Les entitats de Barcelona contra els falsos rumors sobre la immigració

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les entitats de Barcelona contra els falsos rumors sobre la immigració

Resum: 

Malauradament, no és estrany sentir que els immigrants col·lapsen el sistema sanitari, reben més ajuts, o que són incívics. Barcelona vol desmuntar aquests falsos rumors sobre la immigració que s'estenen malgrat que no tinguin cap fonament i que dificulten la convivència.

Estratègia antirumors

Daniel de Torres, Comissionat de l’Alcaldia per a la Immigració i el Diàleg Intercultural, va presentar el passat dia 24 l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona per combatre els falsos rumors que circulen al voltant de la immigració.

Durant l'acte, va explicar que “l’estratègia antirumors és un tema prioritari per a l’Ajuntament i, alhora, no es pot abordar només des de l’Administració, ja que necessita la complicitat de molta gent compromesa en el mateix objectiu”. També va indicar que no es tracta de culpar les persones que creuen aquests rumors sinó d’"estimular la gent perquè canviï percepcions errònies que es consoliden com a veritats”.

Eines per combatre els rumors

Aquesta iniciativa, emmarcada dins el Pla Barcelona Intercultural, disposarà d’una sèrie d’instruments per lluitar contra els estereotips:

  1. Formació gratuïta per crear agents antirumors. Els cursos ofereixen eines comunicatives per desactivar els rumors. Entre maig i novembre d’enguany, s’han format un total de 150 persones, majoritàriament voluntàries de diferents entitats i que treballaran en el seu entorn familiar, laboral i social més immediats.
  2. Manual per combatre rumors i estereotips sobre diversitat cultural a Barcelona, que recull 12 estereotips sobre la immigració i ofereix dades que els desmenteixen. Per ara, el Manual és un document de treball que cal anar actualitzant i que serveix de base per als treballs de la Xarxa BCN Antirumors, formada per més de 60 entitats de la ciutat.
  3. Còmic de difusió gratuïta "Blanca Rosita Barcelona". El còmic, realitzat per l'il·lustrador Miguel Gallardo, retrata la vida de Rosita, una jubilada de Barcelona i Blanca, la noia d’origen peruà que la cuida. A través de les seves converses, s’aniran desmuntant els tòpics més habituals sobre la immigració.
  4. Creació del web bcn.cat/antirumors. El web esdevindrà el principal espai de difusió de l’estratègia antirumors, contindrà informació vinculada als rumors sobre les accions de sensibilització i activitats participatives que es duguin a terme.
  5. Desplegament de la Xarxa BCN Antirumors. La Xarxa BCN Antirumors es va constituir el 6 de juliol d’enguany i va celebrar la seva primera sessió plenària el dia 24 de novembre, després de la presentació de l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona als mitjans de comunicació. Durant l'any 2011, Xarxa engegarà una campanya per difondre els missatges antirumors a diferents espais de la ciutat mitjançant vídeos, tallers i conferències, entre d’altres.
  6. Debats ciutadans i projectes antirumors desenvolupats per les entitats. L’any 2011 també es celebraran debats ciutadans amb el títol “Com vivim junts en la diversitat”, per crear espais de diàleg i comunicació sobre la diversitat cultural. Alhora, es donarà suport, des de la línia de subvencions d’interculturalitat, a projectes antirumors que impulsin les entitats.

Quins són els rumors?

De tant repetir-los, els rumors acaben dificultant la convivència. No obstant això, la seva extensió no els fa reals i, per això, la Xarxa BCN Antirumors ha identificat els rumors més estesos sobre la immigració, que ha classificat en 4 categories:

  • Serveis socials i sanitat
  • Comerç i impostos
  • Convivència i espai públic
  • Mercat laboral

Un exemple estès dins la categoria de Sanitat és que els immigrants n’acaparen els serveis. Les dades reals indiquen, en canvi, que els immigrants a Catalunya van al metge la meitat que els autòctons.

Aquest i altres rumors queden recollits als mitjans de comunicació que s’han fet ressò de la iniciativa i que podem consultar al recull de premsa elaborat per l’Ajuntament de Barcelona.

www.btvnoticies.cat

Comentaris

Hola, mi nombre es Eduardo y quería saber si todavía están formando agentes antirumores. Gracias,

Afegeix un comentari nou