Paola Contreras: "Hi ha programes a l'entitat que sense la presència de voluntariat no es podrien posar en marxa"

Ravalnet

Paola Contreras: "Hi ha programes a l'entitat que sense la presència de voluntariat no es podrien posar en marxa"

Ravalnet

Resum: 

La responsable de voluntariat a Arrels Fundació, una entitat que lluita contra el sensellarisme, ens explica en aquesta entrevista què fan les persones que hi col·laboren i de quina manera contacten amb elles.

Quin paper juga el voluntariat a Arrels Fundació?

El voluntariat és clau en l'equip humà de l'entitat, format per persones usuàries, voluntàries i treballadores. Dóna el valor complementari al treball dels professionals, destancant l'escolta, la dedicació, l'acompanyament i la potenciació dels processos de les persones amb les quals treballem.

Hi ha programes a l'entitat que sense la presència de voluntariat no es podrien posar en marxa, esdevenint un recurs humà fonamental.

Amb quantes persones voluntàries compta l'entitat, aproximadament?

El nombre de voluntaris i voluntàries actives es situa en 406 persones. A banda, hi ha també un voluntariat puntual a l'estiu i al Nadal que participa als recomptes de persones que viuen al carrer, cens, etc.

Quins són els perfils de les persones que participen amb vosaltres?

Moltes provenen de l'àrea social: educadors, integradors, treballadors socials... També d'altres àmbits més especialitzats, com ara la salut, l'administració, la informàtica, advocats, etc.

En general, es tracta de persones d'entre 22 i 75 anys, majoritàriament dones, amb un alt interès en la situació de persones que viuen als carrers. N'hi ha que estan actives laboralment o bé que estan buscant feina.

Quines tasques duen a terme les persones voluntàries?

Estan les tasques de contacte directe amb les persones que treballem: acompanyament en el procés de les persones, en activitats lúdiques, mèdiques...; les de seguiment i suport en els diferents pisos de l'entitat, al carrer, de nit...; les de suport al menjador; de manteniment i logística; de suport a activitats de difusió, sensibilització, captació, etc.

D'altra banda ens trobem les tasques que no són de contacte directe amb les persones que treballen a l'entitat: administratives en general, o més especifiques com serien les de comunicació, incidència, etc.

De quina manera gestioneu la captació de persones voluntàries? Com feu les vostres crides de voluntariat?

Això depèn del tipus de necessitat que es vulgui cobrir. Quan es vol contactar amb persones sense una experiència prèvia en l'àmbit social ho fem mitjançant Facebook, Twiter o la pàgina web de l'entitat. També existeix una demanda externa de persones que venen directamente a Arrels o ens escriuen.

I quan es volen cobrir necessitats específiques?

Fem convocatòries internes entre les persones sòcies i voluntàries de la fundació. Si les necessitats que cal cobrir requereixen tenir experiència a l'entitat, disposem d'una borsa de voluntaris que han participat en campanyes d'estiu i Nadal.

Quan es tracta de tasques que fan necessari conèixer l'entitat, tenim també una borsa amb 800 voluntaris i voluntàries puntuals que han participat en recomptes i cens que hem dut a terme.

Afegeix un comentari nou