Àmbit de la notícia
Social

La gran vellesa: del voluntariat a l’envelliment actiu

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
FCVS
  • Una persona gran comparteix el seu temps amb una jove.
    Font: ASTE Bcn
  • El voluntariat fomenta l'envelliment actiu de les persones grans teixint vincles amb el seu entorn.
    El voluntariat fomenta l'envelliment actiu de les persones grans teixint vincles amb el seu entorn. Font: Fundació Escó
  • Cap a l'any 2030 les persones de 60 anys o més representaran un terç de la població total.
    Cap a l'any 2030 les persones de 60 anys o més representaran un terç de la població total. Font: TMB Flickr

A Catalunya cada vegada hi ha una població més envellida. El voluntariat ofereix l’oportunitat d’apoderar la gent gran i a la vegada teixir lligams ferms amb el seu entorn.

Mai és tard per fer voluntariat. El temps, però, és una de les limitacions que sovint moltes persones troben en el seu dia a dia. Arribar als 65 anys i voler formar part de la comunitat d’una manera activa, és doncs, una de les oportunitats que se’ls presenta a la gent gran. A Catalunya hi ha unes 1.800 persones centenàries. Segons dades del dossier ‘Socialitzant’, el 60% de les persones més grans de 65 anys són dones. Tot i que la majoria de propostes de voluntariat s’adrecen a la població en general, estimular el dia a dia de les persones grans amb propostes d’envelliment actiu és un corrent que agafa força.

D’una banda, Grans Actius és un programa de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) que fomenta el voluntariat per acompanyar persones amb malalties, dependència o alguna discapacitat al metge, hospitals i/o a centres de rehabilitació. Els centres de salut i la FCVS acullen persones voluntàries del mateix barri, majors de 65 anys, per realitzar aquesta tasca d’acompanyament. "Proposem mantenir en actiu persones grans com a aposta per a l'envelliment actiu, la promoció de la salut i així endarrerir al màxim els efectes de l'envelliment", explica Noemi Sanmartí, tècnica responsable del programa.

No només les entitats socials promouen les accions de voluntariat entre la gent gran. D'altra banda, com a part de la Responsabilitat Social d’Empresa del món privat, les grans corporacions fomenten projectes de voluntariat en el territori, i algunes d’elles, ho fan amb gent gran. És el cas de l’Obra Social La Caixa i el seu projecte ‘Accions locals’, que des de l’any 2012 ha facilitat a persones que, més enllà de la jubilació, puguin contribuir a la societat en col·laboració amb centres socials i entitats que també hi han participat.

 

Cada cop més envellits

Diversos estudis afirmen que la longevitat és una de les tendències que marcarà la pròxima dècada. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), cap a l’any 2030 les persones de 60 anys o més representaran un terç de la població total, i més d’un 40% l’any 2050 a l’Estat espanyol. Tot i que la gent gran en general pot disposar de més temps lliure, és cert que el perfil de les persones voluntàries se situa entre els 40 i els 65 anys. És el cas d’Amics de la Gent Gran, entitat que l’any passat va comptar amb el suport de 1.744 persones voluntàries amb una mitjana d’edat de 49 anys.

Des de les universitats i els centres de recerca també s’han impulsat projectes de difusió i promoció del voluntariat per a gent gran. La IDEC-Universitat Pompeu Fabra ho va fer amb les Jornades de ‘Voluntariat per a un envelliment actiu’ l’any 2011. Més recentment, el passat dimarts 25 de setembre es va celebrar a l’Espai Francesca Bonnemaison la jornada ‘Envelliment actiu: l’apoderament de la gent gran a Barcelona’, amb la col·laboració de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

 

Voluntariat per promoure les relacions intergeneracionals

"Nosaltres fomentem el voluntariat i ho fem des de l’institut fins a casals o habitatges de gent gran", comenta Aina Gutiérrez, coordinadora de la delegació de Barcelona d’Amics de la Gent Gran. Per l’entitat que acompanya a persones en situació de soledat, l’important no és tant promoure el voluntariat només entre la gent gran, sinó que sigui intergeneracional. "No volem posar l’èmfasi només en les persones grans", afirma Gutiérrez.

Sanmartí afegeix que "realitzant un voluntariat de proximitat i on s'estableixen relacions intergeneracionals s'afavoreix la cohesió social amb repercussions en el benestar comú". El fet que els mateixos voluntaris i voluntàries participin en espais de proximitat i resolguin problemàtiques de la comunitat on viuen fa que fomentin les seves relacions i habilitats socials, a més de crear una xarxa de col·laboració en el propi barri.

Així doncs, el voluntariat pot ser una alternativa perquè les persones grans puguin ocupar el seu temps lliure. Assumpta Clopas, mestra jubilada, afirma en una entrevista en el dossier 'Socialitzant' que "les persones que portem l'etiqueta de jubilat podem ser molt útils en el món del voluntariat ". A més, les persones grans poden sentir-se valorades dins de la seva comunitat i donar sortida a la seva vocació solidària. De retruc, el voluntariat enforteix la seva autoestima i reforça el sentiment de pertinença i de comunitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari