Més de 150 experiències es presenten al V Congrés del Tercer Sector Social
Comparteix
Les entitats i associacions han donat a conèixer iniciatives pioneres en una àgora participativa estructurada en presentacions breus en forma de petits grups.
El dijous 16 de juny, els i les assistents al V Congrés del Tercer Sector Social van poder endinsar-se en 154 projectes innovadors de la mà de més de les 100 entitats que van participar en l’Àgora d’Experiències. Al llarg de tot el dia, es van anar presentant les iniciatives en petits grups i per un període breu de temps, d’aquesta manera les entitats van poder explicar els seus projectes més pioners: 131 en l’àmbit de la intervenció social i 23 en el camp de la millora organitzativa, de finançament o de gestió. Els i les congressistes van poder tenir un contacte proper amb els impulsors d’aquestes experiències per profunditzar en el coneixement dels projectes. Destaquem algunes de les experiències que es van presentar.
- Espais Xerrem_Junts
Els Espais Xerren_Junts d’aprenentatge de català oral es conceben com un lloc de trobada entre persones que volen aprendre la llengua catalana i voluntàries de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua. És una experiència de coneixement no formal centrat en l’oralitat i obert a col·lectius exclosos d’altres sistemes d’aprenentatge, com ara la lectoescriptura. La conversació és el mitjà en el qual es basa aquest mètode.
- Mirades. Veure i viure el voluntariat
Basat en la metodologia d’Aprenentatge i Servei (APS), aquest projecte de la Federació Catalana de Voluntariat Social connecta els joves d’entre 15 i 18 anys amb les entitats de voluntariat. Els participants aprenen sobre llenguatge audiovisual i voluntariat social i a la vegada ofereixen un servei a la societat, aportant a les entitats reportatges audiovisuals on s’explica la seva tasca.
- Al molí fem barri
La Fundació SERGI ha impulsat la creació d’una xarxa relacional per a dones al barri del Molí de Lloret de Mar. Els canvis constants de població al barri, els efectes de la crisi i altres factors fan augmentar l'aïllament entre veïnes i el sentiment de solitud. Davant d’això, en aquest espai es pot trobar recolzament mutu i creixement personal.
- Senderus, noves vies per a la inserció laboral
Senderus és un programa de suport a la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat social. L’ONG Adama ha enfocat aquesta iniciativa des de la part emocional, motivacional i vocacional de les persones. A través d’un procés formatiu basat en el mètode FindingYou, les persones aprenen a gestionar les seves emocions i augmenten la seva autoestima, autonomia i iniciativa, desenvolupant un fort sentiment de responsabilitat.
Aquesta tan sols és una breu mostra de la varietat d’experiències que es van presentar en el V Congrés del Tercer Sector Social. Seguidament es va procedir a l’acte de cloenda, amb la presentació dels resultats del baròmetre del Tercer Sector i la lectura del manifest final.
Afegeix un nou comentari