l’ús que homes i dones fan d’Internet. “En concret, hi ha més dones que utilitzen Facebook, Instagram, Twitter o Pinterest, xarxes socials que permeten connectar amb la gent. Per una altra banda, hi ha més homes utilitzant Linkedin, Youtube o webs de música, per tal de guanyar influència i poder.”, expliquen des de l'entitat.

Un altre exemple que mostra aquestes diferències en l'ús d'internet és la monetització de vídeos a Youtube. “La plataforma té una eina automàtica per detectar aquell contingut que no hauria d'estar monetitzat, de forma que l'ús d'una paraula com per exemple lesbiana per cercar contingut pornogràfic fa que un vídeo d'una parella de noies explicant les seves experiències com homosexuals no pugui ser monetitzat tampoc, al contrari del que passaria amb un Youtuber heterosexual”, expliquen des de Young It Girls.

Per combatre els estereotips de gènere, des de l’associació organitzen xerrades, tallers i activitats interactives a escoles, centres d'innovació, universitats, etc per inspirar tant a nens com a les nenes, a enfortir la seva confiança i mentorar-los en el camí d'emprendre camins tecnològics. “Un dels problemes que fa que menys dones i noies es dediquin a aquest sector és la falta de referents femenins, no perquè no n'hi hagi sinó perquè se'ls hi ha donat menys veu”.

 

Una barrera: la manca de referents femenins a l’escola

Als llibres d’informàtica i tecnologia d'ESO només hi ha dos referents femenins, en contraposició amb 236 referents masculins. De fet, en el cas de la informàtica no apareix cap referent femení als manuals, segons aquest estudi del diari Ara.cat. Històricament, les dones han estat amagades, invisibilitzades i moltes de les seves troballes, atribuïdes als seus companys. 

Amb l’objectiu de conscienciar i combatre aquesta situació, surt el programa internacional Technovation Challenge, que cada any, convida equips de noies de tot el món a aprendre i aplicar les habilitats necessàries per resoldre problemes del món real mitjançant la tecnologia. Sota el lema “Girls for a change”, 20.000 noies de 116 països han presentat 2.000 projectes socials a la passada edició.

A Catalunya ho impulsa l’Associació Espiral, educació i tecnologia. Espiral va néixer fa 30 anys, de la ma d'un grup de persones dedicades al món de la docència i l'educació, amb la intenció de fer de la tecnologia una palanca de canvi en el món de l'ensenyament. Avui en dia, és una àmplia comunitat dedicada a la promoció de la innovació educativa.

Des d’Espiral, s’encarreguen de tot el programa de mentoratge, des de la primera sessió fins al final del programa. La passada edició, 255 noies d’entre 10 i 18 anys de tot Catalunya van presentar 64 projectes tecnològics per donar resposta a necessitats socials. 

“És una experiència inspiradora, enriquidora i d'apoderament. Es genera un vincle recíproc d'aprenentatge constructivista amb les noies”, expliquen l’Esther Subias, la Marisa Ruiz i l'Aintzane Morales, mentores de la Technovation Catalunya. Cada setmana, nenes i co-mentores aprenen de manera recíproca del seu equip a través de metodologies innovadores, creativitat, abordatge de problemes i noves perspectives, etc.

“Les mentores no només guien, ensenyen i orienten, sinó que també aprenen cada setmana del seu equip (nenes i co-mentores) i del propi currículum”, expliquen des de l’equip de mentores. Les noies aprenen diferents habilitats com programar una app mòbil, adquirir competències i eines pròpies relacionades amb la resolució de problemes; el lideratge i l’empoderament; habilitats comunicatives…

Amb les noies com a protagonistes, a la Technovation la tecnologia esdevé un mitjà que permet que les dones desenvolupin els seus propis mecanismes d'inclusió per participar i modificar el món a través de les TIC i convertir-se en referents per altres nenes del seu entorn.

 

Programar no només és cosa d’homes

Només el 12% del total de persones matriculades als estudis d’informàtica a l’Estat Espanyol al curs 2017-2018 són dones. No obstant, les dones han exercit un paper fonamental en el desenvolupament de la informàtica des dels inicis del segle XIX. Llavors, per què són una minoria?

