Les 10 propostes de la campanya #plasTICS per ser més sostenible

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Anar a comprar es pot convertir en una odissea per evitar el consum de plàstics. Font: Pxhere
Anar a comprar es pot convertir en una odissea per evitar el consum de plàstics. Font: Pxhere
Substituir ampolles de plàstic per cantimplores de vidre quan organitzem sortides en el nostre esplai o cau és una possible solució. Font: Pixabay
Substituir ampolles de plàstic per cantimplores de vidre quan organitzem sortides en el nostre esplai o cau és una possible solució. Font: Pixabay
Les entitats socials també poden reduir el consum de plàstic amb algunes alternatives en el dia a dia. Font: Marco Verch, Flickr
Les entitats socials també poden reduir el consum de plàstic amb algunes alternatives en el dia a dia. Font: Marco Verch, Flickr

Les 10 propostes de la campanya #plasTICS per ser més sostenible

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

El Tercer Sector també pot reduir el consum de plàstic amb petites accions i canvis d'hàbits en les activitats del dia a dia.

L’any 2050 el mar tindrà més plàstics que peixos. Aquesta és una de les principals conseqüències del consum abusiu de plàstic, que no deixa de créixer. Segons dades de l’ONG World Wildlife Fund (WWF), la regió del Mediterrani és la quarta que produeix més plàstics a tot el món. Això vol dir que en total es generen uns 24 milions de residus plàstics anualment, xifra que equival a unes 33.800 ampolles d’aigua llençades cada minut al mar.

Reduir el consum d’ampolles d’aigua és, precisament, un dels consells que ha elaborat la campanya #plàsTICS per identificar hàbits, gestos i rutines que la ciutadania té integrades en el seu dia a dia però que pot evitar. La reducció del consum abusiu de plàstic passa per tres conceptes clau: la reducció en la generació de residus, la reutilització de materials de més d’un sol ús, i per últim el reciclatge quan no hi ha un altre remei. Les entitats socials, també tenen un camp per recórrer en el dia a dia de les seves activitats. A continuació es presenten algunes solucions per reduir el consum de plàstics a les organitzacions del Tercer Sector.

1. Anar a comprar per a les nostres activitats, millor en bosses de tela

Sovint, quan anem a comprar menjar o begudes, el caixer o caixera que ens atén ens pregunta a l’hora de abonar l’import de la compra. ‘-Bossa?’. Sovint la resposta es tradueix en un ‘sí’ i ens emportem alguna bossa de plàstic d’un sol ús a l’oficina, el pis d’acollida o l’esplai. Una manera molt pràctica d’evitar-ho és portar bosses de roba per fer la compra o endur-nos un carro amb rodes.

2. Les canyetes de bambú o de paper, una alternativa al plàstic

Molts establiments quan demanem una beguda refrescant ens la serveixen amb una canyeta de plàstic. Utilitzar canyetes de paper o de bambú és molt més sostenible i reduirà un 100% la contaminació. Si fem trobades on repartim begudes, evitem el consum de canyetes de plàstic. La beguda estarà igual de bona, però no generarem residus un cop l’hàgim consumit.

3. Els envasos de plàstic, millor de vidre o carmanyola

Portar-se el ‘tupper’ a la feina és una de les accions que probablement les persones que treballen més repeteixen durant l’any. Una opció alternativa a consumir plàstics és comprar-ne de vidre. A més, quan anem a comprar al supermercat, és millor evitar els productes o aliments que vénen envasats en plàstic. Un exemple seria comprar una amanida sense embolcall de plàstic abans que una que en tingui.

4. Comprar a granel abans de comprar aliments empaquetats

La compra a granel permet obtenir aliments al pes i sense embolcalls. Les safates de poliestirè, les ampolles de PET, els brics o els envasos de plàstic són una rutina en el nostre dia a dia. Les fruiteries, carnisseries, peixateries i forns de pa del barri ofereixen aquesta opció fàcilment. Per cereals, pastes i llegums s’haurà de recórrer a productes ecològics i per olis, cerveses, vins i llet, en algunes bodegues, fires o granges.

5. No redueixis els esdeveniments, però sí canvia els coberts!

Substituir les vaixelles i coberts de plàstic en els nostres esdeveniments (aniversaris, reunions, celebracions, etc...) és una alternativa viable. Materials com cartró, fusta o porcellana poden ser una opció a l’hora de comprar vaixella reutilitzable. Al contrari que els plats de plàstic, els altres materials són o bé compostables o es poden utilitzar més d’una vegada. Celebraràs la mateixa trobada, però serà molt més sostenible!

6. Embolicar l’entrepà amb portaentrepans reutilitzable

El personal tècnic de les entitats ha d’agafar energia i sovint s’endú un entrepà per menjar-se’l a mig matí. En comptes de embolicar-lo amb paper d’alumini o de plàstic, és millor portar un portaentrepans reutilitzable. Es tanca hermèticament i d’aquesta manera les engrunes del pa no es perden pel camí. A més, és fàcil de netejar per tornar-lo a utilitzar l’endemà.

7. Millor una tassa que un got de plàstic pel cafè

Per fer una pausa i frenar el ritme del dia a dia de vegades ens ve de gust prendre un cafè o un te. Si tenim tasses en comptes de gots de plàstic, estarem reduint la generació de residus d’una manera molt senzilla. A més, a les jornades, fires, seminaris, etc., és molt més sostenible fer ús de gots compostables i biodegradables que no pas de gots de plàstic. Canviar les rutines és possible!

8. Els bolquers també poden ser reutilitzables

Les entitats, equip tècnic i el voluntariat que treballen en l’atenció centrada en les persones grans que viuen a residències és possible que hagin de desenvolupar diverses tasques en higiene i en l’àmbit de les cures. Fer servir bolquers reutilitzables és una bona solució. A més els que són de roba cuiden la pell, la protegeix d’irritacions i evita el contacte amb els gels absorbents dels bolquers d’un sol ús.

9. Prou llençar residus plàstics al terra!

Llençar petits residus de plàstic al terra s’ha convertit en un habitual. En les activitats a l’aire lliure, les entitats han d’evitar llençar residus a terra (llaunes, papers, embolcalls de plàstic, etc.) i dipositar-los als contenidors grocs o a les papereres. És important que la natura no es converteixi en un abocador, sinó que se’n faci un ús conscient i es respecti l’espai que és de tothom.

10. L’aigua de l’aixeta pot substituir l’aigua en ampolles de plàstic

Pensar que l’aigua de l’aixeta és pitjor que l’aigua d’ampolla és un error típic. Tota aigua de consum humà de la xarxa pública és potable i per tant, saludable. A més, les ampolles de plàstic no es poden reomplir diferents vegades, sinó que són d’un sol ús. Una bona alternativa és fer servir ampolles de vidre, que sí que es pot reomplir i aplicar filtres a l’aigua de l’aixeta perquè l’aigua tingui millor gust.

Afegeix un comentari nou