Obertament demana als mitjans que no estigmatitzin la salut mental arran de l'amenaça a la ministra Maroto
Comparteix
L'entitat considera que no és apropiat ni necessari referir-se als antecedents psiquiàtrics del presumpte culpable i que vincular els transtorns de salut mental amb les conductes violentes fomenta els prejudicis i la discriminació.
"No és apropiat ni necessari referir-se als antecedents psiquiàtrics del presumpte culpable". Obertament alerta els mitjans del perill de l’estigmatització de la salut mental arran del tractament informatiu que estan fent sobre l’amenaça a la ministra Reyes Maroto, que va rebre una carta amb una navalla. Consideren que les referències al transtorn de salut mental de la persona identificada vinculades a la seva conducta violenta no es corresponen a la realitat i fomenten els prejudicis i la discriminació, tal com recull la Guia de Mitjans de l'entitat.
"La realitat és que les persones amb un transtorn mentral no són més violentes que la resta de la societat. Per tant, no és adequat especular sobre l’explicació d’una conducta violenta", diuen en un comunicat en què afirmen que només cal esmentar els problemes de salut mental quan és imprescindible per entendre correctament la notícia i sempre de manera contextualitzada.
Per això, interpel·len els periodistes a que siguin responsables de crear continguts que no discriminin. Els recomanen fer dues consideracions abans d'escriure: que es preguntin si és rellevant per a la història explicar que la persona tingui un transtorn mental, i verificar que l'estat de salut mental de la persona ha sigut demostrat amb fonts i no basar-se en especulacions.
A més, recorden que és inapropiat referir-se a una persona com a esquizofrènica o psicòtica ja que "les persones són més que els seu diagnòstic de salut mental i aquest no els defineix", i assenyalen que és inapropiat l'ús d'aquests termes en titulars morbosos amb l'objectiu de captar l'atenció.
Afegeix un nou comentari