Àmbit de la notícia
Social

Les entitats reivindiquen la lluita contra les desigualtats educatives

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
  • La plataforma critica “la manca de coordinació de les diferents administracions i entitats”.
    Font: Unsplash.
  • Enguany s’ha produït una allau excepcional de peticions per a Formació Professional.
    Enguany s’ha produït una allau excepcional de peticions per a Formació Professional. Font: Jeswin Thomas (Unsplash).

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) planteja una sèrie de mesures per corregir aquesta situació que afecta infants i joves.

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que aplega diverses entitats i organitzacions en defensa de l'educació pública, ha presentat un manifest per fer front a les desigualtats educatives. La plataforma critica “la manca de coordinació de les diferents administracions i entitats” per buscar solucions a un problema de desigualtats que a Catalunya s’arrossega des de fa anys.

Segons les dades que utilitza l’entitat, a Catalunya el 80% dels 400.000 infants que viuen per sota del llindar de la pobresa continuaran en aquesta situació quan siguin persones adultes, si no s’apliquen "mesures correctores en l'àmbit educatiu", entre altres àmbits. El MUCE també considera important tenir cura de l’ús que fan els infants en situació de vulnerabilitat del seu temps fora de l’horari escolar, per intentar revertir aquestes situacions de pobresa.

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa planteja una sèrie de mesures per enfortir i millorar l’educació pública, proporcionant una oferta educativa suficient arreu del territori. En aquest sentit, exigeixen més oferta pública d’educació presencial postobligatòria i més places (i més assequibles) a les escoles bressol.

La plataforma demana acabar amb les barreres econòmiques per accedir als menjadors, uns espais que creuen que s'han de replantejar. Tampoc volen que la qüestió econòmica sigui un impediment per als/les joves que volen fer cicles formatius de grau superior o accedir a la universitat.

Les mesures exigides també pretenen assolir una educació inclusiva perquè “l’alumnat desenvolupi al màxim totes seves capacitats i potencialitats”, permetent que el professorat pugui adaptar-se a les necessitats de l’alumnat sempre tenint la referència clara dels “aprenentatges bàsics que s’han d’assolir en finalitzar l’educació obligatòria”. D’altra banda, el MUCE defensa una educació feminista, laica i en català.

Si bé la plataforma no plateja el cost de la implantació d'aquestes mesures, assegura que hi ha marge, ja que la "inversió en educació dins del pressupost de la Generalitat està molt per sota del que estableix la Llei d’Educació de Catalunya".

Més demanda a la Formació Professional

Aquest manifest arriba en un moment en què s’ha produït una allau excepcional de peticions per a Formació Professional. Més de la meitat de tots els cicles han tingut més demanda que oferta. Per aquest motiu, el Departament d’Educació va obrir un nou procés d’admissió a principis de setembre.

Com a solució s’ha augmentat l’oferta de places d'ensenyament a distància, que seran sobretot per a aquells alumnes que vinguin amb notes més baixes de l’ESO, i s’ha augmentat el nombre d’alumnes per grup.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari