La Marató de TV3 recapta 5.705.395 euros per la salut sexual i reproductiva
Comparteix
La 32a edició de La Marató posa en relleu, un any més, el potencial de la ciutadania i el teixit associatiu del país quan es traca d'implicar-se en iniciatives solidàries.
5.705.395 d'euros. Aquesta ha estat la xifra recaptada durant la 32a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, enguany dedicada a la salut sexual i reproductiva (SSIR). Com no podia ser d'una altra manera, la jornada de diumenge 17 de desembre va ser, novament, històrica gràcies als donatius que arribaven sense aturador, i que feien augmentar la xifra d'un marcador que, al final del dia, va confirmar la millor de les notícies: quan es tracta de solidaritat, els catalans i les catalanes som imparables.
Cal destacar el gran nombre de voluntaris i voluntàries que han format part de la iniciativa, la qual cosa no ha fet més que demostrar, un any més, el potencial de la ciutadania i el teixit associatiu del país quan es traca d'implicar-se en iniciatives solidàries.
5.705.395 de gràcies!
— La Marató de 3Cat (@la_marato) December 18, 2023
La Marató més jove i femenina tanca amb un marcador final per donar llum a la salut sexual i reproductiva#LaMarató3Cat #LaMaratóQueDonaLlum
https://t.co/yOGoc75Pcq pic.twitter.com/f9amMq23Os
Testimonis, veus d'expertes i molta música
La Marató es va desenvolupar des de tres platós territorials que van comptar, com és habitual, amb espais de sensibilització i divulgació científica, a més de connectar amb diversos punts del país per copsar la participació ciutadana. Els tres principals espais van ser l'antic complex de la Maternitat de Barcelona, considerat un hospital pioner tant per la seva tasca social com per l'atenció i equipaments; el far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú, que va donar llum a la jornada solidària, i la Universitat de Lleida, on es va aprofundir en el coneixement de la salut sexual i reproductiva.
En aquests espais, diverses persones van poder exposar el seu testimoni relacionat amb la salut sexual i reproductiva, com la de les actrius Vicky Luengo i Georgina Latre, afectades d'endometriosi. Així mateix, també van tenir lloc diverses actuacions musicals, com ara les de Júlia Colom, Nil Moliner, Joan Duasà, Coque Malla i Passenger, Clara Peya, Belén Aguilera, Stay Homas, Chanel, els concursants de la segona temporada d''Eufòria', i Lorena i Las que Faltaband.
Una de les novetats d'enguany ha estat l'Espai Jove que es va instal·lar al parc del Fòrum de Barcelona, en una emissió especialment adreçada a joves d'entre 15 i 25 anys. A més de testimonis i especialistes que van parlar dels temes de salut sexual i reproductiva que més afecta el jovent, hi van actuar algunes de les artistes més potents de l'escena musical urbana catalana, com The Tyets, Mushkaa, Figa Flawas, Julieta, Mama Dousha, Lal'ba, Bandes Kóreo, DJ Trapella i DJ Nàtura.
Les malalties que més incideixen entre la població
La Marató d'enguany ha estat la primera edició dedicada a les malalties que, segons les professionals de la salut, engloba el conjunt de patologies que incideixen més en la població. Són malalties que tenen una prevalença de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència que s’estima en 210.905 nous casos cada any. Es tracta de xifres elevades que, a més, representen un cost sanitari considerable per al sistema de la salut, situat en el 12,2%.
Durant la jornada, es va conscienciar i informar el jovent, especialment les noies, sobre el fet que la SSIR té un efecte profund al llarg de tota la vida. D’altra banda, segons les expertes, molts problemes que afecten les dones, per la seva especificitat biològica, s’han invisibilitzat o s’han tingut poc en compte al llarg dels segles.
Encara es poden fer donacions
La xifra aconseguida fins al moment, però, no la definitiva. A partir d’avui, tothom qui ho vulgui pot seguir fent donatius. El paper actiu i la solidaritat de la població catalana suposarà un impuls en la recerca per la salut mental. Des de la primera edició d'aquesta iniciativa, l’any 1992, La Marató ha finançat 985 projectes i més de 1.600 equips de recerca gràcies als 228.002.353€ recaptats al llarg de trenta edicions.
Afegeix un nou comentari