Maria: "La discriminació que a vegades patim el col·lectiu LGBTIQ+ afecta directament la nostra salut mental"
Comparteix
La Maria és usuària del nou projecte de salut mental adreçat a persones del col·lectiu LGBTIQ+ creat per l'Associació Colors de Ponent de Lleida.
Segons un informe fet el 2023 per la Confederación Salud Mental España, les persones del col·lectiu reporten més del doble d'autolesions i intents de suïcidi que la població general.
De fet, aquest mateix estudi afirma que en una societat heteronormativa, les persones LGBTIQ+ tenen més probabilitats d'assistir a teràpia per millorar la seva salut mental. Un 64,9% de les persones participants en l'estudi afirmen haver patit atacs d'ansietat i un 55,4%, depressió.
Salut mental i comunitat
L'Associació Colors de Ponent de Lleida ha creat recentment un nou projecte dedicat a la salut mental del col·lectiu LGBTIQ+ amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. "Les estadístiques i la nostra experiència amb els usuaris de l'entitat ens alertaven d'un índex bastant alt de problemes de salut mental entre les persones del col·lectiu. Per aquest motiu, vam decidir engegar el projecte", explica la coordinadora i psicòloga de l'entitat, Pilar Marsellès.
En aquest sentit, l'associació atén, en el marc del projecte 'Salut mental i comunitat' persones majors de setze anys del col·lectiu. Tal com detalla la Pilar, ho fa a través d'atencions personalitzades que després passen a convertir-se en sessions grupals on es treballen dinàmiques de grup per compartir i donar suport els uns els altres amb tota mena de vivències personals.
"No només treballem amb el conflicte o la dificultat de la persona sinó que també ho fem amb el seu entorn, una premissa molt important per a la millora de la salut mental", explica la Pilar.
Un recurs més que necessari
Aquest projecte m'ha ajudat a ser més fort, a tenir més confiança en mi mateix i saber com actuar davant de situacions adverses o compromeses. M'estimo i em valoro molt més", detalla en Ramon, un usuari de l'entitat que forma part del nou projecte de salut mental.
De la mateixa manera, més persones del col·lectiu comparteixen espai amb en Ramon. La Maria, per exemple, explica que la iniciativa local l'ha ajudat a establir objectius per millorar la seva salut mental així com les seves relacions socials. "Aquest tipus de recursos són més que necessaris per al col·lectiu. Necessitem prevenció i ajuda específica de professionals formats en aquest tipus de situacions", afegeix.
A banda de les atencions personalitzades i les sessions grupals, l'entitat organitza uns tallers dinamitzats per professionals del teatre i del clown que treballen en l'àmbit terapèutic. Tal com ens detalla la Pilar, "aquests tallers serveixen per treballar la connexió amb el propi cos i les relacions amb les altres persones a través de les sensacions".
Des de l'entitat, creuen molt necessari aquest tipus de recursos dedicats exclusivament a la salut mental de les persones LGBTIQ+ i celebren la gran rebuda que ha tingut el projecte durant els primers mesos de vida.
Afegeix un nou comentari