Àmbit de la notícia
Social

Més del 26% de la població catalana està en risc de pobresa

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Cristina Muelas Guiu
  • El llindar de pobresa a Catalunya ha augmentat un 6,5% i se situa en 11.366 euros.
    El llindar de pobresa a Catalunya ha augmentat un 6,5% i se situa en 11.366 euros. Font: Canva
  • El llindar de pobresa a Catalunya ha augmentat un 6,5% i se situa en 11.366 euros.

Segons les darreres dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) han augmentat, pel 2020, els indicadors de desigualtat.

L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) ha publicat recentment les dades de l’enquesta de condicions de vida del 2020, del que se n’extreu que tots els components de la taxa de risc de pobresa o exclusió social (AROPE) van empitjorar l'any passat comparats amb els del 2019. A Catalunya ha augmentat en 2,7 punts, passant del 23,6% el 2019 al 26,3% el 2020.

Aquesta taxa mesura la pobresa relativa i, segons les dades dels indicadors que la componen, totes han experimentat un empitjorament respecte el 2019: la taxa de pobresa passa del 19,5% al 21,7%, la baixa intensitat de treball del 8,3% al 9,8% i la privació material severa del 5,7% al 6,2%.

Una altra dada a tenir en compte és la que reflecteix el llindar de risc de pobresa, que és el resultat de la distribució de la renda entre totes les llars. En el cas de Catalunya, ha augmentat un 6,5% i se situa en 11.366 euros per persona que viu sola; és a dir, una taxa de pobresa del 21,7%. Si considerem el conjunt d’Espanya amb les dades que ofereix l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquesta taxa passa a ser del 16,7%, perquè la distribució de la renda en conjunt és de 9.626 euros.

Llei de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies

Així mateix, la publicació de les dades de l’IDESCAT del passat 15 de juliol va coincidir amb la presentació en acte oficial a Madrid per part de la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, de les principals claus de la futura llei de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies. Una de les mesures clau d’aquesta llei és la prestació universal per criança, segons la qual no es dependrà dels ingressos dels pares i mares i serà compatible amb altres prestacions.

Belarra ha defensat la mesura assegurant que “els infants no poden dependre del compte corrent de les seves famílies, sinó que és una qüestió d’estat”. I afegeix, a més, “que ens trobem amb una regla implícita a Espanya, on tenir fills augmenta severament el risc de ser pobres”.

Unes dades preocupants

Tot i que les dades de l’Idescat reflecteixen de manera parcial les conseqüències de la Covid-19, sí mostren tres causes que, segons la Taula del Tercer Sector, Catalunya encara té pendent de resoldre: “treball precari, habitatge no assequible i la no garantia d’uns ingressos mínims”.

Per la seva banda, el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, assegura que si bé aquestes dades “són d’abans de la Covid-19, les següents seran demolidores”. Afegeix que, per aquest motiu, cal “reforçar les xarxes de protecció social”.

Així mateix, l’ONG Casal dels Infants denuncia que les dades de l’enquesta de condicions de vida del 2020 són “alarmants, sobretot pel que fa als infants”. Assegura que “en quatre anys hem passat de tenir un de cada quatre infants en risc de pobresa, a tenir-ne un de cada tres”. I és que, segons l’Idescat, al 2020 a Catalunya 496.000 infants es trobaven en risc de pobresa o exclusió social, 40.200 més que el 2019.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari