Les dones tenen un risc més elevat de caure en la pobresa

FCVS
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les dones tenen un risc més elevat de caure en la pobresa

FCVS

Resum: 

Segons l'Indicador d’Igualtat de Gènere de Catalunya, les dones continuen mantenint una important bretxa salarial i tenen contractes més precaris malgrat un major nivell de formació.

El Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona ha elaborat l'Indicador d’Igualtat de Gènere de Catalunya (IIGC), el primer indicador global de Catalunya que mesura la igualtat entre sexes amb l'objectiu de conèixer quina és la situació de la dona en comparació amb la dels homes. L'IIGC s’ha elaborat a partir de 22 indicadors amb dades del 2015, comparades amb el 2005, i s'han agrupat en quatre blocs: formació, mercat de treball, condicions de vida i empoderament.

Aquest informe destaca que les dones formades i amb feina tenen pitjors condicions laborals que els homes. A més, malgrat que actualment les dones tenen un major nivell de formació, un 14% més que els homes, això no es tradueix en una reducció de les desigualtats en el mercat laboral, ja que continuen mantenint una important bretxa salarial (19%) i els seus contractes són més precaris.

En comparació amb el 2005, la taxa de risc de pobresa de les dones ha passat del 8,9% al 13,1% en aquests anys. Els indicadors mostren que s'ha perdut una dècada en l'aprofitament del talent femení en el mercat laboral i que s'ha frenat el procés de reducció de les desigualtats de gènere.

Amb aquest estudi, l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) detecta una nova pobresa femenina. Aquella protagonitzada per dones formades que quan arriben al mercat laboral pateixen la desigualtat en sous i condicions laborals, sobretot després de la maternitat, i acaben tenint un elevat risc de caure en la pobresa malgrat tenir una feina. Pobresa que s'allargarà en el temps amb menors pensions i, si cauen en l'atur, amb menors prestacions per desocupació.

Per aquest motiu, des de l'Observatori es remarca la necessitat d'impulsar un gran acord entre les institucions, la societat i el món empresarial per aprofitar el talent femení, que és més del 50% de la nostra societat.

L'estudi en dades

Mercat laboral

S’ha detectat que el 73% dels contractes a temps parcial són de les dones. A això cal sumar que el salari per hora d’un contracte a temps parcial és un 34% inferior al preu hora d’un contracte a temps parcial. Pel que fa a l’ocupabilitat, les dones ocupades representen un 13% menys que el nombre d'homes i pel que fa a l’atur i les pensions, trobem que les prestacions d’atur són un 12% inferiors i les pensions són un 31% més baixes per a les dones, dades que es mantenen igual que fa 10 anys.

Formació

Les dones estan més preparades i qualificades que els homes i, a més, la situació global no ha canviat gaire si es compara amb la de 2005. El 56% dels titulats universitaris són dones i el fracàs escolar femení només representa el 18% enfront del 27% dels homes.

Condicions de vida

En els tres indicadors seleccionats les dones estan en desavantatge respecte als homes. Per exemple, els homes dediquen 20 minuts més al dia a la cura de la família i la llar que fa 10 anys, si bé la diferència respecte a les dones encara continua sent molt important, de gairebé dues hores. Per contra, si l’any 2005 la taxa de risc de pobresa de les dones que treballaven era de només el 8,9%, per sota del 10,1% dels homes, una dècada després la taxa de les dones ha pujat fins al 13,1%. Això mostra que la crisi ha afectat més a les dones que treballen que als homes, a través d’una major precarietat en les condicions econòmiques.

Presència de les dones en llocs de decisió i influència

Dins la política catalana l’any 2015, hi havia 174 alcaldesses enfront dels 772 alcaldes, un 77% menys. Pel que fa a les diputades n’hi havia 52 vers els 83 diputats al Parlament de Catalunya.

En l’empresa, el percentatge de càrrecs directius no ha variat respecte al 2005, ja que actualment trobem 57.675 dones en càrrecs directius, enfront de 104.025 homes. En els consells d’administració de les grans empreses a Espanya trobem que un 17% són dones, segons la Comissió Europea.

En l’àmbit universitari les dones estan fortament discriminades, ja que tan sols hi ha 329 catedràtiques enfront els 1.239 catedràtics, un 73% menys de dones.

Per últim, s’han seleccionat 11 institucions per analitzar els membres de la junta, òrgans de govern, presidències... i s’ha identificat que hi ha un 70% menys de dones ocupant càrrecs en els òrgans representatius d’aquestes institucions.

Afegeix un comentari nou