La Confederació denuncia un retard en el pagament a les entitats dels serveis del mes d’abril

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
La Confederació denuncia un nou retard en el pagament dels serveis prestats per entitats del Tercer Sector. Font: Pixabay
La Confederació denuncia un nou retard en el pagament dels serveis prestats per entitats del Tercer Sector. Font: Pixabay

La Confederació denuncia un retard en el pagament a les entitats dels serveis del mes d’abril

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

Exigeixen a les administracions públiques el pagament immediat de les factures pendent, que el mes de maig ascendien a 75 milions d’euros.

Nou retard en els pagaments al Tercer Sector Social. Aquesta és la principal queixa que ha fet pública La Confederació en un moment on han afirmat, en un comunicat, que encara s’estan patint els efectes de la pandèmia. En aquesta denúncia, la plataforma empresarial del Tercer Sector explica que el Govern de la Generalitat va fer arribar a les entitats hores abans de la revetlla de Sant Joan una comunicació on se les informava que els pagaments del mes d’abril no es podrien dins el termini habitual, fixat pel 30 de juny.

La Confederació ha recordat que el mes d’abril va ser el més dur de l’emergència sanitària i social i que, per tant, les entitats del Tercer Sector Social van haver d’assumir el seu impacte econòmic amb sobrecostos i pèrdua d’ingressos estimats en 618 milions d’euros des del març fins al mes de maig. Molts d’aquests serveis prestats afecten gent gran, salut mental i persones amb discapacitat intel·lectual i atenció precoç.

“Considerem que un retard d’aquest tipus en aquests moments és una situació inadmissible, més quan portem aquests tres mesos de crisi avisant de la difícil situació en la qual estan les entitats socials”, ha afirmat Joan Segarra, president de La Confederació. En aquesta línia, han exigit a les administracions públiques el pagament immediat de les factures pendents, que segons dades de la pròpia entitat, al mes de maig ascendien a més de 75 milions d’euros, i en quasi 83 milions d’euros en concepte de subvencions executades i justificades.

En aquest sentit, La Confederació ha manifestat que el Govern aboca a les entitats socials a endeutar-se encara més per poder fer front al pagament d’uns serveis efectivament prestats, després del sobreesforç realitzat i en què, segons afirmen, cal fer front a la paga extraordinària d’estiu de les professionals.

Fa unes setmanes el Govern va anunciar una paga extra per compensar aquest sobreesforç per part de les seves treballadores, però des de la plataforma empresarial no entenen per què queden fora d’aquesta mesura milers de professionals que també estan prestant serveis de vocació pública, sobretot en recursos residencials.

“Ha arribat l’hora, sense més excuses, que l’actual Govern i la resta de formacions demostri si aposten o no pel teixit d’entitats socials per a la gestió del servei d’atenció a les persones”, ha afegit Segarra. Des de La Confederació han demanat a les administracions que reverteixin aquesta situació de greuge al sector i han recordat que el conjunt d’ens públics són els responsables de garantir la sostenibilitat i la viabilitat d’uns serveis que són de titularitat pública, gestionats de manera directa i en col·laboració amb les entitats socials.

El Govern desmenteix que s'hagi produït cap impagament

El Govern de la Generalitat ha difós un comunicat en el qual ha aclarit que no s'ha produït cap impagament a les entitats que presten serveis al Sistema Català de Serveis Socials. En aquest comunicat, el Departament TASiF ha explicat que amb la declaració de l'Estat d'alarma, tot i que molts serveis van quedar suspesos, la Generalitat es va comprometre a abonar igualment a les entitats el 100% dels serveis que no s'havien prestat per tancament.

Aquest abonament, es realitza com a compensació per la Covid-19, i per aquest motiu s'ha articulat un sistema de pagament diferent. En aquest punt, destaquen que les factures presentades fins al decret llei del 15 de juny que regula aquest nou sistema de pagament es paguen amb normalitat. Les factures d'abril presentades a partir d'aquesta data i que han entrat amb retard, s'han de fer de nou amb un nou procediment de facturació perquè es tracta de compensacions.

Aquesta part només afecta a la facturació del mes d'abril pels serveis suspesos i no prestats. Des de la Generalitat han remarcat que els pagaments dels serveis que s'han prestat s'estan realitzant amb normalitat.

Afegeix un comentari nou