Àmbit de la notícia
Social

Néixer en temps de coronavirus

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Una dona en contacte pell amb pell amb un nadó
  • Un/a nadó prenent el pit
    La lactància materna minimitza el risc de malalties infeccioses.

Associacions i expertes denuncien que en alguns hospitals s'estan vulnerant els drets de les mares i nadons, amb pràctiques que no respecten les recomanacions de l'OMS i el Servei Català de la Salut.

Moltes visites, proves i intervencions mèdiques s'han cancel·lat per tal que els hospitals es puguin dedicar a donar resposta a l'emergència sanitària derivada per la Covid-19. Els embarassos i els parts, però, no es poden ajornar. Una part del seguiment de l'embaràs s'està fent de forma telemàtica i telefònica, limitant les visites als centres sanitaris.

Quant a l'atenció al part, seguint les recomanacions internacionals, no hauria de canviar massa, més enllà de les mesures de seguretat excepcionals. S'està promovent l'alta precoç i es completa el seguiment del puerperi amb la visita de la llevadora a casa, per tal de reduir l'estada a l'hospital.

La Maria Ortí, que fa acompanyament a l’embaràs i la criança a l'espai de medicina integrativa COS cooperativa, explica que, els primers dies de confinament, les parelles embarassades tenien por, sobretot, perquè no sabien quins riscos tenien de contagi. A poc a poc, es van anar relaxant i van aparèixer els dubtes sobre on parir. Moltes clíniques i hospitals estan atenent només o majoritàriament pacients amb la Covid-19 i deriven els parts als pocs centres que han mantingut l'assistència. Ortí afirma que això causa dubtes, desconcerts i decisions per prendre. 

El part és un moment important, una experiència vital, que les parelles preparen amb cura. Moltes vegades no es desenvolupa com l'havien somiat i això repercuteix en l'estat físic i emocional de les mares. Ara, a més, se li afegeixen canvis d'última hora de l'hospital on anar a parir, nous protocols, etc.

S'estan respectant les recomanacions internacionals?

A l'inici de l'emergència sanitària, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar unes recomanacions, que l'associació pel part respectat El Parto Es Nuestro ha resumit en una infografia. No disten massa de les que s'ofereixen habitualment per promoure un part respectat: que les dones puguin parir acompanyades, no separar la mare i el nadó i fomentar el part vaginal i la lactància materna. En definitiva, que es respectin els drets de les dones i l'evidència científica. 

Des de l'Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPACC) denuncien que en alguns casos "s'estan fent intervencions agressives en el part i separant les mares i nadons, sense cap justificació, sense seguir cap recomanació avalada per l'evidència científica ni pel sentit comú". Per això, han redactat un document que resumeix les recomanacions internacionals. El posen a l'abast de les dones embarassades, per tal que el puguin presentar quan vagin a donar a llum a un hospital.

Aquest document ha estat elaborat per l'APACC i l'advocada especialitzada en gènere i drets reproductius, Marta Busquets, que és la presidenta de DONA LLUM Associació Catalana per un Part Respectat.

Aquesta entitat coincideix amb la denúncia de l'ALPACC i el passat 7 d'abril va fer públic un comunicat on afirma que "la crisi de Covid-19 està comportant limitacions i vulneracions en els drets de les dones embarassades i de part desproporcionades, injustificades, contràries a recomanacions i a l'evidència". Així, emplaça el Servei Català de la Salut a inspeccionar els serveis obstètrics i garantir el compliment de les seves pròpies recomanacions.

A través de les xarxes socials, la Marta Busquets està desenvolupant una tasca divulgativa i crítica sobre la vulneració dels drets de les dones i els infants durant el confinament. En un vídeo que ha publicat al Youtube, explica que tot i que el Servei Català de la Salut es va alinear des del principi amb les recomanacions de l'OMS, en alguns hospitals no les estan respectant. Afirma que s'està forçant a les dones a dilatar i parir soles, s'està separant mares i bebès i desaconsellant la lactància materna.

En aquest últim cas, remarca que la lactància materna és especialment important, ja que, minimitza el risc de malalties infeccioses, incloent-hi les respiratòries. Denuncia que amb aquestes pràctiques, posen en perill tant la salut de les mares com la dels nadons.

Com acompanyar les dones en la distància?

Tant els Centres d'Atenció Primària com altres entitats ofereixen a les futures mares i pares cursos de preparació a l'embaràs, part i criança. Acostumen a ser presencials. Alguns s'allarguen durant unes quantes setmanes i d'altres són intensius d'un cap de setmana. Ara, però, aquestes trobades no es poden realitzar. Les dones que s'estan iniciant amb la lactància, per exemple, i estan tenint alguna dificultat no poden comptar amb aquests grups d'ajuda mútua. Almenys no com fins ara. 

Espais com Néixer a casa, Cos cooperativa o l'associació LactaMater han optat per virtualitzar els seus grups i formacions perquè, tal com indica la Maria Ortí, "la gestació no para i cal seguir donant suport".

Ella està en contacte continu amb les participants dels grups d'embaràs, part, postpart i alletament de Cos cooperativa. Han creat grups en línia i en serveis de missatgeria instantània i estan molt actius. Creu que fer xarxa i sentir que no estan soles, ara més que mai, dona tranquil·litat a les dones embarassades o que acaben de ser mares. Afirma que les tecnologies actuals estan ajudant molt, ja que, "les persones busquem la xarxa, la tribu, i, si no la tenim en directe, la construïm com sigui". 

A l'espai d'acompanyament a la maternitat i criança LactaMater també han traslladat el grup de suport a la maternitat a plataformes virtuals. La presidenta de l'associació, Silvia Ramirez, explica que el més complicat de fer virtualment és l'atenció a l'alletament: "Estem intentant suplir la presencialitat a través de videoconferències amb les mares per veure com es col·loquen el bebè i assessorar-les". Li preocupa que la pandèmia pugui dificultar que les dones trobin l'assessorament que necessiten i acabin abandonant la lactància materna. 

La Maria Ortí intenta mirar la part bona del confinament i assenyala que les embarassades descansen més, les parelles passen més temps amb elles i viuen l'embaràs de més aprop i, un cop ha nascut el bebè, el contacte pell amb pell es dona fàcilment, sense interferències de visites, ni ritmes obligatoris: "Gaudeixen de la calma i donen temps a l'adaptació a la nova vida. Penso que aquestes criatures estan tenint un bon regal!".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari