Àmbit de la notícia
Social

Mireia Gibert: “El nostre desig principal és trobar finançament per garantir l’estabilitat de l’entitat”

Entitat redactora
F Pere Tarres - Transversal
Autor/a
Alba Monclús
  • Al llarg de l'any, l'associació Tramuntanets organitza diferents activitats lúdiques inclusives per nens i nenes amb diversitat funcional
    Al llarg de l'any, l'associació Tramuntanets organitza diferents activitats lúdiques per nens i nenes amb diversitat funcional. Font: Associació Tramuntanets

Sota el lema ‘l’oci com a vehicle per a la integració’, la presidenta de l’associació empordanesa Tramuntanets reivindica el paper del lleure en la millora de la qualitat de vida dels infants amb diversitat funcional. 

Tramuntanets és una associació nascuda a Roses fa 15 anys, amb dos objectius: donar suport a les famílies amb fills amb diversitat funcional (especialment durant les vacances escolars) i donar l’oportunitat a aquests infants per tal que puguin gaudir d’activitats lúdiques com la resta de nens i nenes promovent la seva autonomia a través d’activitats adaptades.

Parlem de tot això amb la Mireia Gibert, presidenta de l’entitat i mare d’una nena de 10 anys que és una tramuntaneta més. En aquesta entrevista, descobrim els seus orígens, objectius i reptes actuals i l’esforç constant de l’entitat per mantenir una estabilitat econòmica i organitzativa que els garanteixi la continuïtat. 

El nom de l’entitat evoca una cosa molt característica de la vostra zona. 

Sí, ve de Tramuntana, un vent molt present a l’Empordà. A més, el diminutiu vol indicar que és una associació dirigida principalment a infants, tot i que no hi ha cap franja d’edat que quedi fora de poder participar-hi. 

Quin tipus d’activitats es promouen des d’aquí? 

Les activitats principals són els casals d’estiu, però també organitzem altres accions durant l’any. Dos caps de setmana al mes fem activitats com piscina i tallers, i per Nadal i Setmana Santa també oferim oferim casals els matins. A l’estiu, el casal funciona tot el dia, de 9 del matí a 18 de la tarda.

La idea és que aquells nens i nenes que, per les seves condicions, no poden participar dels casals organitzats per l’Ajuntament, puguin gaudir també d’activitats d’oci on passar-ho bé, aprendre i compartir estones disteses amb l’atenció i el suport que requereixen. 

El tret diferencial és aquesta atenció i suport que comentes? 

Sí, aquesta és la clau. Les ràtios de monitors per nen són molt més baixes que en altres casals, cosa que garanteix una atenció personalitzada. Això permet que puguin gaudir del lleure de manera inclusiva, guanyant autonomia i confiança.

A més de la figura dels monitors i monitores, també compteu amb el paper de persones voluntàries, és així? 

Tenim una borsa de voluntaris que col·laboren durant l’any en activitats puntuals. A l’estiu, els voluntaris solen convertir-se en monitors contractats per als casals. Aquesta continuïtat aporta qualitat i confiança tant per als infants com per a les famílies.

Com financeu tota aquesta activitat?

Tenim les quotes dels socis/es, rebem donatius i rebem una subvenció de l’Ajuntament, però no cobreix totes les despeses. És per això que ens trobem en un moment de repensar l’estratègia de l’entitat i buscar noves aliances que garanteixin la sostenibilitat econòmica de l’entitat. 

A més d’aquest ajut, també fem campanyes com la Quina Solidària, menús solidaris amb restaurants, festivals de dansa, concerts benèfics... 

Recentment, heu rebut un reconeixement per part de l’Associació d’Empresaris Roses–Cap de Creus. Aquests tipus de reconeixement us ajuden a tenir visibilitat? 

Sí, la setmana passada vam rebre el premi Arjau Solidari, atorgat per l'Associació d'Empresaris Roses-Cap de Creus. Ens fa molt contentes que es premiï la feina que fem des de l’Associació, és clar, i pensem que pot ser una porta oberta a donar més visibilitat a Tramuntanets i a fomentar el suport empresarial per tal d’aconseguir noves col·laboracions i millor l’impacte.  

Tot just estem arrencant un nou any, quin és el vostre desig per aquest 2025?  

El nostre desig principal és trobar prou finançament per garantir l’estabilitat de l’entitat i continuar oferint el servei que les famílies i els infants necessiten. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari