La Fundació Sorli posa en marxa un projecte d’inserció laboral per a supervivents de violències masclistes

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
El projecte de la Sorli és pioner en incorporar la perspectiva de gènere als processos d'inserció laboral i és el primer de l'entitat que es finança a través de donacions. Font: iStock. Font: iStock
El projecte de Sorli és pioner en incorporar la perspectiva de gènere als processos d'inserció laboral i és el primer de l'entitat que es finança a través de donacions. Font: iStock.

La Fundació Sorli posa en marxa un projecte d’inserció laboral per a supervivents de violències masclistes

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Gràcies als diners recaptats amb la venda de productes de la Fundació Sorli als supermercats, s’han impartit formacions d’inserció laboral en clau de gènere.

La Fundació Sorli posarà en marxa aquest mes de juliol un projecte per incorporar la perspectiva de gènere en les formacions d'inserció laboral, dirigit tant a dones supervivents de violències masclistes, com als equips tècnics d'inserció.

El projecte sorgeix com a resposta a la manca de perspectiva de gènere que la Fundació Sorli va detectar en diverses entitats implicades en els processos d'inserció laboral. "Arran de tenir contactes amb diferents entitats", explica Berta Canals, directora de la Fundació, "ens vam adonar que moltes de les dones que havien patit violències masclistes i que intentaven entrar en el món del treball, moltes vegades estaven encara en processos fràgils, i no estaven encara preparades per fer aquest salt".

En un context com aquest, la perspectiva de gènere esdevé clau per poder fer que el seu procés d'inserció sigui exitós. "És molt important que la tutoria que reben les dones quan es volen incorporar al mercat laboral compti amb persones que tenen perspectiva de gènere i, sobretot, que entenen bé el cicle complet de les violències masclistes, per poder entendre en quin moment es troba cada dona", explica Canals.

L'alerta va saltar quan, l'any passat, la Fundació Sorli va fer una prova pilot de formació de persones tècniques i de dones que estaven en processos d'inserció laboral. Canals explica que "va ser en aquell moment quan ens vam adonar que en aquestes formacions hi ha uns itineraris molt professionals, molt complets, les persones que les imparteixen estan molt preparades, però el que faltava justament era perspectiva feminista".

La directora de la Fundació Sorli comenta també que, durant la realització d'aquesta prova pilot, va haver-hi diversos casos d'assetjament que les tècniques no van saber detectar o que "quedaven amagats, soterrats, o simplement passaven per assetjament laboral, quan hi havia un clar component de gènere".

Per reforçar aquesta perspectiva, Berta Canals comenta que "hem de col·locar-nos les ulleres liles, aquesta metàfora tan usada, perquè la perspectiva de gènere no ve sola, no ve donada, ni ve pel fet de ser dona". Segons la directora de la Fundació Sorli, és vital que durant els itineraris les formadores es preguntin "si mirem aquesta situació amb perspectiva de gènere, quina pinta fa? Quin color té? La fotografia és la mateixa o canvia? Qui està agredint aquí? Aquesta persona ha normalitzat les agressions?".

Un cop realitzades aquestes preguntes, és important reforçar el component psicològic i social de les formacions, més enllà del procés estrictament professional. "Aprendre, per exemple, a tenir horaris, a donar respostes a les persones quan et pregunten... Són coses que, a vegades, des de fora ens semblen molt obvies, però que per a persones que han estat patint violències són autèntics reptes".

Altruisme per acabar amb les violències masclistes

"És una passada", afirma Berta Canals quan se li pregunta sobre el finançament del projecte. Durant l'any 2022 la Fundació Sorli va recaptar més de 13.000 euros per fer realitat aquest projecte a través de la venda de les bosses de Sorli Emocions, els torrons de Nadal i els carquinyolis. "Per primera vegada", continua Canals, "s'han recollit totes les petites contribucions que han fet moltes persones amb les seves compres i això fa que el projecte sigui realment social".

La directora de la Fundació destaca a més la importància d'educar en matèria de violències masclistes en un context tan diferent com és un supermercat. "Al supermercat no esperes aprendre res, sinó que vas a comprar i és una manera d'implicar-te i interessar-te per les violències masclistes en un entorn completament nou, que no és una xerrada o una ponència, i així podem arribar a molt més públic".

Ara per ara, el projecte es troba en una primera fase. Des de la Fundació Sorli ja s'han seleccionat les entitats que participaran, tenint en compte diversos criteris de diversitat. Entre els mesos de juliol i setembre s'encetaran les formacions amb els equips tècnics i, un cop s'hagin dut a terme, s'adaptaran els coneixements adquirits a les casuístiques de cadascuna de les entitats amb el suport i l'acompanyament de Sorli.

Afegeix un comentari nou