Portes la roba neta d'injustícies?

  • Imatges de la campanya

    Imatges de la campanya

  • Imatges de la campanya

    Imatges de la campanya

La campanya Roba neta vetlla pels drets fonamentals dels treballadors i treballadores del sector tèxtil.

La campanya Roba neta és una iniciativa internacional que té per objectiu millorar les condicions laborals del sector tèxtil i del material esportiu mundial. Es troba present a 12 països europeus i, en cadascun d’ells, aplega sindicats i organitzacions de la societat civil dedicades al comerç just, la cooperació, la recerca, les dones, etc.

Dins de cada estat, la campanya funciona de forma autònoma i compta amb espais de coordinació d’àmbit europeu. A l’Estat espanyol, és SETEM qui coordina la campanya des de 1997.  

Alhora, la xarxa europea es recolza en una xarxa internacional més àmplia que inclou sindicats, ONG i investigadors dels indrets on es fabrica la roba: Àfrica, Àsia, Europa de l’Est i Amèrica Central.

Les actuacions de la campanya tenen 4 eixos fonamentals:

  • Conscienciació i mobilització de les persones consumidores.
  • Recerca per tal de fer conèixer a les persones consumidores els problemes del sector: salaris baixos, discriminació sexual, vulneració dels drets sindicals, etc.
  • Pressió a les empreses per exigir-los l’adopció d’uns estàndards mínims laborals basats en les convencions fonamentals de l’Organització Internacional del Treball (OIT) i la verificació del compliment d’aquests codis.
  • Accions urgents en casos puntuals de violació dels drets laborals.

La campanya exigeix també a les Administracions Públiques dels països importadors que incorporin clàusules socials en les seves compres.

Malgrat que no recomana cap marca en particular atesa la impossibilitat de comprovar el compliment real d’un codi ètic, la iniciativa proporciona alguns documents per tal d’orientar el nostre criteri a l’hora de triar:

Curtmetratge "38", de SETEM.

Trobareu més informació sobre la campanya i el curtmetratge en aquesta notícia recentment publicada a Xarxanet.

Afegeix un comentari nou