Culturalment, s’ha estès la idea que els homes són millors en programació i robòtica que les dones. Aquest fet es suma a la percepció general que es té de la professió, que està directament associada amb el gènere masculí.

Avui dia, hi ha dones que lluiten per canviar aquesta realitat amb la creació de comunitats de dones desenvolupadores. Tal és el cas de les Pyladies, un grup internacional de dones programadores Python que va sorgir als Estats Units aproximadament fa 8 anys amb la finalitat de fomentar la presència de dones en les comunitats de Programari Lliure i el lideratge de projectes. 

Des de llavors els grups PyLadies s'han anat estenent a altres països, llocs i territoris. A Barcelona, es va fundar PyLadies Barcelona.

“Si preguntes tothom sabrà qui va fundar Microsoft o crear el primer Mac però ningú sap que va ser una dona el primer programador de la història, la que va idear el primer compilador d'un llenguatge de programació o la que va idear tota la teoria en la qual es basa una tecnologia que utilitzem a diari com el Bluetooth”, explica Núria Pujol, membre de l’equip de PyLadies. La Núria és pregunta que si les primeres programadores de la NASA eren dones, què ha passat perquè al llarg de la història això s’hagi anat diluint?. 

Per ella, no es tracta d'una falta de capacitat o interès sinó que creu que és més un tema educacional, ja que segurament moltes noies ni es plantegen dedicar-se a això perquè moltes noies ni es plantegen dedicar-se a això perquè tenen la percepció que és "cosa d’homes".

A l'àmbit laboral, hi ha empreses interessades en posar dones a la seva plantilla però moltes vegades no les troben i acaben pensant que no n'hi han. A vegades és pel tipus d’ofertes que publiquen ja que les empreses tenen tendència a demanar coneixements i experiència quasi impossible de complir que tira enrere a moltes dones a l'hora d'aplicar en les ofertes del sector, cosa que no passa en el cas dels homes, als quals no els importa no complir part dels requisits i es guien més per la posició, el sou o el renom de l'empresa a l'hora d'aplicar.

Per combatre aquesta situació surt PyLadies Barcelona, que compta actualment amb un grup de Meetup format majoritàriament per dones on aprenen a programar amb Python, un llenguatge de programació amigable i intuïtiu amb una filosofia que promou un codi fàcil i llegible. 

Es reuneixen un cop al mes on aprenen a programar, cada sessió amb una temàtica diferent. També és un espai des d’on les dones poden desenvolupar els seus projectes i idees i demanar ajuda.

 

El futur serà femení o no serà

El paper de les dones en el sector tecnològic presenta barreres però també reptes i noves oportunitats. A nivell europeu, El Día Internacional de las Noies en las Tecnologies de la Informació i la Comunicació creat des de 2010 per Nacions Unides que es celebra cada 21 d’abril o, a nivell local, alguns premis com els Premis Dona TIC, celebrats annualment per la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat, potencien i promouen l’accés de les dones a l’àmbit tecnològic

Des de l’equip de la Technovation, pensen que allò necessari és de fer veure a la societat la gravetat del problema real, fent visible el paper que juguen les dones en el món científic per modificar el discurs hegemònic. En aquesta línia, mesures de promoció de les dones científiques, de foment de la igualtat i conciliació a les empreses, estratègies que fomenten la diversitat de gènere en la cerca de les solucions científiques que aborden l'evolució tecnológica, foment de la recerca amb perspectiva de dona... resulten imprescindibles. 

Per la seva banda, des de Young It Girls, consideren que per transformar la societat patriarcal, cal crear una tecnologia més diversa. Veuen que Internet és un reflex molt clar de la societat, ja que, en servir un cercador, l'algoritme aprèn a donar-nos els millors resultats segons allò que la gent busca. 

D'aquesta forma, si la gent busca contingut sexista, el cercador aprendre a ser sexista. “De poc serveix doncs, que només una part de la societat es dediqui a fer cerques en internet per canviar l'algoritme de per exemple Google si ens trobem en una societat patriarcal.”, afirmen des de Young It Girls. 

Des d'aquestes entitats ho tenen clar. Cal continuant fent visibles les experiències i aportacions de les dones en el desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació, per recuperar la memòria històrica tecnològica. Només així podrem fer front als reptes de futur que com a societat tenim al davant.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari